Τρεις αγωγές, με τις οποίες διεκδικεί συνολικά 21 εκατομμύρια ευρώ από τους υπευθύνους των εφημερίδων «ΤΑ ΝΕΑ» και «Το Βήμα», έχει καταθέσει στο Πολυμελές Πρωτοδικείο της Αθήνας ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος, με αφορμή δημοσιεύματα που αφορούσαν το ιδιοκτησιακό καθεστώς του σκάφους «Illiatoras of London» της οικογένειας Καμμένου.

Οι δύο πρώτες αγωγές κατατέθηκαν μόλις δύο ημέρες μετά την εντολή για τη διενέργεια ποινικής προκαταρκτικής εξέτασης που έδωσε ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Νίκος Παντελής, ο οποίος έχει και την εποπτεία των υποθέσεων οικονομικού εγκλήματος, προκειμένου να διαπιστωθεί η τέλεση ή μη των εγκλημάτων της φοροδιαφυγής από τα εμπλεκόμενα πρόσωπα.

Και ενώ η έρευνα της Δικαιοσύνης, που βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη, μόλις ξεκινούσε, ο Πάνος Καμμένος επέλεξε πριν ο ίδιος κληθεί -όπως συνήθως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις –να απαντήσει με αγωγή κατά των υπευθύνων τόσο των «ΝΕΩΝ», όσο και του «Βήματος» για την ίδια ουσιαστικά βάση των πραγματικών περιστατικών.

Η μία αγωγή αφορά πρωτοσέλιδο δημοσίευμα των «ΝΕΩΝ», στις 4/7/2013, με τίτλο «Ερευνα: Ο Πάνος Καμμένος, η οφσόρ και ο «Ηλιάτορας»» και η δεύτερη στρέφεται κατά της εφημερίδας «Το Βήμα της Κυριακής», με ημερομηνία κυκλοφορίας 7/7/2013, για δημοσιεύματα που αφορούν πάλι το σκάφος «Ηλιάτορας».

Και στις δύο αγωγές του ο Π. Καμμένος, αφού παραθέτει το σύνολο των επίμαχων δημοσιευμάτων που προκάλεσαν και την εισαγγελική παρέμβαση, συνομολογεί ότι «κατά το παρελθόν είχα χρησιμοποιήσει περιστασιακά το σκάφος επιβαίνοντος αυτού με την οικογένειά μου και ως καπετάνιος του, κατά παραχώρηση του πατέρα μου». Διευκρινίζει όμως σχετικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς του «Ηλίατορα» ότι:

– Το ανωτέρω πεπαλαιωμένο σκάφος, που έχει κατασκευαστεί το έτος 1993 και έχει παροπλιστεί τα τρία τελευταία έτη, είναι κατοχυρωμένο και εγγεγραμμένο στο βρετανικό νηολόγιο, υπό σημαία Ηνωμένου Βασιλείου.

– Το σκάφος δεν ανήκει στην ιδιοκτησία μου, αλλά σε εταιρεία του Ηνωμένου Βασιλείου, δηλαδή της Ευρωπαϊκής Ενωσης, της οποίας διευθυντής –και, βάσει συμφωνητικού, χρήστης του σκάφους –ήταν ο πατέρας μου Ηλίας Καμμένος μέχρι το 2009, έως ότου δηλαδή οι μετοχές ευρίσκοντο στην κατοχή τη δανείστριας τράπεζας. Από το 2009 και μετά ο πατέρας μου έγινε και μέτοχος της εταιρείας, αφού παρέλαβε τις μετοχές από τη δανείστρια τράπεζα όπου αποπληρώθηκε το δάνειο.

– Κατά το παρελθόν είχα χρησιμοποιήσει περιστασιακά το σκάφος επιβαίνοντος αυτού, με την οικογένειά μου και ως καπετάνιος, κατά παραχώρηση του πατέρα μου.

– Ο πατέρας μου έχει δηλώσει το σκάφος στις αρμόδιες Αρχές και έχει πληρώσει κανονικά τους φόρους, τα τέλη και τις εισφορές που προβλέπονται και αναλογούν.

Ωστόσο ο Π. Καμμένος, στο τέλος Ιουλίου του 2013, και πάλι με επίκεντρο το σκάφος «Ηλιάτορας» προσφεύγει ξανά κατά των υπευθύνων των «ΝΕΩΝ». Ο λόγος αυτή τη φορά που άνοιξε μια νέα αντιδικία ήταν δημοσίευμα της εφημερίδας, στη στήλη «Το Στίγμα» του Γιώργου Παπαχρήστου, με ημερομηνία 17/7/2013 και τίτλο «Τα ψέματα τελείωσαν». Σε αυτό, μεταξύ άλλων, αναφερόταν ότι «την προσεχή Τρίτη η Επιτροπή Πόθεν Εσχες της Βουλής θα ασχοληθεί με την περίπτωση του Π. Καμμένου και αν υπάρχουν κενά στις δηλώσεις που έχει υποβάλει από το 1993, οπότε και εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής».

Ο Π. Καμμένος χαρακτηρίζει το δημοσίευμα «μειωτικό και απαξιωτικό» και κάνει λόγο για «μεθοδευμένη προσπάθεια σπίλωσης του προσώπου του». Εκτός από την αποζημίωση που διεκδικεί, και που για το συγκεκριμένο δημοσίευμα είναι 1.000.000 ευρώ, ζητεί για τους εναγομένους να εφαρμοστεί ως μέσο εκτέλεσης της απόφασης, σε περίπτωση που είναι υπέρ αυτού, το μέτρο της προσωπικής κράτησής τους διάρκειας ενός έτους.