Στους Μάρτιν Κάρπλας από το Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου και το Χάρβαρντ, Μάικλ Λέβιτ από το Στάνφορντ στην Καλιφόρνια και Αρι Γουάρσελ από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας στο Λος Αντζελες απονεμήθηκε το φετινό Νομπέλ Χημείας, όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη η επιτροπή των βραβείων στην Στοκχόλμη.

Οι τρεις επιστήμονες μοιράζονται το βραβείο επειδή, τη δεκαετία του ’70 «ανέπτυξαν μοντέλα πολλαπλής κλίμακας για πολύπλοκα χημικά συστήματα», δηλαδή άνοιξαν τον δρόμο, ώστε να μπορέσουν οι ερευνητές να προχωρήσουν στην προσομείωση χημικών μοντέλων στους υπολογιστές.

Για παράδειγμα, όπως εξηγεί ο Γουάρσελ, τα μοντέλα αυτά χρησιμοποιούνται από τους επιστήμονες για να προβλέψουν, μεταξύ άλλων, τη συμπεριφορά και τα αποτελέσματα στον ανθρώπινο οργανισμό νέων φαρμάκων.

Ο 83χρονος Μάρτιν Κάρπλας είναι Αυστριακός, ο 73χρονος Αρι Γουάρσελ Ισραηλινός καιο 66χρονος Μάικλ Λέβιτ Βρετανός, γεννημένος στη Νότια Αφρική, ενώ είναι καθηγητής ειδικός στην έρευνα του καρκίνου στην Ιατρική Σχολή του Στάνφορντ.