Ομηρος στα χέρια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι βρίσκεται η Ιταλία, ο οποίος απειλεί με πρόωρη προσφυγή στις κάλπες μέσω της μαζικής παραίτησης των βουλευτών και των γερουσιαστών του κόμματός του. Το τελευταίο –και πιο βρώμικο –κόλπο του Καβαλιέρε προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση του Τζόρτζιο Ναπολιτάνο αλλά κι ένα κύμα ανησυχίας στις αγορές έπειτα από πολλούς μήνες νηνεμίας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλείται για ακόμη μία φορά, στα 88 του χρόνια, να αποσοβήσει μια κρίση που θα μπορούσε να οδηγήσει τη χώρα του στο χάος. Αφού ακύρωσε τη συμμετοχή του σε ένα συνέδριο εξαιτίας «απροσδόκητων πολιτικών εξελίξεων», εξέδωσε μια πολύ αυστηρή ανακοίνωση για να εκφράσει τη διαφωνία του απέναντι στις προθέσεις του πρώην πρωθυπουργού. «Δεν έλαβα επίσημη ενημέρωση σχετικά με τις αποφάσεις της χθεσινής συνέλευσης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Κεντροδεξιάς. Δεν μπορώ, εντούτοις, παρά να χαρακτηρίσω άκρως ανησυχητική την ανακοίνωση της μαζικής παραίτησης από το Κοινοβούλιο –πρόκειται βέβαια για ατομικές παραιτήσεις, τις μόνες που προβλέπει ο νόμος –όλων των εκλεγμένων αντιπροσώπων της Κεντροδεξιάς. Με τον τρόπο αυτό θα πληγεί ουσιαστικά η λειτουργία του Κοινοβουλίου», αναφέρει ο Ναπολιτάνο στην ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο του ενώ χαρακτηρίζει «εξωπραγματική» τη δήλωση του Μπερλουσκόνι περί πραξικοπήματος εις βάρος του. Ο ιταλός Πρόεδρος υπενθυμίζει τέλος ότι «η εφαρμογή μιας οριστικής καταδικαστικής απόφασης (…) για μια σαφή παράβαση του νόμου αποτελεί βασικό συστατικό στοιχείο κάθε κράτους δικαίου στην Ευρώπη, όπως ακριβώς και η μη παρέμβαση του πρωθυπουργού ή του Προέδρου της Δημοκρατίας σε αποφάσεις που λαμβάνει αυτόνομα η Δικαιοσύνη».

Η τελευταία επισήμανση του Τζόρτζιο Ναπολιτάνο είναι άγνωστη στο μπερλουσκονικό σύμπαν. Ο πρώην πρωθυπουργός και μεγιστάνας των μέσων ενημέρωσης απαιτεί να του δοθεί χάρη ώστε να απαλλαγεί από την ποινή των τεσσάρων χρόνων κάθειρξης (στην πραγματικότητα ένας) και της στέρησης των πολιτικών δικαιωμάτων που του επέβαλε το δικαστήριο του Μιλάνου για φοροδιαφυγή. Ο Μπερλουσκόνι εξάντλησε όλα τα ένδικα μέσα στη χώρα του και ανακοίνωσε ότι θα προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Συγχρόνως, άρχισε να ασκεί πιέσεις στην κυβέρνηση και τον αρχηγό του ιταλικού κράτους για να μην εκτίσει την ποινή, η εκτέλεση της οποίας προϋποθέτει την έκπτωσή του από το αξίωμα του γερουσιαστή.

Τον πρώτο λόγο σε αυτό το σημείο έχει η Γερουσία. Η αρμόδια επιτροπή που συνεδρίασε πριν από δύο εβδομάδες απέρριψε την εισήγηση κεντροδεξιού γερουσιαστή να μην εκπέσει του αξιώματός του ο Μπερλουσκόνι, υιοθετώντας κατά πλειοψηφία την εισήγηση της Κεντροαριστεράς υπέρ της έκπτωσης. Το όργανο που καλείται να αποφασίσει τελεσίδικα είναι η Γερουσία. Κι όσο πλησιάζει η 4η Οκτωβρίου, ημέρα της ψηφοφορίας, τόσο ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι ανεβάζει τους τόνους παίζοντας το χαρτί του ψυχολογικού εκβιασμού. Ολες του οι προσπάθειες, όμως, πέφτουν πάνω στο τείχος της κάθετης άρνησης τόσο του Ενρίκο Λέτα όσο και του Τζόρτζιο Ναπολιτάνο. Ο ιταλός Πρωθυπουργός έχει δηλώσει κατ’ επανάληψη ότι οι αποφάσεις των δικαστηρίων πρέπει να γίνονται σεβαστές απ’ όλους, ενώ ο Τζόρτζιο Ναπολιτάνο ήταν απολύτως ξεκάθαρος με τη χθεσινή του ανακοίνωση. Φαίνεται, επίσης, ότι οι δηλώσεις περί πραξικοπήματος και οι απειλές για μαζική παραίτηση είχαν τελικά το αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που επιδίωκε ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Ραντεβού στο Κυρινάλιο

Ο Ενρίκο Λέτα επιστρέφει σήμερα από τη Νέα Υόρκη και, όπως δήλωσε, θα συναντηθεί αμέσως με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας προκειμένου να «ξεκαθαριστεί πώς θα κινηθούμε στο εξής»