Το θέμα του Δακτυλίου στο κέντρο της Θεσσαλονίκης επανέφερε ο Γιάννης Μπουτάρης, με αφορμή τον επικείμενο εορτασμό της Ημέρας Χωρίς Αυτοκίνητο. Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης ανακοίνωσε ότι θα προτείνει την εφαρμογή του μέτρου στην επόμενη θητεία του, εφόσον εκλεγεί, καθώς και την απαγόρευση της κυκλοφορίας σε συγκεκριμένες περιοχές.

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι υπογράφηκε η σύμβαση για τη δημιουργία τεσσάρων νέων λεωφορειολωρίδων στις οδούς Αγγελάκη, Παπαναστασίου, Λ. Στρατού και Γ. Παπανδρέου, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να διαχωρίζονται από τοιχίο ώστε να μην παραβιάζονται.

Χειρόφρενο. Στις εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί για την Κυριακή, στο πλαίσιο της Ημέρας Χωρίς Αυτοκίνητο, αναφέρθηκαν οι διοργανωτές από την Parallaxi και την Ενωση για τα Δικαιώματα των Πεζών.

Οι εκδηλώσεις, που θα πραγματοποιηθούν στο τετράγωνο που περικλείεται από τις οδούς Εθνικής Αμύνης, Εγνατία, Βενιζέλου και Λ. Νίκης, περιλαμβάνουν παιδότοπο με αναβίωση παιχνιδιών, εκπαιδευτικά προγράμματα από μουσεία της πόλης, δράσεις με ποδήλατα, πατίνια, τρενάκι, μαθήματα γιόγκα, σάμπα, ζούμπα, ξιφασκία στον πεζόδρομο της Αγίας Σοφίας, θερινό σινεμά στην Πλατεία Αριστοτέλους, βόλεϊ και πινγκ πονγκ στον δρόμο, θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, θεματικούς περιπάτους με ξεναγό στα κτίρια του κέντρου και μουσικές παρελάσεις από μπάντες που θα διασχίζουν την πόλη.

Οι διοργανωτές παρότρυναν τον κόσμο να μην κατεβάσει εκείνη την μέρα το αυτοκίνητό του στο κέντρο ή, αν το κάνει, να χρησιμοποιήσει τα συνεργαζόμενα πάρκινγκ (ΧΑΝΘ, Λιμάνι, ΔΕΘ, Δημαρχείο), που θα είναι δωρεάν.

Στόχος τους είναι να ξαναδοθεί ο δημόσιος χώρος στους πολίτες και ανάλογες εκδηλώσεις να πραγματοποιούνται κάθε Κυριακή.