«Εσπασαν τα κοντέρ» οι υποβολές Ε9 μέσω Taxisnet, αιφνιδιάζοντας ακόμη και την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, η οποία πλέον προσανατολίζεται στο να δώσει νέα παράταση στη διαδικασία.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι από τα μέσα Ιουλίου οπότε η ηλεκτρονική υποβολή του Ε9 τέθηκε σε παραγωγική λειτουργία μέχρι και χθες το βράδυ είχαν υποβληθεί συνολικά περίπου 800.000 δηλώσεις Ε9, όταν η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων εκτιμούσε ότι οι συνολικές υποβολές θα έφταναν φέτος σε 500.000. Μάλιστα, το Τaxisnet δοκιμάστηκε χθες και προχθές καθώς οι ημερήσιες υποβολές ξεπέρασαν τις 100.000 (200.000 στο διήμερο), όταν κατά μέσο όρο τις τελευταίες ημέρες δεν ξεπερνούσαν τις 40.000!

Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών προσανατολίζεται πλέον στο να παρατείνει τη διαδικασία υποβολής των Ε9 που κανονικά ολοκληρώνεται σήμερα το βράδυ για τους φορολογουμένους που είχαν μεταβολές στην περιουσία τους το 2012. «Δεν θα ταλαιπωρήσουμε τον κόσμο, είτε θα δώσουμε επίσημα παράταση είτε θα δοθεί σιωπηρά. Δηλαδή, δεν θα υπάρξουν κυρώσεις ή πρόστιμα για τις εκπρόθεσμες υποβολές», δήλωσε στα «ΝΕΑ» στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών.

Πρέπει να σημειωθεί πως και χθες όσοι προσπάθησαν να υποβάλουν Ε9 ήλθαν αντιμέτωποι με μεγάλες καθυστερήσεις, καθώς τα τεχνικά προβλήματα της ηλεκτρονικής εφαρμογής δεν έχουν επιλυθεί πλήρως. Σε κάποιες μάλιστα περιπτώσεις φορολογούμενοι μετά την είσοδο στα ηλεκτρονικά Ε9 βρέθηκαν ενώπιον στοιχείων άγνωστων υπόχρεων, αλλά και άγνωστων ακίνητων που δεν είχαν καμία σχέση με όσα είχαν δηλώσει.

Σύμφωνα με καταγγελίες που έγιναν στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, οι εν λόγω χρηστές του Taxisnet όχι μόνο έβλεπαν τα ακίνητα άλλων φορολογουμένων, αλλά μπορούσαν να προβούν σε τροποποιήσεις επ’ αυτών, ακόμη και να τα διαγράψουν. Στελέχη της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων απέδωσαν το πρόβλημα σε παραμετροποίηση που έγινε στο Taxisnet προκειμένου να αυξηθεί η ταχύτητά του και διαβεβαίωσαν πως μετά τις πρώτες αναφορές το πρόβλημα εντοπίστηκε και επιδιορθώθηκε.

Για τα προβλήματα ευθύνονται ο προγραμματισμός του υπουργείου, αλλά και η ανεπαρκής τεχνική προετοιμασία για την υποδοχή μεγάλου όγκου δεδομένων, που όπως αποδείχθηκε στην πράξη ξεπέρασε τις δυνατότητες των συστημάτων του ΚΕΠΥΟ. Υπενθυμίζεται πως το υπουργείο Οικονομικών είχε ανακοινώσει ήδη από τις 23 Ιανουαρίου 2013 ότι τα φυσικά πρόσωπα με ακίνητα εκτός σχεδίου θα μπορούσαν να κάνουν τις μεταβολές στο Ε9 και να το οριστικοποιήσουν ηλεκτρονικά μέχρι τις 30 Ιουνίου, ενώ στις 15 Φεβρουαρίου είχε επισήμως αποσαφηνίσει ότι η υποβολή του Ε9 2013 θα γίνει μόνο ηλεκτρονικά. Ωστόσο, το ίδιο το υπουργείο έδωσε σε παραγωγική λειτουργία την εφαρμογή Ε9 στις 10 Ιουλίου 2013, κοινοποιώντας ταυτόχρονα το νέο έντυπο το οποίο προς έκπληξη όλων περιελάμβανε και 15 νέα πεδία!