Νέο φόρο αίματος πλήρωσαν οι ΗΠΑ από την εισβολή ενός 34χρονου και πιθανώς ακόμη δύο ατόμων στις εγκαταστάσεις του Πολεμικού Ναυτικού στη συνοικία Νέιβι Γιαρντ της Ουάσιγκτον, όπου άρχισαν να πυροβολούν αδιακρίτως. Η πολύνεκρη επίθεση, την οποία ο Μπαράκ Ομπάμα χαρακτήρισε ως «ένα ακόμη περιστατικό μαζικών πυροβολισμών», εγείρει πολλά ερωτήματα για την ασφάλεια των στρατιωτικών εγκαταστάσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ τα κίνητρα των δραστών παρέμεναν έως αργά χθες το βράδυ άγνωστα. Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι η επίθεση σημειώθηκε κοντά στον Λευκό Οίκο και το Κογκρέσο, το οποίο εκκενώθηκε.

Αξιωματούχοι της Αστυνομίας οι οποίοι έως χθες αργά αναζητούσαν έναν ακόμη ύποπτο για την επίθεση στην Ουάσιγκτον έκαναν λόγο για 13 νεκρούς και αρκετούς τραυματίες, εκ των οποίων τρεις σε κρίσιμη κατάσταση.

Νεκρός έπεσε επίσης ο βασικός δράστης της επίθεσης, η ταυτότητα του οποίου έγινε γνωστή πολλές ώρες μετά το μακελειό. Σύμφωνα με πηγές της Αστυνομίας, πρόκειται για τον 34χρονο Ααρον Αλέξις, πρώην κάτοικο του Τέξας, ο οποίος υπηρέτησε στο Πολεμικό Ναυτικό από τον Μάιο του 2007 έως τον Ιανουάριο του 2011. Οι Αρχές εικάζουν ότι ο δράστης κατάφερε να μπει στις εγκαταστάσεις κάνοντας χρήση της κάρτας κάποιου υπαλλήλου, χωρίς ωστόσο να είναι σε θέση να βεβαιώσουν αν η κάρτα ήταν κλεμμένη ή ο κάτοχος ήταν συνεργός του.

Οι Αρχές απέκλεισαν τη βάση, όπου εργάζονται περίπου 3.000 άνθρωποι, αμέσως μόλις έπεσαν οι πρώτοι πυροβολισμοί στις 8.20 τοπική ώρα. Δεκάδες ασθενοφόρα και στρατιωτικά ελικόπτερα έσπευσαν στην περιοχή, οι παρακείμενοι δρόμοι αποκλείστηκαν ενώ κανένα αεροσκάφος δεν απογειώθηκε χθες από το Αεροδρόμιο Ρόναλντ Ρίγκαν της Ουάσιγκτον. Αρκετές ώρες αργότερα ωστόσο, οι συνθήκες της επίθεσης παρέμεναν ασαφείς. «Η μεγαλύτερη ανησυχία μας αυτή τη στιγμή είναι ότι μάλλον υπάρχει ένας ακόμη δράστης», αρκέστηκε να δηλώσει η επικεφαλής της Αστυνομίας της Ουάσιγκτον Κάθι Λένιερ. Η Αστυνομία αναζητούσε έναν μαύρο άνδρα ηλικίας περίπου 50 ετών ο οποίος επίσης οπλοφορούσε.

«Ακόμη δεν έχουμε πλήρη εικόνα, αλλά θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να τιμωρηθούν οι ένοχοι αυτής της άνανδρης πράξης», επανέλαβε ο αμερικανός Πρόεδρος χθες το απόγευμα, στο πλαίσιο προγραμματισμένης του ομιλίας για την οικονομία. «Για μεμονωμένο περιστατικό», μίλησε ο δήμαρχος της Ουάσιγκτον Βίνσεντ Γκρέι, συνιστώντας ωστόσο στους κατοίκους να μην πλησιάσουν στην ευρύτερη περιοχή.

ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ. Eνας αστυνομικός και δύο γυναίκες έχουν διακομιστεί στο νοσοκομείο και βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, σύμφωνα με την Τζάνις Ορλόφσκι, διοικητή του νοσοκομείου Washington Hospital Centre. Η μία γυναίκα είναι τραυματισμένη στον ώμο και η άλλη στο κεφάλι και το χέρι, ενώ ο αστυνομικός υποβλήθηκε σε πολύωρη επέμβαση. «Οι πιθανότητες επιβίωσής τους ωστόσο είναι πολύ καλές. Το νοσοκομείο βρίσκεται σε ετοιμότητα καθώς μας έχουν ενημερώσει ότι θα διακομιστούν και άλλα θύματα», επεσήμανε η Ορλόφσκι.

Η Πατρίσια Ουάρντ, λογίστρια, που βρισκόταν στην καφετέρια του πρώτου ορόφου όταν έπεσαν οι πρώτοι πυροβολισμοί, περιέγραφε χθες: «Ακουσα τρεις πυροβολισμούς, τον έναν μετά τον άλλο. Περίπου τρία δευτερόλεπτα αργότερα ακούστηκαν άλλοι τέσσερις. Επικράτησε πανικός. Ολοι στην καφετέρια προσπαθούσαν να βρουν τρόπο διαφυγής. Οι υπάλληλοι μάς ζήτησαν να μείνουμε μέσα, όμως εγώ έτρεξα και βγήκα από τις πλαϊνές πόρτες».

Σκηνές χάους

Οι υπάλληλοι οι οποίοι εκκένωσαν το κτίριο περιέγραψαν σκηνές χάους, καθώς ο δράστης περιφερόταν στους διαδρόμους του κτιρίου και πυροβολούσε όποιον έβρισκε μπροστά του.