Η Kαγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ πίστευε μέχρι και το 2012 ότι η Ελλάδα μπορούσε να βγει από την ευρωζώνη χωρίς μοιραίους κλυδωνισμούς για το κοινό νόμισμα, υποστηρίζει ο Λορέντσο Μπίνι Σμάγκι, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ μέχρι το 2011, σε βιβλίο του για τη διαχείριση της ευρωπαϊκής κρίσης.

Σε βιβλίο του με τίτλο «Πεθαίνοντας από λιτότητα» (Morire di Austerità), ο τραπεζίτης υποστηρίζει, σύμφωνα με την Telegraph και ιταλικά μπλογκ, ότι η Ανγκελα Μέρκελ ήταν πεπεισμένη μέχρι και το φθινόπωρο του 2012 ότι οι επιπτώσεις ενός Grexit ήταν διαχειρίσιμες τόσο για τη Γερμανία όσο και για το κοινό νόμισμα και την ΕΚΤ.

Ο Σμάγκι υποστηρίζει ότι η γερμανική κεντρική τράπεζα επεσήμανε πως ήταν «εκτεθειμένη» κατά συνολικά 572 δισ. ευρώ στις κεντρικές τράπεζες των χωρών του λεγόμενου Νότου εξαιτίας του περιβόητου Target2 (του συστήματος λογιστικής καταγραφής τραπεζικών συναλλαγών στην Ευρωζώνη, που εμφανίζει εμβάσματα και συναλλαγές μεταξύ εθνικών τραπεζικών συστημάτων ως «εικονικές χρεώσεις» μεταξύ των αντίστοιχων κεντρικών τραπεζών).

Παράλληλα, ο Λορέντσο Μπίνι Σμάγκι υποστηρίζει επίσης ότι ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι είχε «ρίξει» την ιδέα να εγκαταλείψει η Ιταλία την Ευρωζώνη και να επιστρέψει στη λιρέτα όταν, το 2011, η πίεση της κρίσης χρέους είχε αρχίσει να αγγίζει και την Ρώμη.

Σύμφωνα με το βιβλίο, ο Ιταλός τότε πρωθυπουργός ανέφερε το ενδεχόμενο σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις του με ευρωπαίους ηγέτες, οι οποίοι δεν κατονομάζονται. Στις αναφορές στον Τύπο εκτιμάται ότι πιθανότατα επρόκειτο για συνομιλίες του Καβαλιέρε με την γερμανίδα καγκελάριο και τον γάλλο πρόεδρο.