Στις 8.46 χθες το πρωί, 12 χρόνια ακριβώς από τη στιγμή που οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής δέχθηκαν το χειρότερο τρομοκρατικό χτύπημα στην ιστορία τους, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και η σύζυγός του Μισέλ, ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν και 200 μέλη του προσωπικού του Λευκού Οίκου συγκεντρώθηκαν κάτω από μια μεσίστια σημαία στην προεδρική κατοικία για να τιμήσουν με ενός λεπτού σιγή τη μνήμη σχεδόν 3.000 ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους στις 11 Σεπτεμβρίου 2001. Την ίδια στιγμή, ενός λεπτού σιγή κράτησαν και συγγενείς των θυμάτων που είχαν συγκεντρωθεί στο Σημείο Μηδέν, κοντά στη Γουόλ Στριτ της Νέας Υόρκης, ενώ στη συνέχεια διάβασαν τα ονόματα όλων των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους εκείνη την τραγική ημέρα.

Ο Μπαράκ Ομπάμα πρωτοστάτησε επίσης σε μια σεμνή τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Πεντάγωνο προς τιμήν των 134 ανθρώπων που σκοτώθηκαν έπειτα από τη συντριβή του τρίτου αεροσκάφους που είχαν καταλάβει οι τρομοκράτες, στη δυτική πλευρά του αρχηγείου των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων. Μετά την κατάθεση στεφάνου στο μνημείο της 11ης Σεπτεμβρίου ο αμερικανός Πρόεδρος ευχήθηκε να «έχουμε όλοι τη δύναμη να αντιμετωπίσουμε τις απειλές που υφίστανται, έτσι ώστε όσο υπάρχουν κάποιοι που επιθυμούν να βλάψουν τους πολίτες μας να είμαστε σε επιφυλακή για να προστατέψουμε το έθνος μας». Απευθυνόμενος στους επιζήσαντες της επίθεσης ο Μπαράκ Ομπάμα τόνισε ότι «οι ζωές σας αποτελούν τη μεγαλύτερη τιμή προς όλους εκείνους που χάθηκαν, καθώς η κληρονομιά τους λάμπει μέσα σας».

Παρότι η ομιλία του αμερικανού Προέδρου στο Πεντάγωνο πραγματοποιήθηκε μόλις μερικές ώρες μετά το διάγγελμα που απηύθυνε στους αμερικανούς πολίτες για να τους επισημάνει την πιθανότητα εμπλοκής της χώρας σε μια νέα στρατιωτική περιπέτεια στη Συρία, δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι αν και «η ισχύς είναι συχνά απαραίτητη, από μόνη της δεν είναι αρκετή για να οικοδομήσουμε τον κόσμο που επιθυμούμε».

ΑΠΟΝΤΕΣ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ. Στην τελετή που πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη και τηρώντας μια απόφαση που λήφθηκε πέρυσι από τον δήμαρχο της πόλης Μάικλ Μπλούμπεργκ, κανένας πολιτικός δεν απευθύνθηκε προς τους παρευρισκομένους. Ωστόσο σε δηλώσεις προέβησαν κάποιοι από τους συγγενείς των θυμάτων. «Δώδεκα χρόνια είναι σαν δεκαπέντε λεπτά», είπε ο Κλάιντ Φράζιερ του οποίου ο γιος σκοτώθηκε κατά την επίθεση στους Δίδυμους Πύργους και το πτώμα του δεν βρέθηκε ποτέ. «Ο χρόνος παραμένει ακίνητος διότι αγαπάς το παιδί σου… τίποτα δεν αλλάζει παρά μόνο το ότι εκείνο δεν είναι εδώ». Η Κάρεν Χίνσον, η οποία έχασε τον αδελφό της, υπογράμμισε επίσης ότι ο χρόνος για τους συγγενείς των θυμάτων έχει σταματήσει σε εκείνη την τραγική ημέρα. «Ασχέτως από το πόσα χρόνια περνούν, αυτή η ώρα επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο», είπε χαρακτηριστικά.

Οι νεκροί της Βεγγάζης

Ο Μπαράκ Ομπάμα έκανε ειδική αναφορά στους τέσσερις διπλωμάτες που στις 11/9/2012 έχασαν τη ζωή τους από τρομοκρατική επίθεση στο προξενείοτων ΗΠΑ στη Βεγγάζη