Με αφορμή τον έντονο διάλογο που γίνεται για την Κεντροαριστερά και το διήμερο Πολιτικό - Επιστημονικό Συμπόσιο που διοργανώνεται από το ΙΣΤΑΜΕ Α. Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ, θέλω για άλλη μία φορά να επισημάνω ότι οποιαδήποτε προσπάθεια ανασυγκρότησης της Κεντροαριστεράς (του μεταρρυθμιστικού Κέντρου, της Σοσιαλδημοκρατίας, της Ανανεωτικής Αριστεράς και της Οικολογίας) που δεν θα έχει ως άξονα την παραδοχή ότι το κράτος δεν μπορεί να ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα είναι καταδικασμένη να είναι δύναμη οπισθοδρόμησης.
Ενα μεγάλο μέρος της δυσκολίας της χώρας μας να ξεπεράσει τη βαθιά κρίση είναι ότι στη διάρκεια των ετών έχει οικοδομηθεί ένα απίστευτο πλέγμα που σκοτώνει κάθε υγιή επιχειρηματική και επενδυτική πρωτοβουλία. Αυτό το πλέγμα, που στηρίζεται στην κυρίαρχη αντίληψη περί κρατισμού και ενισχύεται από μια πολυνομία, έναν νομικισμό και έναν υπαλληλισμό, έχει ως προσχηματική αφετηρία ξεπερασμένες ιδεολογικές προσεγγίσεις άλλων εποχών. Στην πραγματικότητα έχει ρίζα τα ιδιοτελή και υποκριτικά στοιχεία του χαρακτήρα μας, όπου οι θεωρίες και οι ιδεολογίες χρησιμοποιούνται κατά το δοκούν, ενώ κατά βάθος είμαστε αντίθετοι στο να γίνει οτιδήποτε αν δεν επωφεληθούμε οι ίδιοι. Αυτό που με απλά λόγια λέγεται «να πεθάνει η κατσίκα του γείτονα».
Αναφέρω ενδεικτικά ότι το Εργατικό Κόμμα της Μεγάλης Βρετανίας τον Οκτώβριο 1987 αποφάσισε τον παραμερισμό από το πρόγραμμά του της κρατικής ιδιοκτησίας και την ενίσχυση της προσωπικής επιλογής και της επιχειρηματικότητας. Το δε Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας το έτος 2000 καλωσόρισε στους κόλπους του και στα ανώτατα καθοδηγητικά του όργανα επιχειρηματίες. Στη χώρα μας η αρνητική φόρτιση της επιχειρηματικότητας χρησιμοποιήθηκε ως άλλοθι του κομματικο-κρατικού κατεστημένου και των οπισθοδρομικών δυνάμεων, με σκοπό να σταματήσουν την απελευθέρωση παραγωγικών δυνάμεων για την οικονομική ανάπτυξη και τον αντίστοιχο θεσμικό εκσυγχρονισμό, που να είναι συμβατός με τη νέα κοινωνική και οικονομική πραγματικότητα, καθώς και την πρόοδο.
Ολα αυτά κατά καιρούς έχουν αναφερθεί, αλλά είναι επιτακτική πλέον η ανάγκη ο συγκεκριμένος κεντροαριστερός χώρος να εκφράζει τα νέα δυναμικά στρώματα και τις νέες πολιτικές δυνάμεις, όπως αυτούς που παράγουν και δημιουργούν τον πλούτο αυτής της χώρας, αλλά και τους ανέργους και τα αδύναμα μέλη της κοινωνίας μας.
Τα λόγια δεν είναι αρκετά. Πρέπει να θεσμοθετηθεί άμεσα στα αρμόδια όργανα της όποιας Κεντροαριστεράς διαμορφωθεί, να συμμετέχουν κατά ένα ποσοστό και άνθρωποι της δημιουργίας και του επιχειρείν, οι οποίοι σήμερα είναι αποκομμένοι. Οι αποφάσεις λαμβάνονται από κομματικά στελέχη, καθηγητές και νομικούς.  
Είναι υποκριτικό κατά καιρούς πολιτικοί ηγέτες να συνευρίσκονται με επιχειρηματίες που έχουν αποδειχθεί αναξιόπιστοι και από την άλλη να φοβούνται να λένε ότι έχουν φίλους επιχειρηματίες. Σε τελική ανάλυση και η ποιότητα επιλογής των επιχειρηματιών που θα προτείνονται για κομματικά όργανα θα σηματοδοτεί και το πώς ο καθένας εννοεί την επιχειρηματικότητα.
Είμαι από αυτούς που υποστηρίζουν ότι για λόγους ιστορικούς, πολιτισμικούς, οικονομικούς και κοινωνικούς μόνο από τις δυνάμεις του μεταρρυθμιστικού Κέντρου και της Σοσιαλδημοκρατίας μπορούν να δημιουργηθούν οι κρίσιμες συμμαχίες και οι κοινωνικές πλειοψηφίες, οι οποίες να διαμορφώνουν προτάσεις και να μπορούν να δίνουν και να κερδίζουν κρίσιμες πολιτικές μάχες, όπως το πέρασμα από την παρασιτική και πελατειακή οικονομία στη δημιουργική και παραγωγική οικονομία. Με την ανασύνταξη αυτών των δυνάμεων θα μπορέσουμε να έχουμε και μια ισχυρή προοδευτική παρουσία στον διάλογο για την ανάπτυξη, την ανακατανομή πόρων και σε όλο το φάσμα των πολιτικών συζητήσεων που πραγματοποιούνται στην Ευρώπη.
Εχουμε την υποχρέωση να δώσουμε ελπίδα σε όσους έχουν πραγματική δυσκολία να προσαρμοστούν σε έναν αβέβαιο και ραγδαία εξελισσόμενο κόσμο και σε όσους συνθλίβονται από τη βαθιά οικονομική κρίση, δημιουργώντας τις κατάλληλες συνθήκες για τις παραγωγικές δυνάμεις. Και βέβαια να παράγουμε πολιτική που να στηρίζεται σε αρχές και αξίες. Να αγωνιζόμαστε και να διεκδικούμε την ισορροπία ανάμεσα στην οικονομική ανάπτυξη, τον πολιτισμό, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το περιβάλλον.
Ο Γιώργος Βερνίκος είναι επιχειρηματίας. Στο Συμπόσιο του ΙΣΤΑΜΕ για την Κεντροαριστερά θα είναι πρόεδρος μιας από τις συνεδρίες
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από