Σε ψυχροπολεμικές εποχές παραπέμπει η εκτεταμένη στρατιωτική παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο. Αμερικανικά πολεμικά πλοία και υποβρύχια έχουν ήδη αρχίσει να συγκεντρώνονται στα ανοιχτά της Συρίας, ενώ η Ρωσία ανακοίνωσε ότι πρόκειται να στείλει στην περιοχή ένα ακόμη πυραυλικό καταδρομικό από τον στόλο της Μαύρης Θάλασσας, καθώς και ένα ανθυποβρυχιακό σκάφος. Λίγες ώρες αργότερα, οι ΗΠΑ ανακοίνωναν από την πλευρά τους ότι στον ήδη μεγάλο στόλο τους θα προσθέσουν άλλο ένα αντιτορπιλικό, το «USS Stout». Επίσης, έξι βρετανικά μαχητικά Typhoon είχαν σταλεί σε μία από τις βρετανικές αεροπορικές βάσεις στην Κύπρο πριν από την άρνηση του βρετανικού Κοινοβουλίου να συμμετάσχει στρατιωτικά η Βρετανία σε οποιοδήποτε χτύπημα κατά της Συρίας.

«Αυτό που ίσως δούμε είναι περισσότερο ένα παράδειγμα διπλωματίας κανονιοφόρων παρά μια μετρημένη προσπάθεια άμεσης επέμβασης σε κάθε στρατιωτική επίθεση», υποστηρίζει στους «Τάιμς» του Λονδίνου ο Λι Ουίλετ, εκδότης του βρετανικού περιοδικού «Janes’s Navy International». «Και η απλή παρουσία οποιουδήποτε πλοίου θα έχει πολιτικό αντίκτυπο. Αυτός είναι ο αρχικός στόχος», προσθέτει.

Στη Μεσόγειο πλέουν 16 ρωσικά πολεμικά πλοία. Το νέο καταδρομικό που θα φθάσει στην περιοχή από τη Μαύρη Θάλασσα έχει δυνατότητα εκτόξευσης πυραύλων κρουζ. Τα αμερικανικά αντιτορπιλικά είναι οπλισμένα με αντιαεροπορικά συστήματα Aegis, τα οποία θα μπορούσαν να προστατεύσουν τις βρετανικές βάσεις στην Κύπρο από επιθέσεις με πυραύλους και ρουκέτες. Τα βρετανικά Typhoon είχαν οριστεί ως μαχητικά αεράμυνας και έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν ένα ευρύ φάσμα εξοπλισμών.

ΑΝΤΙΠΟΙΝΑ. Την ίδια ώρα, ανώτερη πηγή του συριακού στρατού τόνισε στο ιρανικό πρακτορείο Fars ότι μια επίθεση θα μπορούσε να οδηγήσει σε αντίποινα. «Μια επίθεση στη Συρία θα ανάψει φωτιές στο Ισραήλ, με αποτέλεσμα να εμπλακούν όλοι οι γείτονες της Συρίας», φέρεται ότι δήλωσε.

Στο μεταξύ, αναλυτές επιχειρούν να εκτιμήσουν τις ευρύτερες συνέπειες που θα είχε στην περιοχή μια στρατιωτική επέμβαση. Τρεις είναι οι τομείς που προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία: μία στρατιωτική αντεπίθεση της Συρίας ή της λιβανέζικης Χεζμπολάχ, οι αποσταθεροποιητικές επιδράσεις του μεταναστευτικού κύματος και ο αριθμός των τζιχαντιστών που θα πάνε στη Συρία με την ελπίδα να εκμεταλλευτούν την αδυναμία του Προέδρου Ασαντ.