Στις 21 Αυγούστου ο στρατιώτης Μπράντλεϊ Μάνινγκ καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης 35 ετών για τη μεγαλύτερη διαρροή απόρρητων εγγράφων του αμερικανικού Στρατού στην Ιστορία των ΗΠΑ. Με τη χαρακτηριστική ψυχραιμία που τον χαρακτήριζε καθ’ όλη τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, ο μικροκαμωμένος στρατιώτης άκουσε την απόφαση του Στρατοδικείου τού Φορτ Μιντ στο Μέριλαντ και επέστρεψε στο κελί του. «Μην ανησυχείς. Ολα θα πάνε καλά», παρηγόρησε τον δικηγόρο του, προτού αποχωρήσει από τη δικαστική αίθουσα. Επειτα από μία ημέρα ο Μάνινγκ δήλωσε ότι είναι «η Τσέλσι» και ότι ως γένους θηλυκού επιθυμεί να εκτίσει το υπόλοιπο της ποινής του. Μέσω του δικηγόρου του εξήγησε τη Δευτέρα ότι ο λόγος που επέλεξε αυτή τη χρονική στιγμή για να κάνει γνωστή τη νέα του ταυτότητα ήταν ότι οι στρατιωτικές φυλακές ανακοίνωσαν ότι δεν θα του χορηγήσουν την ορμονική θεραπεία –οιστρογόνα για την ανάπτυξη στήθους και άλλων γυναικείων χαρακτηριστικών –στην οποία ζήτησε να υποβληθεί. Το ερώτημα, όμως, γιατί τώρα και όχι νωρίτερα είναι μάλλον δευτερεύον μπροστά στην ουσία για τον ίδιο τον Μάνινγκ: τι είδους αντιμετώπιση μπορεί να του επιφυλάσσεται ως τρανσέξουαλ μέσα στις φυλακές; Θα πάνε όντως όλα καλά;

Πριν από περίπου έναν χρόνο, τον Ιούλιο του 2012, ένας κρατούμενος καταδικασμένος σε ισόβια κάθειρξη για σεξουαλικά αδικήματα βρέθηκε κρεμασμένος στο Φουλ Σάτον, τις βρετανικές φυλακές μεγίστης ασφαλείας κοντά στο Γιορκ. Τους προηγούμενους μήνες ο Γουίλιαμ Εβανς κυκλοφορούσε με γυναικεία ρούχα, κραγιόν και σκιές. Οταν βρέθηκε κρεμασμένος, ο 44χρονος Εβανς είχε ήδη κινήσει τη διαδικασία αλλαγής του φύλου του. Για τα αίτια του θανάτου του δεν έχει ακόμη ξεκινήσει έρευνα, αν και συγκρατούμενός του αποκάλυψε στην «Γκάρντιαν» ότι ο Εβανς έπεφτε καθημερινά θύμα γιουχαϊσμάτων, ενώ είχε βρεθεί ξανά κρεμασμένος στο μονό κελί του και γι’ αυτό είχε μεταφερθεί σε άλλη, (υποτίθεται πιο ασφαλή) πτέρυγα.

Δεν χρειάζεται βέβαια η παρέμβαση κάποιου ανακριτή για να διαπιστώσει κανείς ότι οι ανδρικές φυλακές σε όλον τον κόσμο αποτελούν καταφύγιο νταήδων, ούτε ότι το γιουχάισμα και τα καψώνια είναι το βούτυρο στο ψωμί τους. Τα γυμναστήρια είναι τα πιο δημοφιλή μέρη συγκέντρωσης και συνήθως είναι κατάμεστα από άνδρες που «χτίζουν» το ήδη παραφουσκωμένο σώμα τους. Για τους ομοφυλόφιλους άνδρες η φυλακή είναι μεγάλη πρόκληση. Η κακοποίηση είναι καθημερινό φαινόμενο, με αποτέλεσμα τα πειράγματα να μην τους αγγίζουν καθόλου. Για εκείνους όμως που αισθάνονται παγιδευμένοι στο λάθος σώμα και υποβάλλονται σε αλλαγή φύλου, η πρόκληση είναι αναμφισβήτητα πολύ μεγαλύτερη.

Τα τελευταία χρόνια κάποια ιδρύματα στις ΗΠΑ χορηγούν ορμονοθεραπεία στους τρανσέξουαλ κρατουμένους, στο πλαίσιο της υγειονομικής περίθαλψης ρουτίνας. Στο Φορντ Λίβενγουορθ, πάντως, στις στρατιωτικές φυλακές όπου ο Μάνινγκ εκτίνει την ποινή του, δεν προτίθενται να του παράσχουν τίποτε άλλο εκτός από ψυχιατρική υποστήριξη. Εκείνος πάλι φαίνεται αποφασισμένος να επιμείνει στη νέα ζωή του, προειδοποιώντας μέσω του δικηγόρου του ότι η στρατιωτική φυλακή «θα κάνει το σωστό» ώστε να μην αναγκαστεί να προβεί σε μηνύσεις. Οι ομοφυλοφιλικές οργανώσεις των ΗΠΑ καταγγέλλουν την άρνηση του αμερικανικού Στρατού στο αίτημα του Μάνινγκ ως αντισυνταγματική. Τίποτα όμως δεν είναι οριστικό. Ο ισοβίτης Μισέλ Κόζιλεκ δικαιώθηκε πρωτοδίκως από αμερικανικό δικαστήριο, το οποίο του επέτρεψε να υποβληθεί σε εγχείρηση φύλου. Αν και οι φυλακές της Μασαχουσέτης έχουν υποβάλει αίτημα για έφεση, ο Κόζιλεκ εξακολουθεί να έχει πολλές πιθανότητες να αποκτήσει το γυναικείο σώμα που ονειρεύεται. Εάν η απόφαση του Εφετείου τον δικαιώσει, τότε και η Τσέλσι μπορεί να ελπίζει σε καλύτερη αντιμετώπιση.

Δεν θέλει εγχείρηση αλλαγής φύλου

Η Τσέλσι Μάνινγκ – όπως την αποκαλούν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης – δεν προτίθεται να προχωρήσει σε εγχείρηση αλλαγής φύλου. Σύμφωνα με πληροφορίες που έδωσε στη δημοσιότητα ο δικηγόρος της Ντέιβιντ Κουμπς, οι μεγάλες δόσεις οιστρογόνων «θα την κάνουν απλώς να αισθάνεται άνετα μέσα στο σώμα της». Ο Κουμπς παρομοίασε την ορμονοθεραπεία με τα φάρμακα που παίρνει ένας ασθενής για να ρυθμίσει την πίεσή του.