Κι ενώ τα φώτα στην Τούμπα χαμήλωναν, ενώ η βιβλική μορφή του Ιβάν Σαββίδη που παρακολουθούσε (ωσάν τον Ξέρξη από το Αιγάλεω τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας) τη δική του πανωλεθρία χανόταν στην ομίχλη της απογοήτευσης και ενώ οι καταδικασμένοι οπαδοί (οι πάντα δέσμιοι της επίκτητης ανοησίας τους) τύλιγαν σημαίες, λάβαρα, συνθήματα και όνειρα… κάποιοι άλλοι γελούσαν.

Γιατί το καλό και το κακό είναι πάντα σχετικά. Αυτό που είναι κακό για σένα, για κάποιον άλλον είναι το υπέρτατο καλό.

Ο αποκλεισμός του ΠΑΟΚ, λοιπόν, έκανε πολλούς να τρίβουν τα χέρια τους! Ποιοι είναι αυτοί;

1. Η Σάλκε, κυρίως, η οποία στο γερμανικό πρωτάθλημα κουτσαίνει και οι Θεσσαλονικείς την έκαναν να μοιάζει με τζαμαϊκανή σπρίντερ… Η Σάλκε που έκλεισε τη θέση της στους χρυσοφόρους ομίλους και θα απολαύσει ένα φθινόπωρο με χρήμα και αγώνες-μαγνήτες.

2. Ο Μαρινάκης, ο οποίος θα εισπράξει τα λεφτά που θα καβάντζωνε ο ΠΑΟΚ από την ΟΥΕΦΑ. Και μιλάμε για 5 εκατ. ευρώ. Δεν είναι λίγα τα λεφτά, ε;

3. Οι οπαδοί του Αρη, οι οποίοι με περισσότερη αγωνία από τους Γερμανούς είχαν κολλήσει στους δέκτες τους προσευχόμενοι για τον αποκλεισμό του μισητού συμπολίτη τους. Ο Χακόμπο τους έκανε το χατίρι…

4. Οι οπαδοί του Ηρακλή, οι οποίοι αποθέωσαν τους παίκτες της Σάλκε όταν αυτοί προπονήθηκαν στο γήπεδό τους και αμέσως τους έκαναν δικούς τους…

5. Οι οπαδοί του Ολυμπιακού, οι οποίοι προς στιγμήν είχαν τρομάξει ότι θα τα βρουν σκούρα με τον Δικέφαλο του Βορρά. Από το βράδυ της Τρίτης κοιμούνται σαν πουλάκια…

6. Οι Αγρινιώτες, οι οποίοι μετά το Σάββατο έτρεξαν στα προποτζίδικα και έπαιξαν ό,τι είχαν στο «διπλό» στην Τούμπα. Οι άνθρωποι, τουλάχιστον αυτοί που γνωρίζουν μπάλα, είχαν εντοπίσει ότι η ομάδα του Στέφενς δεν είναι ομάδα. Δεν έχει αρχή, μέση και τέλος, και με την πρώτη βροχή πνίγεται στο χαντάκι.

7. Ο ΑΝΤ1, ο οποίος θα έχει στο τηλεοπτικό πακέτο του Γιουρόπα Λιγκ που αγόρασε και μία ελληνική ομάδα. Οπως και να το κάνουμε, χωρίς ελληνική ομάδα ένα ποδοσφαιρικό τηλεοπτικό πακέτο (στην Ελλάδα) είναι κοκορέτσι χωρίς έντερα… Την Τρίτη το βράδυ, κακά τα ψέματα, εξελισσόταν ένα άτυπο ντέρμπι ανάμεσα στη ΝΟVA και στον ΑΝΤ1. Το κανάλι του Μαρουσιού στο φινάλε χειροκρότησε την… άμυνα του ΠΑΟΚ.

8. Οι αθλητικοί σχολιαστές του αγώνα της Τρίτης, οι οποίοι πολύ το χάρηκαν που είδαν μια ομάδα «δεμένη», με μέλλον ευοίωνο και προοπτικές μέχρι και για Κύπελλο Ευρώπης. Ο επίλογος της μετάδοσης –«μπράβο, είδαμε έναν ΠΑΟΚ να παίζει μεγάλη μπάλα…» –πόρρω απέχει από την πραγματικότητα.

9. Ο Χουμπ Στέφενς, ο οποίος οδήγησε ξανά την παλιά ομάδα του (τη Σάλκε) στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ.

10. Τέλος, η Μέταλιστ που πολύ της κακοφάνηκε επειδή ο ΠΑΟΚ, τον οποίο είχε αποκλείσει, της πήρε τη θέση. Η θεία δίκη έκανε τους Ουκρανούς να χαμογελάσουν και αυτοί.

Αυτά τα χαριτωμένα, έτσι για να γλυκάνουμε τον πόνο των πολύπαθων παοκτσήδων, που πικράθηκαν από τον αποκλεισμό το βραδάκι της Τρίτης. Ομως τα σοβαρά είναι άλλα και αν δεν εντοπιστούν γρήγορα, το… πικραμύγδαλο θα είναι μόνιμα στο τραπέζι των Θεσσαλονικέων.

Ποια είναι αυτά; Ο Χουμπ Στέφενς έκανε εγκλήματα στο στήσιμο της ομάδας, με κορυφαίο την αντικατάσταση των επιθετικών στα τελευταία λεπτά, αλλά και την τοποθέτηση αργών παικτών στον άξονα. Επίσης, το να πιάσει τον διαιτητή και να του μιλήσει στη γλώσσα του –και ποιος ξέρει τι του είπε -, με αποτέλεσμα ο ρέφερι να τον αποβάλει, ε, δεν είναι και η πιο ώριμη κίνηση ενός προπονητή με πείρα και στόχους. Το κλίμα της Τούμπας να τον επηρέασε τόσο γρήγορα; Ισως.

Και, τέλος, ένα αδειανό γήπεδο, ο καταλύτης των προσπαθειών μιας ομάδας που μάχεται για πρόκριση στο Τσάμπιονς Λιγκ. Οσο οι ανεγκέφαλοι οπαδοί θα κρέμονται σαν τα σταφύλια στις γύρω ταράτσες τόσο ο ΠΑΟΚ θα κρέμεται στη θηλιά του αποκλεισμού και της αποτυχίας σε μια Τούμπα – νεκροταφείο ελπίδων.

Αντε, και του χρόνου…