Ενα χάπι θα είναι αρκετό για να μας γλιτώνει από το τζετ λαγκ στο άμεσο μέλλον, πιστεύουν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Ανακάλυψαν ένα γονίδιο που, όπως λένε, δεν αφήνει το εσωτερικό ρολόι του οργανισμού μας να αποσυντονίζεται.

Πρόκειται για ένα γονίδιο που λειτουργεί ως μηχανισμός ασφαλείας μεριμνώντας ώστε το ρολόι του οργανισμού μας να λειτουργεί όπως πρέπει. Οταν το εσωτερικό μας ρολόι δεν δουλεύει με ακρίβεια, τότε ο οργανισμός μας είναι ευάλωτος σε χρόνιες παθήσεις.

Οι ερευνητές του βρετανικού πανεπιστημίου σε πειράματα που έκαναν με ποντίκια διαπίστωσαν πως όταν έθεταν εκτός λειτουργία το συγκεκριμένο γονίδιο, τότε τα ζώα βίωναν ελάχιστο ή καθόλου τζετ λαγκ.

Η ζωή των ανθρώπων, όπως σχεδόν και όλων των πλασμάτων, καθορίζεται από τον κιρκάδιο ρυθμό που είναι το εσωτερικό ρολόι, το οποίο ανταποκρίνεται στον φυσικό κύκλο του φωτός, επηρεάζοντας με αυτόν τον τρόπο τον ύπνο και τις διατροφικές συνήθειες. Ο δρ. Στιούαρτ Πίρσον λέει ότι το γονίδιο αυτό κατ’ αρχάς μεταδίδει τις σωστές πληροφορίες στο εσωτερικό μας ρολόι, ώστε να ανταποκρίνεται όπως πρέπει στον κύκλο του φωτός. Ομως το ίδιο αυτό γονίδιο είναι αυτό «που ελαχιστοποιεί την ικανότητά μας να προσαρμοζόμαστε στις διαφορετικές ζώνες ωρών του πλανήτη, προκαλώντας έτσι τζετ λαγκ».

Σύμφωνα με τους ερευνητές, όταν κάνουμε μεγάλα ταξίδια, οι υποδοχείς του φωτός στα μάτια μας ανιχνεύουν τις αλλαγές και επιχειρούν να εναρμονίσουν το εσωτερικό μας ρολόι με την τοπική ώρα της περιοχής.

Ομως, κατά μέσο όρο, ο οργανισμός μας χρειάζεται μία ολόκληρη ημέρα για να συνέλθει από καθεμία ώρα που χάνει το βιολογικό μας ρολόι. Ετσι η κούραση και ο διαταραγμένος ύπνος εξαιτίας του τζετ λαγκ μπορεί να κρατήσουν μία εβδομάδα.

Αναμείνατε δέκα χρόνια

Οι επιστήμονες λένε ότι τα συστατικά για να παρασκευαστεί το χάπι που θα παρεμβαίνει στο γονίδιο υπάρχουν και πως το σκεύασμα ίσως να είναι διαθέσιμο σε μία δεκαετία