«Ιλια, Ιλια», φώναζαν ρυθμικά χιλιάδες άνθρωποι που είχαν συγκεντρωθεί ένα βράδυ της προηγούμενης εβδομάδας στην κεντρική πλατεία του Βλαδιβοστόκ. Φορώντας ένα ρετρό και παράλληλα φουτουριστικό ασημένιο κοστούμι, ο Ιλια Λαγκουτένκο, ο πιο διάσημος καλλιτέχνης της ρωσικής ακριτικής πόλης και επικεφαλής των Mumiy Troll, ενός από τα πιο δημοφιλή μουσικά συγκροτήματα της χώρας, τίναξε τα μαλλιά του και άρχισε να τραγουδά, στα αγγλικά και στα ρωσικά, για την αγάπη και τους ναύτες.

Την προηγούμενη εβδομάδα, ο πρώην στρατιωτικός θύλακος των Σοβιετικών μετατράπηκε σε μια τεράστια μουσική σκηνή όπου συνυπήρχαν καλλιτέχνες και λάτρεις της ροκ μουσικής από ολόκληρο τον κόσμο. Επί τέσσερις ημέρες, περισσότερα από 40 μουσικά σχήματα, κυρίως από τη Ρωσία και την Ασία, έδωσαν δεκάδες δωρεάν συναυλίες σε μπαρ, καφέ, πάρκα και στην κεντρική πλατεία της πόλης. Ολα αυτά πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του V – Rox (Το Βλαδιβοστόκ Ροκάρει), του πρώτου φεστιβάλ ροκ μουσικής που οργανώθηκε ποτέ στη Ρωσία. Στόχος του Ιλια Λαγκουτένκο, ο οποίος οραματίστηκε και οργάνωσε το φεστιβάλ, ήταν να βάλει την πόλη του στον χάρτη με τους παγκόσμιους προορισμούς για ανήσυχους και δημιουργικούς ανθρώπους. Η οργάνωση και η επιτυχία του αποτελούν απόδειξη της ύπαρξης μιας παγκόσμιας διαδικτυακής μουσικής κουλτούρας, η οποία γεννά και αναδεικνύει ταλαντούχους και σοβαρούς μουσικούς και φέρνει σε επαφή τους φαν, ασχέτως από το αν αυτοί βρίσκονται στο Μπρούκλιν ή στη Σαγκάη. Στο Βλαδιβοστόκ κατέφθασαν άνθρωποι από την Ουκρανία και τη Σιβηρία ενώ οι συμμετέχοντες στο φεστιβάλ προέρχονταν από ολόκληρο τον κόσμο. Χάρη στο V – Rox, το ρωσικό λιμάνι μετατράπηκε, για μερικές ημέρες τουλάχιστον, σε μια παγκόσμια καλλιτεχνική νησίδα.

Ο διαρκώς αυξανόμενος αριθμός ανάλογων φεστιβάλ αποδεικνύει πόσο μακριά είναι διατεθειμένοι οι λάτρεις της μουσικής –των οποίων η όρεξη ανατροφοδοτείται διαρκώς μέσω του Διαδικτύου –να ταξιδέψουν για να ζήσουν μια ζωντανή και αξέχαστη μουσική εμπειρία. Μεταξύ αυτών των ακριτικών φεστιβάλ συμπεριλαμβάνονται το Iceland Airwaves του Ρέικιαβικ, το κινεζικό Midi Festival και το Traenafestival που πραγματοποιείται στα νησιά του Αρκτικού Κύκλου. «Ο,τι συμβαίνει στη μουσική βιομηχανία της Ρωσίας, είναι σχεδόν παρόμοιο με ό,τι συμβαίνει στην Κίνα ή στην Κορέα», δήλωσε πριν ανέβει στη σκηνή ο Ιλια Λαγκουτένκο. «Απευθύνομαι σε κάθε μικρό ή μεγάλο καλλιτέχνη, ανεξάρτητο ή μη. Αυτήν τη στιγμή, σε όλον τον κόσμο κυκλοφορούν οι ίδιες ιδέες».