«Είμαι παντελώς αθώα, το παιδί μου τιμωρείται για το επίθετό του, η απαλλαγή μου θα είναι η δικαίωση μου». Αυτό ήταν το υπερασπιστικό τρίπτυχο της Βίκυς Σταμάτη Τσοχατζοπούλου,η οποία απολογήθηκε φανερά φορτισμένη.

«Είναι η πρώτη φορά που παρίσταμαι ενώπιόν σας ζητώντας απονομή δικαιοσύνης και είμαι βεβαία ότι θα αποδοθεί. Είμαι αθώα. Παντελώς αθώα» είπε ξεκινώντας την απολογία της, Και πρόσθεσε πως εκείνη δεν είχε και δεν έχει κανέναν άλλον ρόλο εκτός από αυτούς τους ιερούς ρόλους της μάνας και της συζύγου. Η φωνή της έσπασε όταν αναφέρθηκε στο ανήλικο παιδί της, που τιμωρείται, όπως είπε λόγω του επιθέτου του, γιατί το λένε Τσοχατζόπουλο, ενώ και η ίδια όπως είπε προ λίγων ημερών υπεβλήθη σε μία πολύ βαριά επέμβαση και ακόμα αναμένει τα αποτελέσματα της βιοψίας. «Τιμωρήθηκε πολύ σκληρά. Και αναρωτιέμαι γιατί εγώ; η καλύτερα γιατί και εγώ».

Και συνέχισε λέγοντας «Δεν έχει αποδειχθεί τίποτα σε βάρος μου. Όλα όσα μου καταμαρτυρούν είναι όσα επικαλέστηκε ο Τύπος και αυτά είναι αβάσιμα συκοφαντικά και κολάσιμα, με οδήγησαν στο δεσμωτήριο του Κορυδαλλού για 17 μήνες. Είχα απόλυτη πίστη ότι θα είχε αποδοθεί δικαιοσύνη νωρίτερα στο πρόσωπό μου». Η κυρία Σταμάτη υποστήριξε ότι δεν γνώριζε κανέναν από τους συγκατηγορουμένους της ούτε ακόμα πρόσωπα με τα οποία ο σύζυγός της είχε στενή οικογενειακή ή κομματική σχέση. «Ημουν και είμαι μαχητής του φωτός .Ολες οι ενέργειές μου ήταν στο φως και έγιναν πασίγνωστες. Όλα τα είχα αφήσει στο σύζυγό μου».

Απαντώντας σε ερωτήσεις της εισαγγελέως Γεωργίας Αδειλήνη η Βίκυ Σταμάτη αρνήθηκε ότι είχε ουδέποτε τηλεφωνήσει στον κ. Γιάννη Σμπώκο , όπως έχει εκείνος ισχυριστεί με απειλητικό τόνο ζητώντας οικονομική βοήθεια. «Είναι αιχμή για εντυπώσεις.Το αρνούμαι κατηγορηματικά».

Εισαγγελέας (Π.Παναγιωτόπουλος): Σας καταμαρτυρούν ότι βρέθηκαν αποδείξεις στο γραφείο του συζύγου σας που δείχνουν ότι έχετε προβεί σε αγορές πολυτελών καταναλωτικών αγαθών. Δεν είναι δυνατόν να μη γνωρίζατε την προέλευση αυτών των χρημάτων

Κούγιας (υπεράσπιση Σταμάτη):Δεν δικαιολογείται η γυναίκα του αναπληρωτή πρωθυπουργού της Ελλάδας να μην μπορεί να αγοράσει ένα ζευγάρι παπούτσια; Βρήκατε πτώμα και το χτυπάτε.

Σταμάτη:Ο,τι μας καταμαρτυρούν είναι ψευδές και αβάσιμο, δεν υπάρχει τίποτα επιλήψιμο.

Βίκυ Σταμάτη:Ποιος φυλακίστηκε, διώχθηκε και τιμωρήθηκε ποτέ για δυο καναπέδες, κρόσια και κουρτίνες;

Εισαγγελέας: Δεν είναι μόνο δυο καναπέδες.

Βίκυ Σταμάτη: Δυο μόνο είναι στο σπίιτι.

Τέλος, η Βίκυ Σταμάτη αρνείται ότι είχε ανοίξει ποτέ λογαριασμό εκτός από της μισθοδοσίας της και, όπως και ότι είχε ανοίξει θυρίδα σε ελβετικη τράπεζα.

Την Τρίτη ξεκινά ο δεύτερος κύκλος απολογιών

Δεύτερος κύκλος απολογιών, κατά τη διάρκεια του οποίου οι κατηγορούμενοι στην υπόθεση για τις χρυσές μίζες θα έχουν την ευκαιρία να πουν την τελευταία τους λέξη, θα διεξαχθεί την Τρίτη το πρωί στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας.

Μετά τη λήξη της σημερινής συνεδρίασης ο πρώην υπουργός Άκης Τσοχατζόπουλος έκανε δήλωση-στήριξη στη σύζυγό του Βίκυ Σταμάτη επισημαίνοντας ότι «σήμερα αποδείχθηκε πως η πολιτικο-δικαστική δίωξη που με ακολουθεί από το 2010 είναι εντελώς παράλογη και άδικη και οδήγησε τη γυναίκα μου άδικα στη φυλακή». Από την πλευρά του πάντως, ο εξάδελφός του Νϊκος Ζήγρας επιμένει σε μία κατ’ αντιπαράσταση εξέταση με τον πρώην Υπουργό.

Με μαντινάδα έκλεισε την απολογία του ο Σμπώκος

Με μαντινάδα άνοιξε, με μαντινάδα έκλεισε την απολογία του στη δίκη για τις «χρυσές μίζες», ο πρώην γενικός διευθυντής Εξοπλισμών, Γιάννης Σμπώκος λέγοντας: «Σεισμοί,φωτιές , εξοπλισμοί – είναι όλη η ζωή μου – δεν θέλω χάρη από σας – μόνο δικαίωση μου».

Από την πλευρά του πάντως ο πρόεδρος του δικαστηρίου Χρήστος Κατσιάνης μετέφερε την αγωνία του δικαστηρίου ενόψει της έκδοσης της απόφασης, καλώντας τους κατηγορουμένους «να αναλάβουν τις ευθύνες τους βοηθώντας στην απόδοση της Δικαιοσύνης».

«Δεν πρέπει να υπάρχει κάτι πειστικό για να βγάλουμε και εμείς την απόφαση. Υπάρχει ένα νέφος. Εσείς είστε οι άμεσοι υπεύθυνοι από εσάς περιμένουμε απαντήσεις. Δεν σας τρομοκρατώ. Εκφράζω την αγωνία του δικαστηρίου. Ολοι ζητάτε μια δίκαιη δίκη. Πρέπει όμως κάποιοι να έχουν το θάρρος να αναλάβουν τις ευθύνες τους», είπε ο Χρήστος Κατσιάνης την ώρα της απολογίας του Γιάννη Σμπώκου.

Ο κατηγορούμενος υποστήριξε ότι δεν έχει καμία σχέση με υπεράκτιες εταιρείες, ούτε οικονομικές συναλλαγές με τον Ακη Τσοχατζόπουλο. Αρνήθηκε ότι είναι αυτός το πρόσωπο στο οποίο αναφέρεται ο Ακης Τσοχατζόπουλος στα χειρόγραφα σημειώματα που βρέθηκαν στο γραφείο του πρώην Υπουργού. Πρόεδρος: «Θέλω να βοηθήσετε τη δικαιοσύνη δίνοντας επαρκείς εξηγήσεις γι αυτά που σας αποδίδονται γιατί αν δεν δώσετε σημαίνει ότι υπάρχει πέπλο συγκάλυψης».

Σμπώκος: «Δεν έχω καμία σχέση με καμία από αυτές τις εταιρείες».

Προεδρος: «Υπάρχουν και τα χειρόγραφα σημειώματα. Απευθύνονται ονομαστικά σε σας. Είχατε αλλού είδους συναλλαγές; Δεν υπάρχει εξήγηση. Να ζητάω δηλαδή εγώ χρήματα από κάποιον και ξαφνικά να λέω δεν ξέρω, δεν θυμάμαι. Μήπως εσείς έχετε καλύτερη μνήμη;»

Σμπώκος: «Δεν είμαι αποδέκτης κανενός από αυτά».

Τσοχατζοπουλος: «Σας ακούω τόση ώρα. Σας εξήγησαν ότι είναι προσωπικά έγγραφα γραμμένα σε τέσσερις τοίχους. Δεν πήγε πουθενά. Επιμένετε να τα παίρνετε τοις μετρητοίς»

Σμπώκος: «Και εγώ για αυτά τα σημειώματα που μου κατέστρεψαν τη ζωή τα έμαθα από τις εφημερίδες. Αυτό το πρόσωπο που αναφέρει δεν είμαι εγώ. Είμαι ο εύκολος στόχος. Απο το 2010 οι σχέσεις μας με τον Τσοχατζόπουλο είχαν διαρραγεί από πράγματα ακατανόητα. Εκοψα κάθε επικοινωνία γιατί δεν ήθελα να λειτουργήσει το Κρητικό μου».