Μια νέα μάστιγα φαίνεται πως πλήττει την κραταιά Γερμανία της εξαιρετικής παραγωγικότητας και της οικονομικής σταθερότητας, η μάστιγα των αποκαλούμενων από τον γερμανικό Τύπο βιάγκρα της εργασίας –διάφορα φάρμακα που καταναλώνουν ολοένα και περισσότεροι γερμανοί εργαζόμενοι ελπίζοντας να βελτιώσουν όχι τις σεξουαλικές, αλλά τις εργασιακές επιδόσεις τους.

Το θέμα δημοσιοποιήθηκε μέσω των σελίδων της συντηρητικής «Ντι Βελτ». Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΟΚ, του μεγαλύτερου και πιο σημαντικού δημόσιου οργανισμού φαρμάκων της Γερμανίας, η κατανάλωση των βιάγκρα της εργασίας κατά την περίοδο 2002-2012 παρουσίασε τρομακτική αύξηση της τάξης του 300% με 400%. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το συγκεκριμένο ποσοστό υπολογίστηκε με βάση τις ώρες και τις ημέρες κατά τις οποίες οι εργαζόμενοι στις μεγάλες γερμανικές πολυεθνικές ή στις τράπεζες της Φρανκφούρτης δεν μπόρεσαν να προσέλθουν στην εργασία τους εξαιτίας ασθενειών οι οποίες προκλήθηκαν από την υπερκατανάλωση αυτών των φαρμάκων.

«Η ευκολία με την οποία οι άνθρωποι εμπιστεύονται τα συγκεκριμένα φάρμακα αυξάνεται ραγδαία και εάν δεν κάνουμε τίποτα, σε δέκα χρόνια η κατάσταση θα έχει επιδεινωθεί», προειδοποιεί ο επικεφαλής του ΑΟΚ Ούε Ντεχ. Τα βιάγκρα της εργασίας είναι πολλά: αντικαταθλιπτικά, ψυχοδιεγερτικά, διάφορα σκευάσματα κατά της άνοιας και της αδυναμίας συγκέντρωσης. Ομως αυτά τα φάρμακα εμπεριέχουν στοιχεία ουσιών όπως οι αμφεταμίνες, το σπιντ και η μεθυλφενιδάτη, βασικό συστατικό του διάσημου Ritalin, γνωστού και ως η «κόκα των μικρών», ενός σκευάσματος που οι γερμανοί γιατροί συνταγογραφούν σε όλους όσοι έχουν δυσκολίες συγκέντρωσης, ανεξάρτητα από το αν είναι παιδιά, έφηβοι ή ενήλικοι. Πολύ συχνά, επισήμανε ο Ούε Ντεχ, οι γιατροί ικανοποιούν την επιθυμία των «πελατών» τους για περισσότερη αντοχή και καλύτερες επιδόσεις, δίχως όμως να υπολογίζουν την εξάρτηση που αναπόφευκτα ακολουθεί.

Πρόκειται για τη σκοτεινή πλευρά των ιδιαίτερα αποδοτικών οικονομιών, οι οποίες αναγκάζουν τους εργαζομένους να θυσιάζουν όχι μόνο τον ελεύθερο χρόνο τους και την ποιότητα της ζωής τους, αλλά και την υγεία τους. Η κατάσταση είναι ανάλογη και στα εξίσου απαιτητικά γερμανικά πανεπιστήμια, όπου τουλάχιστον το 20% των γερμανών φοιτητών και καθηγητών παραδέχεται ότι κάνει χρήση ανάλογων φαρμάκων. Η τάση είναι σίγουρα ανησυχητική αλλά τουλάχιστον οι Γερμανοί φαίνεται πως την έχουν αντιληφθεί έτσι ώστε να την αντιμετωπίσουν.