Το ποσό των 20 εκατ. δολαρίων οφείλει, σύμφωνα με αμερικανικό δικαστήριο, να καταβάλει η εταιρεία Facebook Inc. επειδή χρησιμοποίησε δεδομένα από τις καταχωρίσεις «Μου αρέσει» (Like), ονόματα και φωτογραφίες χρηστών του δημοφιλούς μέσου κοινωνικής δικτύωσης, χωρίς την άδειά τους για διαφημιστικούς λόγους.

Το ποσό αυτό ορίστηκε έπειτα από διακανονισμό της Facebook Inc.με τους μηνυτές της.

Τα χρήματα θα μοιραστούν οι ομάδες προάσπισης της ιδιωτικότητας στο Διαδίκτυο, οι δικηγόροι και οι χρήστες του facebook που είχαν καταθέσει μήνυση από κοινού εναντίον του κοινωνικού δικτύου.

Ειδικότερα, περίπου 614.000 χρήστες του facebook, των οποίων τα προσωπικά στοιχεία εμφανίστηκαν σε διαφημίσεις στον ιστότοπο χωρίς την άδειά τους, θα λάβουν από 15 δολάρια έκαστος.

Σύμφωνα με τον δικαστή του Σαν Φρανσίσκο Ρίτσαρντ Σίμπορντ, το facebook χρησιμοποίησε δεδομένα χρηστών χωρίς τη συγκατάθεσή τους, τα οποία εμφανίζοντας σε διαφημίσεις στο κοινωνικό δίκτυο.

Τα θέμα αφορά περίπου 150 εκατ. χρήστες (ποσοστό 13,6% επί του συνόλου), όμως μόνο λίγοι από αυτούς προσέφυγαν στη δικαιοσύνη σύμφωνα με τον Σίμπορντ, ο οποίος έκρινε επαρκές το ποσό των 20 εκατ. δολαρίων για να υπάρξει «φιλικός διακανονισμός» της υπόθεσης.

Η συμφωνία προβλέπει επίσης ότι το facebook θα τροποποιήσει τους κανονισμούς του και θα προσφέρει μεγαλύτερο έλεγχο στους χρήστες του όσον αφορά στην πιθανή εκμετάλλευση των δεδομένων τους από διαφημίσεις.

Η μήνυση κατατέθηκε στις αρχές του 2011 όταν το facebook ξεκίνησε το πρόγραμμα «Sponsored Stories».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από