Από μικρό και από τρελό μαθαίνεις την αλήθεια. Για να παραφράσουμε λίγο αυτή τη λαϊκή ρήση, από τον προπονητή του μικρομεσαίου αλλά ιστορικού Πανιωνίου Νίκου Παντελή μπορεί να βγάλεις χρήσιμα συμπεράσματα και να ακούσεις αλήθειες: «Θέλω η ομάδα να μείνει ταπεινή, γιατί ξέρω λόγω εμπειρίας στο ποδόσφαιρο ότι οι κατραπακιές έρχονται εκεί που δεν τις περιμένεις. Δεν γίναμε ξαφνικά ομαδάρα». Ο Πανιώνιος συνέτριψε τον Παναθηναϊκό, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι οι τέσσερις βαθμοί που μάζεψε σε δύο αγωνιστικές τον καθιστούν διεκδικητή του πρωταθλήματος. Πού το πάμε; Ο Παναθηναϊκός και ο ΠΑΟΚ βρέθηκαν από το ζενίθ στο ναδίρ μέσα σε διάστημα μιας εβδομάδας και από τους πανηγυρισμούς στην απογοήτευση από την 1η μέχρι τη 2η αγωνιστική της Σούπερ Λίγκας.

Ο ΠΑΟΚ πλήρωσε το γεγονός ότι είχε μεσοβδόμαδα τον δύσκολο αγώνα με τη Σάλκε στη Γερμανία και ο Στέφενς δεν κατάφερε να αποδείξει ότι έχει δύο δυνατές 11άδες έτοιμες για Ευρώπη και πρωτάθλημα. Θέλει ενίσχυση; Σαφώς, για να καταφέρει να κρατήσει ο Ολλανδός και τα δύο καρπούζια και προκειμένου να κάνει πρωταθλητισμό στην Ελλάδα, που είναι και ο βασικός στόχος. Θέλει όμως και σκληρή δουλειά, χαμηλούς τόνους. Αλλιώς, θα κάνει ένα βήμα μπροστά και δύο πίσω και θα υποκλίνεται εύκολα στον νεοφώτιστο, αλλά καλό Παναιτωλικό.

Στον Παναθηναϊκό, ο νεανικός ενθουσιασμός από τη νίκη επί του Παναιτωλικού πήγε περίπατο στην πρώτη δύσκολη αποστολή στη Νέα Σμύρνη, καθώς βγήκαν στην επιφάνεια πολλά προβλήματα των Πρασίνων. Οταν κατεβάζεις τόσο το μπάτζετ αναγκαστικά λόγω χρεών, έχεις πολλά νέα πρόσωπα και ταλέντα στην 11άδα και τη 18άδα, με τους ξένους σου να μην κάνουν μέχρι τώρα τη διαφορά, αυτά να τα περιμένεις! Τέτοιες ομάδες θέλουν υπομονή και χρόνο, στην πράξη όχι στα λόγια, τόσο από τη διοίκηση, όσο και από τους οπαδούς. Ετσι χτίζονται οι ομάδες, βελτιώνοντας συνεχώς παίκτες και ομάδα, εφόσον δεν υπάρχουν τα χρήματα για την απόκτηση ποδοσφαιριστών από το πάνω ράφι.