Για τους κατοίκους του Μπουένος Αϊρες η Ουρουγουάη μπορεί να μοιάζει με παράδεισο. Δεν είναι μόνο οι παραλίες. Η χώρα έχει γίνει επίσης η αγαπημένη ξένων επενδυτών, παρά το γεγονός ότι εφαρμόζει τις πιο προοδευτικές κοινωνικές πολιτικές στη Λατινική Αμερική. Τώρα η Ουρουγουάη δείχνει έτοιμη να περάσει νόμο που θα την κάνει την πρώτη χώρα στον κόσμο η οποία θα ρυθμίζει πλήρως την παραγωγή, την πώληση και τη διανομή μαριχουάνας.
Η πρωτοβουλία είναι πνευματικό παιδί του Προέδρου Χοσέ Μουζίκα Κορντάνο, ενός πρώην αντάρτη ο οποίος συχνά αποκαλείται «ο πιο φτωχός πρόεδρος στον κόσμο» επειδή προσφέρει το 90% του μισθού του σε φιλανθρωπίες. Εισήγαγε το μέτρο πριν από έναν χρόνο, παρουσιάζοντάς το ως έναν καλό τρόπο για την αντιμετώπιση της διακίνησης ναρκωτικών. Σήμερα οι Ουρουγουανοί μπορούν να καπνίζουν μαριχουάνα αλλά όχι να την καλλιεργούν ή να την πουλάνε. Αυτό σημαίνει ότι οι καταναλωτές αγοράζουν στη μαύρη αγορά το χόρτο, το οποίο προέρχεται από την Παραγουάη μέσω της Αργεντινής και της Βραζιλίας. Ο Μουζίκα έχει αποκαλέσει την επιχείρηση αυτή - που αποφέρει 30 εκατ. δολ. ετησίως -  «μονοπώλιο της μαφίας», επειδή γίνεται από συμμορίες οι οποίες χρησιμοποιούν βία για να κερδίσουν μερίδιο στην αγορά.
Με βάση τον νόμο που έχει προτείνει κάθε νοικοκυριό θα μπορεί να καλλιεργεί έξι φυτά και εγκεκριμένοι συνεταιρισμοί 99 φυτά - όλα αποκλειστικά για προσωπική χρήση. Θα υπάρχει μόνο μία νόμιμη μορφή πώλησης: η κυβέρνηση θα αγοράζει μαριχουάνα η οποία θα παράγεται από ιδιωτικές εταιρείες που θα έχουν ειδική άδεια και έπειτα θα την πουλάει μέσω φαρμακείων σε καταγεγραμμένους αγοραστές. Θα μπορεί να εγγράφεται στη σχετική διαδικασία κάθε πολίτης της χώρας ηλικίας άνω των 18 ετών και θα έχει τη δυνατότητα να αγοράζει έως 40 γραμμάρια τον μήνα.
Το Ινστιτούτο για τη Ρύθμιση και τον Ελεγχο της Ινδικής Κάνναβης θα φέρει την ευθύνη για την εφαρμογή όλων των ρυθμίσεων του νόμου, περιλαμβανομένης και της τιμολόγησης. Οπως είπε πρόσφατα ο επικεφαλής της Εθνικής Επιτροπής Φαρμάκων Τζούλιο Καλζάντα, η μαριχουάνα θα πρέπει να έχει τιμή ανάλογη με αυτήν που διαμορφώνεται στη μαύρη αγορά. Διαφορετικά δεν θα είναι ανταγωνιστική.
Υπάρχουν όμως και όσοι ανησυχούν ότι θα αυξηθεί πολύ η χρήση της στη χώρα και ότι η Ουρουγουάη θα γίνει κέντρο τουρισμού για χρήστες. Ο Μουζίκα όμως λέει ότι πρόκειται για «πείραμα», το οποίο αν δεν αποδώσει θα καταργηθεί. Φαίνεται ότι η μικρή αυτή χώρα ετοιμάζεται να δώσει ένα μεγάλο μάθημα στους γείτονές της.