Στο τιμόνι της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ) βρέθηκε επί σειρά ετών ο Αθανάσιος Χρονόπουλος, χρησιμοποιώντας πλαστό μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών που μάλιστα ισχυριζόταν ότι τον είχε αποκτήσει από το αμερικανικό Πανεπιστήμιο Κολούμπια.

Μετά την αποκάλυψη της απάτης από έλεγχο του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ) ασκήθηκε από τον επίκουρο οικονομικό εισαγγελέα Γιάννη Δραγάτση ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος κατά του κ. Χρονόπουλου για πλαστογραφία μετά χρήσεως. Το κατηγορητήριο στηρίζεται στην απάντηση του Κολούμπια, στο πλαίσιο του ελέγχου από το ΣΕΕΔΔ, ότι ο κ. Χρονόπουλος ουδέποτε φοίτησε εκεί και το αντίγραφο πτυχίου που είχε καταθέσει για την τοποθέτησή του ως γενικού διευθυντή της ΕΑΒ δεν αντιστοιχούσε σε τίτλο σπουδών του πανεπιστημίου.

Παράλληλα, το διάστημα που ο κ. Χρονόπουλος υποστηρίζει ότι σπούδαζε στην Αμερική προέκυψε ότι βρισκόταν στην Ελλάδα και μάλιστα υπηρετούσε τη στρατιωτική του θητεία. Ωστόσο, με τον πλαστό αυτόν τίτλο διετέλεσε γενικός διευθυντής από το 2008 έως σήμερα, ενώ κατείχε και άλλες νευραλγικές θέσεις στην ΕΑΒ ήδη από το 2004. Η ποινική δίωξη που ασκήθηκε από τον κ. Δραγάτση στρέφεται και εις βάρος όλων των μελών των διοικήσεων της ΕΑΒ από το 2008 και αφορά τα αδικήματα της απιστίας και τις απάτης, σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου. Ειδικότερα, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου διώκονται ως φυσικοί αυτουργοί για τη διάπραξη των αδικημάτων και στον κ. Χρονόπουλο αποδίδεται η ηθική αυτουργία των πράξεων καθώς τους έπεισε να του αναθέσουν τα καθήκοντα του γενικού διευθυντή χρησιμοποιώντας ψευδή στοιχεία. Στα μέλη του Συμβουλίου καταλογίζεται επίσης ότι δεν προχώρησαν σε έλεγχο των δικαιολογητικών που κατατέθηκαν.

Σύμφωνα πάντως με τις εισαγγελικές Αρχές εκτιμάται ότι η ζημιά που προκλήθηκε στο Δημόσιο από την τοποθέτηση του κ. Χρονόπουλου στα ηνία της ΕΑΒ ξεπερνάει τις 150.000 ευρώ.

Ο μισθός

Σύμφωνα με το πόρισμα του ΣΕΕΔΔ ο μηνιαίος μισθός του ήταν πάνω από 7.500 ευρώ, ενώ υπήρξε και διάστημα πουοι αποδοχές του είχαν εκτιναχθεί στις 11.000!