Στο τρίτο κύμα e-δημο-πρασιών, τον Σεπτέμβριο ή το αργότερο τον Οκτώβριο, σειρά έχουν διατηρητέα κτίρια στο κέντρο της Καλαμάτας και στην Παλαιά Πόλη της Θεσσαλονίκης, χωρίς να αποκλείεται σε αυτά να ενταχθεί και η πασίγνωστη σκεπαστή αγορά τροφίμων Στοά Μοδιάνο.

Πρόκειται για ένα διατηρητέο κτίσμα με ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον (αετωματική πρόσοψη και γυάλινη στέγη), που η φθορά του χρόνου και η άνθηση των πολυκαταστημάτων το έχουν απαξιώσει.

Προς αξιοποίηση, μακροχρόνια παραχώρηση (99 χρόνια) ή πώληση θα βγει το ποσοστό που κατέχει εξ αδιαίρετου το Δημόσιο, και το οποίο ανέρχεται περίπου στο 43% της Στοάς, με το υπόλοιπο να ανήκει σε ιδιώτες. Δηλαδή ο αυριανός αγοραστής θα αποκτήσει το 43% σε κάθε ένα από τα 140 μικρά καταστήματα που διαθέτει η Στοά, από κρεοπωλεία και ιχθυοτροφεία μέχρι ταβέρνες, ουζερί και μπαρ.

140 ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ. Σήμερα από τα 140 καταστήματα λειτουργούν μόνο τα 40, αφού τα υπόλοιπα είναι αμίσθωτα και εγκαταλειμμένα. Για να καθησυχάσουν όσους ανησυχούν ότι η ιστορική Στοά θα μετατραπεί σε εμπορικό κέντρο, στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ λένε στα «ΝΕΑ» ότι λόγω του διατηρητέου χαρακτήρα της Στοάς η νομοθεσία προστατεύει τις υφιστάμενες χρήσεις, απαγορεύοντας τη μετατροπή της λ.χ. σε πολυκαταστήματα. Η Στοά Μοδιάνο χτίστηκε το 1922 από τον αρχιτέκτονα Ελι Μοδιάνο, η οικογένεια του οποίου –μία από τις πιο γνωστές της εβραϊκής κοινότητας στις αρχές του περασμένου αιώνα στη Θεσσαλονίκη –χρηματοδότησε την ανέγερσή της. Επί δεκαετίες η αγορά αποτελούσε το πιο ζωντανό εμπορικό κομμάτι του ιστορικού κέντρου της πόλης και στέκι για διανοουμένους, πολιτικούς, δημοσιογράφους και επισκέπτες.