Καυτό προβλέπεται το επόμενο τρίμηνο στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων καθώς με βάση το εκ νέου αναθεωρημένο χρονοδιάγραμμα του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων θα πρέπει να ολοκληρωθούν συνολικά εννέα διαγωνισμοί και να προκηρυχθούν τρεις καινούργιοι.

Το πρόγραμμα εισέρχεται στα πολιτικά «δύσκολα» νερά της ιδιωτικοποίησης ευαίσθητων υποδομών (όπως ύδρευση, δίκτυα ηλεκτρισμού, λιμάνια κ.ά), χωρίς μάλιστα το Ταμείο να έχει πρόεδρο μετά την παραίτηση Σταυρίδη και ενώ η τρόικα προειδοποιεί ότι αν δεν επιταχυνθούν οι αποκρατικοποιήσεις, η διαχείρισή του θα αλλάξει χέρια.

Στην τελική φάση, δηλαδή της υποβολής δεσμευτικών προσφορών εισέρχονται, όπως δήλωσε χθες στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ Γιάννης Εμίρης, οι διαγωνισμοί για την ΕΥΑΘ, τον Ιππόδρομο (ΟΔΙΕ), το Ελληνικό, τα ακίνητα στο Παλιούρι (Χαλκιδική), στην Αφάντου (Ρόδος), τα Ξενία, καθώς και για το πρώτο πακέτο με μαρίνες (Αλιμος), αλλά και για τις μαρίνες της Χίου και της Πύλου.

Επίσης το επόμενο τρίμηνο αναμένεται η έναρξη των διαγωνισμών για την αξιοποίηση του ΟΛΠ, του ΟΛΘ και της Εγνατίας Οδού. Συνολικά, όπως είπε ο κ. Εμίρης, «σε εξέλιξη βρίσκονται περισσότερα από 23 έργα».

Το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων καλείται το επόμενο τρίμηνο να αποδείξει ότι είναι άδικη η κριτική που του ασκείται για τους αργούς ρυθμούς εφαρμογής του προγράμματος καθώς και για τους υπό συνεχή αναθεώρηση στόχους για έσοδα, (1,6 δισ. ευρώ αντί για 2,5 δισ. ευρώ). «Δεν ήταν εύκολο να φτάσουμε έως εδώ, δεν υπάρχει ενιαία προσέγγιση για όλα τα έργα, κάθε ένα έχει δικά του χαρακτηριστικά και δυσκολίες που απαιτούν ιδιαίτερο χειρισμό προκειμένου να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά πριν από την έναρξη των διαγωνισμών. Επιπλέον, το Ταμείο λειτουργεί σε ένα περιβάλλον που δεν είναι ανεξάρτητο από τις προσπάθειες που γίνονται για την ανάκαμψη της χώρας, καθώς και από τις δυσκολίες που αυτό συναντά», δήλωσε ο κ. Εμίρης.

Σε κάθε περίπτωση, η επόμενη αξιολόγηση των επιδόσεων του Ταμείου θα γίνει σε κλίμα πολιτικά τεταμένο, καθώς το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων θα έχει μπει στα βαθιά, ενώ οι αποκρατικοποιήσεις της ΕΥΔΑΠ, της ΕΥΑΘ, του ΟΛΠ και του ΟΛΘ βρίσκονται στην κορυφή της κυβερνητικής ατζέντας.

Πολλά πάντως ποντάρει το Ταμείο στα ακίνητα. Οπως ανέφερε ο κ. Εμίρης, μέχρι σήμερα περισσότερα από 3.152 ακίνητα από τη μεγάλη δεξαμενή του Δημοσίου (Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου – ΕΤΑΔ) έχουν προεπιλεγεί για αξιοποίηση και περισσότερες από 90 νομοθετικές ρυθμίσεις έχουν προωθηθεί τα τελευταία δύο χρόνια για να αρθούν ανάλογα εμπόδια. Πολλά ποντάρει επίσης το ΤΑΙΠΕΔ και στο σχέδιο τιτλοποίησης εσόδων από ακίνητη περιουσία, με υποψήφια να συμμετάσχουν σε αυτό το φιλόδοξο σχέδιο πλέον των 1.000 ακινήτων.