Τα πάντα πάνω στον άνθρωπο μπορούν να γίνουν ένας αριθμός. Πόσες ώρες κοιμήθηκε και πόσο βαθιά ήταν η ξεκούραση του. Πόσο έτρεξε την προηγούμενη μέρα, μαζί με τους παλμούς της καρδιάς τους και την αναπνοή του. Πόσες θερμίδες έκαψε, τι έφαγε και αν το παράκανε σε παχυντικά φαγητά. Πόσα τσιγάρα κάπνισε, ακόμα και πόσα λεπτά μίλησε ή τραγούδησε κάτω από το ντους.

Τον προηγούμενο αιώνα καταγράφαμε τις ζωές μας στα ημερολόγιά μας. Τώρα όλες οι κινήσεις μας μπορούν να καταγραφούν σε ένα γράφημα. Και αυτό γίνεται χάρη στους υπολογιστές και τους αισθητήρες που φοράμε στο στέρνο μας, στο κεφάλι μας, στο δέρμα μας, στα ρούχα, ακόμα και στα δόντια μας.

Για τους φίλους του αθλητισμού, η τεχνολογία αυτή είναι γνωστή, μια και πολλοί είναι εκείνοι που μετρούν τις επιδόσεις τους στο τρέξιμο ή στο ποδήλατο με μίνι υπολογιστές ή και το κινητό τους τηλέφωνο. Ετσι γνωρίζουν σε πραγματικό χρόνο πόσα χιλιόμετρα έκαναν τρέχοντας ή με το ποδήλατο, ποια ήταν η μέση ταχύτητα, πόσες θερμίδες κατανάλωσαν και αν τα πήγαν καλύτερα ή χειρότερα σε σχέση με την προηγούμενη προπόνηση.

Ομως τα πράγματα δεν σταματούν εκεί. Ερευνητές στην Ταϊβάν δημιούργησαν ένα τσιπ λίγων χιλιοστών που μπορεί να τοποθετηθεί στα δόντια μας. Μπορεί να καταγράφει την κίνηση του σαγονιού μας, έτσι ώστε να καταλαβαίνει αν μιλάμε, τραγουδάμε, μασάμε ή καπνίζουμε. Αλλες συσκευές διαθέτουν χημικούς ανιχνευτές ώστε να ελέγχουν αν πήραμε τα φάρμακά μας. Το επόμενο βήμα είναι να στέλνουν τα αποτελέσματα της εξέτασης στο κινητό του χρήστη ή ενδεχομένως στον γιατρό του ή κάποιον συγγενή για πλήρη έλεγχο και πρόληψη.

Την ίδια στιγμή, περίπου 500 εθελοντές στην Ιταλία συμμετέχουν σε ένα πείραμα στο οποίο κάθε τους κίνηση μετριέται από το κινητό τηλέφωνο.

Τα στοιχεία αυτά συνδυάζονται με ειδικούς αισθητήρες που υπάρχουν στα παπούτσια τους και έτσι, μετρώντας την ταχύτητα και τη κλίση του σώματος, μπορούν να επιβεβαιώσουν αν ένα άτομο κάθεται, περπατά, κάνει ποδήλατο ή ακόμη και αν έπεσε, γνώση απαραίτητη ειδικά στην περίπτωση ηλικιωμένων.

Σε ένα άλλο πείραμα εθελοντές που πάσχουν από Πάρκινσον τοποθετούν έξυπνα κινητά τηλέφωνα στην πλάτη, λίγο πάνω από το ύψος της ζώνης. Χάρη σε αυτά, καταγράφουν τις κινήσεις τους και οι αισθητήρες μπορούν να ελέγξουν αν έχουν κινητικά προβλήματα ή αν έχουν κολλήσει μπροστά σε κάποιο εμπόδιο. Σε αυτή την περίπτωση, ειδικό λογισμικό με ενσωματωμένη τεχνητή νοημοσύνη τους προτείνει την κίνηση που πρέπει να κάνουν για να το αποφύγουν.

Παράλληλα, πυροσβέστες εξοπλίζονται με ειδικά ρούχα που επιτρέπουν να ελέγχουν τους καρδιακούς τους παλμούς, τη θερμοκρασία του σώματος και τα επίπεδα αφυδάτωσης.

Τα ρούχα συνδυάζονται με μπότες που έχουν στις σόλες τους ενσωματωμένο GPS και αισθητήρα που μετρά το διοξείδιο του άνθρακα, το οποίο είναι θανατηφόρο σε μεγάλες συγκεντρώσεις. Αντίστοιχα, μια κάμερα που μετατρέπει τα χαρακτηριστικά του προσώπου μας σε αλγόριθμο –την οποία ανέπτυξε η φινλανδική Uniqul –υπόσχεται να φέρει επανάσταση στα συστήματα αναγνώρισης. Αντί για αριθμούς PIN ή τα δακτυλικά μας αποτυπώματα, η πρόσβαση στα ATM θα μπορεί να γίνεται κοιτώντας απλώς την κάμερα.

Πέρα όμως από τα πειράματα στο εργαστήριο, οι συσκευές αυτού του τύπου έχουν γίνει ήδη μέρος της καθημερινότητάς μας. Οι εταιρείες ήδη αναζητούν τρόπους για να δημιουργήσουν ακόμη πιο έξυπνα κινητά τηλέφωνα, ρολόγια και γυαλιά.

Η Google έκανε το πρώτο βήμα με τα διάσημα γυαλιά της, ενώ υπολογιστές σε μορφή και μέγεθος ρολογιού είναι το επόμενο, πολυαναμενόμενο, βήμα στο άμεσο μέλλον.

Στις ΗΠΑ ανθεί το κίνημα των ανθρώπων που ποσοτικοποιούν τη ζωή τους αντλώντας ανά πάσα στιγμή πληροφορίες για τις θερμίδες και τις βιταμίνες που καταναλώνουν, το βάρος και τις επιδόσεις τους σε κάθε αθλητική δραστηριότητα.

Αρχεία αντί για σκονισμένα γράμματα

Αν οι πρόγονοί μας μάς άφηναν παρακαταθήκη μόνον ένα κουτί με σκονισμένα γράμματα και μερικές φωτογραφίες για να κατανοήσουμε τις ζωές τους, εμείς – όπως δείχνουν τα πράγματα – θα προμηθεύουμε τις επόμενες γενιές με πλήρη αρχεία που θα περιλαμβάνουν δεδομένα, γραφήματα, εικόνες και βίντεο από κάθε στιγμήτης ζωής μας.