Οι πιο δυνατοί στον κόσμο!

TIANHE-2. Είναι ο πιο δυνατός υπολογιστής του κόσμου. Ο Tianhe-2 αποτελεί δημιούργημα του κινεζικού Εθνικού Πανεπιστημίου Αμυντικής Τεχνολογίας. Εχει δύναμη 33,86 petaflops, που ισοδυναμεί με 33,86 τρισ. υπολογισμούς το δευτερόλεπτο.

TITAN CRAY XK7. Εχει δύναμη 27 petaflops και είναι ο δεύτερος πιο ισχυρός υπολογιστής στον κόσμο. Βρίσκεται στο Oak Ridge National Laboratory στο Τενεσί και χρησιμοποιείται για την αναζήτηση φυσικών μοντέλων καύσης για την αύξηση της απόδοσης του πετρελαίου και των βιοκαυσίμων.

IBM SEQUOIA. Είναι ο τρίτος ισχυρότερος υπερυπολογιστής (20 petaflops) και βρίσκεται στο Εθνικό Εργαστήριο Λόρενς Λίβερμορ στην Καλιφόρνια. Χρησιμοποιείται για πυρηνικές προσομοιώσεις και έρευνες στους τομείς της αστρονομίας, της γενετικής και της μετεωρολογίας.

KCOMPUTER. Ο τέταρτος μεγαλύτερος υπερυπολογιστής ανήκει στη Fujitsu και βρίσκεται στο Ινστιτούτο Υπολογιστικής Επιστήμης Ρίκεν στο Κόμπε της Ιαπωνίας. Χρησιμοποιείται για την παρασκευή νέων φαρμάκων και για την πρόβλεψη των φυσικών καταστροφών.

MIRA BLUE GENE. Κατασκευά-στηκε από την IBM και είναι ο πέμπτος πιο ισχυρός υπολογιστής. Βρίσκεται στο Argonne Leadership Computing Facility στο Σικάγο και διεξάγει έρευνες στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

JUQUEEN. Είναι ο πιο ισχυρός υπολογιστής της Ευρώπης και έβδομος στον κόσμο. Βρίσκεται στο Ερευνητικό Κέντρο Γιούλιχ της Γερμανίας και διεξάγει έρευνες στους τομείς των νευροεπιστημών, της ενέργειας, του κλίματος και της κβαντικής φυσικής.

FERMI. Ο πιο ισχυρός υπολογιστής στην Ιταλία ελέγχεται από κοινοπραξία 54 ιταλικών πανεπιστημίων. Μεταξύ των άλλων, συμμετέχει στο Πρόγραμμα Ανθρώπινου Εγκεφάλου και σε ερευνητικά προγράμματα για την κλιματική αλλαγή και τους σεισμούς.