Η αμερικανική Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας παραβίασε τους νόμους περί ιδιωτικής ζωής ή υπερέβη τις εξουσίες της χιλιάδες φορές τον χρόνο από τότε που το Κογκρέσο τής παραχώρησε νέες, διευρυμένες εξουσίες, το 2008. Σε μία περίπτωση, μάλιστα, παγιδεύτηκαν τηλεφωνικές συνομιλίες από την Ουάσιγκτον όταν μπερδεύτηκε ο τηλεφωνικός κωδικός των Ηνωμένων Πολιτειών (202) με τον κωδικό της Αιγύπτου (20)! Αυτά έγραψε χθες η «Ουάσιγκτον Ποστ», επικαλούμενη μια κατάθεση και άλλα απόρρητα έγγραφα που της προμήθευσε ο Εντουαρντ Σνόουντεν. Οι περισσότερες από τις παραβάσεις αφορούν μη εγκεκριμένες παρακολουθήσεις Αμερικανών ή ατόμων που υπήρξαν θύματα ξένης αντικατασκοπίας. Πολλές τηλεφωνικές ή ηλεκτρονικές επικοινωνίες αποτέλεσαν αντικείμενο παρακολούθησης εξαιτίας τυπογραφικών λαθών. Ο αριθμός των περιπτώσεων παρακολουθήσεων εκτινάχθηκε στο πρώτο τρίμηνο του 2012 επειδή πολλοί Κινέζοι επισκέφθηκαν τις Ηνωμένες Πολιτείες για την κινεζική Πρωτοχρονιά.

Ο Εντουαρντ Σνόουντεν διέφυγε από τις ΗΠΑ και κατέφυγε στη Ρωσία, όπου του παραχωρήθηκε προσωρινό άσυλο. Η περίπτωσή του προκάλεσε την επιδείνωση των ήδη τεταμένων σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες, με τον Μπ. Ομπάμα να ματαιώνει συνάντηση με τον Β. Πούτιν, προγραμματισμένη για τον ερχόμενο μήνα.

«Ορισμένα από αυτά τα επεισόδια αποδεικνύουν ότι έχει παραβιαστεί η ιδιωτική ζωή εκατομμυρίων αθώων ανθρώπων», δήλωσε ο Τζαμεέλ Τζαφέρ, υποδιευθυντής της Αμερικανικής Ενωσης Ατομικών Ελευθεριών. Απαντώντας στις κατηγορίες αυτές, ανώτατο στέλεχος της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας κάλεσε τους πολίτες να καταγγείλουν οποιαδήποτε δραστηριότητα της NSA πιστεύουν ότι δεν είναι σύννομη.

Ο Πρόεδρος Ομπάμα έχει υπερασπιστεί τα προγράμματα παρακολούθησης που περιγράφονται στα έγγραφα που διέρρευσαν, αλλά δεσμεύθηκε ότι θα γίνουν μεταρρυθμίσεις για να εξασφαλιστεί καλύτερη εποπτεία.