Η Σοφία Βούλτεψη είναι μια ιδιότυπη περίπτωση στην πολιτική. Οπαδός του τμήματος της μεταπολιτευτικής κουλτούρας που αποθεώνει τη δημόσια δραστηριότητα χωρίς συνέπειες, η βουλευτής της ΝΔ έχει υιοθετήσει στην πολιτική παρουσία της τη μέθοδο που ακολουθούσε και στη δημοσιογραφική: εύγε και φεύγε. Πες κάτι, άσ' το να κυλήσει και πήγαινε γι' άλλα. Αλλωστε, δεν έχει σημασία τι λες αλλά πώς το λες. Δεν έχει, π.χ., σημασία αν μπερδεύεις το πραξικόπημα της χούντας Ιωαννίδη στην Κύπρο με τον Αττίλα (όπως συνέβη τις προάλλες στη Βουλή), σημασία έχει ότι έστω και έτσι «την μπήκε» στον Κασιδιάρη. Ενας κανονικός άνθρωπος, έπειτα από τέτοιο λάθος, θα έφευγε μοναχός για επιτίμιο, γονυκλισίες και για να διαβάσει Ιστορία. Η Σοφία Βούλτεψη μπορεί να μην κατάλαβε ότι έκανε λάθος.
Το βράδυ που τερματίστηκε η κρίση της ΕΡΤ, όταν ορίστηκε η νέα δικομματική κυβέρνηση με τη συνεργασία ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, η Σοφία Βούλτεψη ορίστηκε υφυπουργός Υγείας. Για κάθε πολιτικό το όραμα του οποίου είναι να προσφέρει θα ήταν μια ευκαιρία. Δεν τυχαίνει στον καθένα μια θέση ευθύνης. Εκείνη απλώς αρνήθηκε τον διορισμό. Δεν της άρεσε ο πολιτικός προϊστάμενός της, ο Αδωνις Γεωργιάδης. Δεν την ενοχλεί που βρίσκεται μαζί του στα έδρανα της Βουλής, την ενοχλούσε στο υπουργείο. Θυσίασε λοιπόν την εξουσία («μια χρυσή φυλακή») για μια δήλωση που έμοιαζε επαναστατική. Στην πραγματικότητα ένιψε τας χείρας της, αλλά το έκανε με στυλ.
Πείθει τον κόσμο ο τρόπος της; Πείθει την πελατεία της - τους ψηφοφόρους που την εκλέγουν. Με αυτούς, άλλωστε, πολιτεύεται. Με τον παραδοσιακό τρόπο του παλαιού πελατειακού συστήματος: υποτίθεται ότι εκπροσωπεί με πάθος τα συμφέροντά τους κι ότι μιλάει στην καρδιά τους. Γι' αυτό και μίλησε χθες ως εκπρόσωπος του μέσου Ελληνα που ονειρεύεται ένα κεραμίδι πάνω από το κεφάλι του. Τοποθετούμενη αρνητικά στην προοπτική να αρθεί η αναστολή των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία, αφού απέδωσε στην τρόικα το σχέδιο, σκοπιμότητα του οποίου είναι, όπως είπε, να μην καταρρεύσει η αγορά ακινήτων, πρόσθεσε ότι «προτιμότερο να καταρρεύσει πρώτα η αγορά ακινήτων και μετά να γίνει εμφύλιος» παρά να γίνει το αντίθετο.
Η Σοφία Βούλτεψη εκμεταλλεύεται ακόμη μία φορά το εθνικό φετίχ της ιδιόκτητης κατοικίας. Και, φυσικά, κάνει ό,τι έχει μάθει. Αντί να συμβάλει στην επεξεργασία μιας πρότασης σοβαρής και δίκαιης, ώστε και το σπίτι τους να σώσουν όσοι έχουν ανάγκη και να μην οχυρώνονται πίσω από τους αδύνατους οι δυνάμενοι να αποπληρώσουν τις δόσεις τους, λέει κάτι ηρωικό για να καταγραφεί ως φίλη του λαού. Κατά τον συνήθη τρόπο της: εύγε και φεύγε.
Εύγε και φεύγε! Μια έκφραση που διαβάζεται και διπλά. Και είναι ανάγκη να διαβαστεί έτσι από τις ηγεσίες κομμάτων που, όταν το ευνοήσουν οι συνθήκες, οφείλουν να ξεκαθαρίσουν τις βουλευτικές λίστες τους από τους λαϊκιστές, τους φυγόπονους και τους ασυνάρτητους.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από