Τις ώρες που διαβάζετε αυτές τις γραμμές, η χορεία των μάχιμων λαϊκοδημοτικών μουσικών και τραγουδιστών έχει ήδη διακτινισθεί σε όλη την Ελλάδα και κάνει τσεκ ήχου για τα πανηγύρια του Δεκαπενταύγουστου.

Εν έτει 2013, η ατμόσφαιρα των πανηγυριών καλά κρατεί. Οι άνθρωποι χορεύουν. Σε αυτά μπορείς ακόμη να ακούσεις σπουδαίους τραγουδιστές και μουσικούς (σημειώστε το όνομα της «ιέρειας» Φιλιώς Πυργάκη που παραμένει μάχιμη). Νέα σουξέ υπάρχουν. Τίποτε όμως δεν είναι όπως παλιά ενώ νέα ήθη έχουν διαμορφωθεί την τελευταία δεκαετία.

«Δουλειά υπάρχει, λεφτά δεν έχει ο κόσμος. Τώρα, απλώς παλεύουμε για το μεροκάματο, δεν είναι όπως παλιά. Εξάλλου και η χαρτούρα έχει κοπεί», σημειώνει στα «ΝΕΑ» η Γωγώ Τσαμπά, η οποία ήδη φέτος έχει ανέβει στο πάλκο είκοσι πανηγυριών και μετράει τα δύο μεγάλα σουξέ, τα περίφημα «Καγκέλια» (14 πω-πω-πω, ανά ρεφρέν) και το «Δεν σου κάνω τον άγιο». Η ίδια φέτος συνεργάζεται με τη Φιλιώ Πυργάκη, την οποία θαύμαζε από μικρή. Και έχει τα δίκια της όταν απαντά σε όσους ισχυρίζονται ότι το πανηγύρι έχει καταντήσει «παράρτημα σκυλάδικου», λέγοντας: «Ναι, αλλά το ρεπερτόριο του λαϊκοδημοτικού είναι αυτό που έφερε τη νεολαία στα πανηγύρια».

Η Τσαμπά (λέγεται πως έβαλε στο χρονοντούλαπο την Εφη Θώδη) και μια χορεία νέων προσώπων αποτελούν τη νέα σκηνή του λαϊκοδημοτικού που τον χειμώνα δουλεύουν στα κλαρίνα της Αθήνας (σημειώστε εδώ τα «Αγρίμια» στην Πλατεία Βάθη ή τα «Χίλια Αστέρια» στην Αχαρνών), επιμένουν να δισκογραφούν (σχεδόν μονοπώλιο έχει η θρυλική εταιρεία General του Σταματελάτου) και τώρα το καλοκαίρι οργώνουν την Ελλάδα για τον «πόλεμο» των πανηγυριών.