Αγνοώντας βασικά σημεία, ακόμα και παρεξηγώντας, διαστρεβλώνοντας δηλαδή ολόκληρα αποσπάσματα, απάντησε το ΚΚΕ στο τεκμηριωμένο δημοσίευμα των «ΝΕΩΝ» του περασμένου Σαββάτου (10-11/8/2013) για την επιχειρηματική δραστηριότητα του κόμματος, ιδιαίτερα ανθηρή τα χρόνια των σχέσεων του κόμματος με το ΚΚ της πρώην Σοβιετικής Ενωσης, που μετά την κατάρρευση των κομμουνιστικών καθεστώτων άρχισε να συρρικνώνεται.

Υπό τον τίτλο «Ο,τι πιο βρώμικο κατά του ΚΚΕ αναμασούν «ΤΑ ΝΕΑ»», το δημοσίευμα στον ιστότοπο 902.gr κάνει λόγο για «προπαγάνδα των αστών σε βάρος του ΚΚΕ», γνωστή –όπως αναφέρουν –από τις αρχές της δεκαετίας του 1990. Στο σημείο αυτό διαστρεβλώνεται το δημοσίευμα των «ΝΕΩΝ», στο οποίο με μεγάλη σαφήνεια διαχωρίζονταν τα στοιχεία από τις συκοφαντικές υπερβολές. Αν ο θεματοφύλακας της μεταφυσικής αυθυπαρξίας του κόμματος ήταν λίγο πιο προσεκτικός, θα πρόσεχε ότι το δημοσίευμα των «ΝΕΩΝ» έλεγε ότι «ειπώθηκαν ή γράφτηκαν πράγματα τα οποία υπερέβαιναν κατά πολύ τις δυνατότητες ή τη θέληση του ΚΚΕ να τα πράξει (π.χ. σχέσεις με την Τράπεζα του Βατικανού, εμπόριο όπλων και ναρκωτικών κ.ά.)».

Η ΓΝΩΣΤΗ ΦΡΑΣΕΟΛΟΓΙΑ. Με αυτόν τον επιδερμικό τρόπο, το δημοσίευμα χρησιμοποιεί τη γνωστή προπαγανδιστική φρασεολογία. «Ψευτιές», «λάσπη στον ανεμιστήρα» είναι μερικές από τις κατηγορίες που απευθύνονται στα «ΝΕΑ», ενώ ανασύρεται η γνωστή από το παρελθόν ηθικολογία, σύμφωνα με την οποία το ΚΚΕ απέναντι στα μέλη και στους φίλους του παρουσιάζεται με το φωτοστέφανο του μάρτυρα, κάνοντας λόγο για «το ηθικό κύρος των κομμουνιστών και του Κόμματος, […] ό,τι πιο τίμιο και ανιδιοτελές υπάρχει και αντιπαλεύει τη σαπίλα του καπιταλισμού».

Πέρα όμως από τα ηθικολογικά κλισέ, οι αδιαμφισβήτητες και απολύτως επιβεβαιωμένες αναφορές του δημοσιεύματος των «ΝΕΩΝ» εντέχνως παρακάμπτονται. Δεν γίνεται μνεία, π.χ., στην επίσημη παραδοχή του κόμματος μετά την κατάρρευση των καθεστώτων του ανατολικού μπλοκ ότι «λειτουργούσε στη Μόσχα ταμείο οικονομικής στήριξης των κομμουνιστικών κομμάτων, από το οποίο ελάμβανε χρηματοδότηση και το ίδιο». Σαν να μη δημοσιεύθηκε το απόρρητο σοβιετικό έγγραφο, σύμφωνα με το οποίο η ηγεσία του κόμματος το 1978 συζητούσε με τον τότε σοβιετικό πρεσβευτή στην Ελλάδα για την εμπορική δραστηριότητα της εταιρείας VET στην ΕΣΣΔ. Και ασφαλώς, δεν έγινε καμία αναφορά σε στοιχεία για τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του κόμματος στην Ελλάδα πριν και μετά το 1991.