Η συνέντευξη του Γιάννη Δραγασάκη, την περασμένη Κυριακή στο «Βήμα», τροφοδοτεί ακόμα μία φορά τις συζητήσεις για την πολιτική και την ιδεολογική ταυτότητα του ΣΥΡΙΖΑ. Η πιθανότητα κάποια στιγμή να κληθεί να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας κάνει επιτακτική τη διατύπωση ρεαλιστικών προτάσεων για τα φλέγοντα ζητήματα που θα χρειαστεί να αντιμετωπίσει. Αναζητώντας τις προτάσεις αυτές, απευθυνθήκαμε σε πέντε στελέχη του κόμματος, φροντίζοντας να εκπροσωπηθούν όσο το δυνατόν οι περισσότερες ιδεολογικές τάσεις μέσα στο κόμμα.

Οι βουλευτές Νίκος Βούτσης, Δημήτρης Στρατούλης και Δημήτρης Κοδέλας, ο καθηγητής Αλκης Ρήγος, μέλος της ΚΕ και ο γραμματέας της Νεολαίας Ηλίας Χρονόπουλος δέχθηκαν να απαντήσουν γραπτώς στην παρακάτω ερώτηση:

Ας υποθέσουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ καλείται το συντομότερο να κυβερνήσει εφαρμόζοντας στο ακέραιο το πρόγραμμά του. Τι, κατά τη γνώμη σας, θα έπραττε τις πρώτες εκατό ημέρες διακυβέρνησης για την οικονομία (επανεκκίνηση παραγωγικότητας, ανεργία, χρέος, κρατικός δανεισμός, λειτουργία του κράτους), για το Δημόσιο (θα προσλαμβάνονταν, π.χ., νέοι υπάλληλοι, με ποια κριτήρια και από ποια κονδύλια θα πληρώνονταν;), με τον πλουραλισμό και την ελευθερία του λόγου, με την Ευρώπη, την ΕΕ και την ΟΝΕ; Ας δούμε τι είπαν και, κυρίως, σε ποια ζητήματα εστίασαν τις απαντήσεις τους.

Νίκος Βούτσης

βουλευτής Α’ Αθήνας, γραμματέας ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ

Αναδιαπραγμάτευσηκαι πάγωμα πληρωμών

Ταυτόχρονα σε τέσσερα επίπεδα θα δοθεί η μάχη για τη ριζική αντιστροφή της σημερινής αδιέξοδης εγκληματικής πολιτικής για την κοινωνική σωτηρία του τόπου.

1. Η κατάργηση των απαράδεκτων μνημονιακών δεσμεύσεων και των επιπτώσεών τους στον λαό μας θα σημάνει την άμεση ανακούφιση των ασθενέστερων στρωμάτων, με ένα δίχτυ διευρυμένης κοινωνικής αλληλεγγύης μέσα από την ενίσχυση των δημόσιων τομέων υγείας και πρόνοιας. Με ταυτόχρονη αποκατάσταση του βασικού κατώτερου μισθού και της σύνταξης, την επαναφορά ισχύος συλλογικών συμβάσεων, της μετενέργειας, του επιδόματος ανεργίας, την εφαρμογή του σχεδίου για τους δανειολήπτες και τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

2. Με απτά δείγματα γραφής, π.χ. την ενεργοποίηση των λαϊκών συνελεύσεων και την ουσιαστική λειτουργία από το πρωτοβάθμιο επίπεδο όλων των μαζικών φορέων, θα γίνει επί της ουσίας ένα πρώτο βήμα στην αναγκαία λαϊκή συμμετοχή και στον δημοκρατικό προγραμματισμό ως ένα κρίσιμο πεδίο «συνάντησης» με τις βασικές κατευθύνσεις του προγράμματος οικονομικής ανόρθωσης και παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας, με στόχο τη διαμόρφωση του οδικού χάρτη των συγκεκριμένων προς εφαρμογή μέτρων. Σε αυτές τις επιλογές σημαντικό ρόλο θα έχει η χρηματοδότηση από τον δημόσιο-κοινωνικοποιημένο τραπεζικό τομέα.

3. Η αναδιαπραγμάτευση των όρων των δανειακών συμβάσεων προϋποθέτει τη συμφωνία για ένα γενναίο και πραγματικό κούρεμα του ελληνικού χρέους, κατατείνει στην εκπόνηση και εφαρμογή ενός προγράμματος ενισχύσεων μέσα από τα διαρθρωτικά ταμεία και από ειδικές χορηγήσεις της ΕΚΤ με ρήτρα ανάπτυξης, ιδιαίτερα των υποδομών της χώρας. Το πάγωμα της αποπληρωμής των τοκοχρεολυσίων θα είναι οργανικό μέρος αυτής της νέας συμφωνίας.

4. Για όσο χρόνο απαιτηθεί ώστε να διαμορφωθεί το γενικότερο πλαίσιο της αναγκαίας «ευρωπαϊκής λύσης» είναι σαφές ότι η ελληνική κυβέρνηση θα έχει ως κύρια, ως πρώτη και αν απαιτηθεί ως μόνη υποχρέωση τη στήριξη και την επιβίωση του ελληνικού λαού και δεν θα υποκύψει σε εκβιασμούς και διλήμματα που θα έχουν ως στόχο την υποταγή στα παρόντα και σε νέα Μνημόνια. Μια τέτοια πολιτική είναι συμβολή για τη συνδιαμόρφωση νέων πολιτικών συσχετισμών σε ευρωπαϊκή κλίμακα και την αναβάθμιση του πολιτικού μετώπου του Νότου για την ανατροπή της σημερινής αρχιτεκτονικής του ευρώ.

Δημήτρης Στρατούλης

βουλευτής Β’ Αθήνας, υπεύθυνος ΕΕΚΕ Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ

Ακύρωση Μνημονίων και εθνικοποίηση τραπεζών

Η αριστερή κυβέρνηση, στην οποία θα συμμετέχει ο ΣΥΡΙΖΑ, θα ακυρώσει τα καταστροφικά Μνημόνια. Θα διεκδικήσει τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του δημόσιου χρέους και θα προωθήσει εθνικοποίηση – δημόσιο έλεγχο – κοινωνικοποίηση του τραπεζικού συστήματος, ώστε να λειτουργεί με αναπτυξιακά, κοινωνικά κριτήρια, τη φορολόγηση των πλουσίων και του πλούτου, την επανάκτηση από το Δημόσιο των ιδιωτικοποιημένων επιχειρήσεων στρατηγικής ή κοινωνικής σημασίας και τη δημοκρατική ανασυγκρότηση, τον κοινωνικό έλεγχο και τον εκσυγχρονισμό του δημόσιου τομέα, ώστε να έχει τους αναγκαίους πόρους για να χρηματοδοτήσει ένα σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας.

Προτεραιότητες αυτού του αναπτυξιακού σχεδίου θα είναι η αντιμετώπιση της ανεργίας και η αποκατάσταση και η ενίσχυση των λαϊκών εισοδημάτων και των κοινωνικών πολιτικών. H επαναφορά του μηνιαίου κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ και του επιδόματος ανεργίας στα 461 ευρώ, η αποκατάσταση και η αναβάθμιση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και της εργατικής νομοθεσίας, η θέσπιση φραγμών στις απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα και η απαγόρευσή τους στον δημόσιο. Η οικονομική στήριξη των ασφαλιστικών ταμείων, η διασφάλιση υγειονομικής περίθαλψης για όλους και η αποκατάσταση καταρχήν των κατώτερων συντάξεων. Η κατάργηση των χαρατσιών στα ακίνητα και στα εισοδήματα των λαϊκών οικογενειών, η ανακούφιση των υπερχρεωμένων στις τράπεζες νοικοκυριών με μερική ή και ολική διαγραφή των χρεών τους, ανάλογα με τις συνέπειες των μνημονιακών πολιτικών στα εισοδήματά τους. Η στήριξη και η αναβάθμιση της δημόσιας Υγείας και Παιδείας.

Η ανεργία θα αντιμετωπιστεί με τη δημιουργία θέσεων εργασίας κυρίως με δημόσιες και κοινωνικές επενδύσεις, στήριξη με το αναγκαίο προσωπικό της δημόσιας Υγείας, της κοινωνικής πρόνοιας και της Παιδείας, αποκατάσταση των λαϊκών εισοδημάτων, χρηματοδότηση από τις τράπεζες της πραγματικής οικονομίας και κυρίως των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ανάσχεση των απολύσεων…

Το αντιμνημονιακό προοδευτικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ δεν υπόκειται σε οποιοδήποτε πολιτικό και οικονομικό εκβιασμό του εγχώριου και ευρωπαϊκού κατεστημένου περί διακοπής της χρηματοδότησης της χώρας ή εξόδου της από το ευρώ. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει όλες τις δυσκολίες.

Δημήτρης Κοδέλας

βουλευτής Αργολίδας του ΣΥΡΙΖΑ

Λαϊκό κίνημα κατάτης τροϊκανοκρατίας

Η κατάσταση της χώρας, της κοινωνίας και της οικονομίας είναι τέτοια που δεν αρκούν εκατό ημέρες και δεν επαρκεί η απαρίθμηση κάποιων μέτρων. Αυτό που χρειάζεται ο τόπος είναι μια μεγάλη ριζική πολιτική αλλαγή, μια λαϊκή μεταπολίτευση. Και οι μεγάλες αλλαγές, ειδικά σε συνθήκες κοινωνικής καταστροφής, υποθήκευσης και αποικιοποίησης της χώρας, δεν είναι υπόθεση μόνο ενός κόμματος ή μιας δέσμης μέτρων. Απαιτούν μεγάλη λαϊκή κινητοποίηση ώστε να γίνουν εφικτά αυτά που σήμερα φαντάζουν δύσκολα.

Ενα λαϊκό ρεύμα που θα δώσει ώθηση και θα στηρίξει μια σύγκρουση με την τροϊκανοκρατία, με το διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα και τη διαπλεκόμενη μιντιοκρατία. Η προστασία της κοινωνίας από την ανθρωπιστική κρίση, τη φτώχεια και την ανεργία, η εξασφάλιση των βασικών (στέγη, τροφή, ρεύμα κ.λπ.) για όλους, η παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου, η πραγματική δημοκρατία, η κοινωνική δικαιοσύνη, μια νέα θέση της χώρας είναι κεντρικά ζητήματα μιας συλλογικής πορείας επιβίωσης και αξιοπρέπειας, ριζικά διαφορετικής από αυτή που επιφυλάσσει η Μέρκελ και εκτελεί το χρεοκοπημένο πολιτικό κατεστημένο.

Θα ήθελα όμως να σταθώ ειδικότερα σε δύο σημεία της ερώτησης. Το πρώτο είναι η αναφορά στον «πλουραλισμό και την ελευθερία λόγου». Ξενίζει το ότι τίθεται στον ΣΥΡΙΖΑ η ερώτηση αυτή, τη στιγμή που η κυβέρνηση έχει κουρελιάσει το Σύνταγμα, έχει στείλει στην επιστράτευση τη «μισή» κοινωνία, έχει αναγάγει σε μοναδική «ελευθερία» την απαίτηση των επιτρόπων της τρόικας για δυστυχία και πόνο, ενώ βομβαρδίζει για τον δήθεν μονόδρομο της μνημονιακής καταστροφής και τη ματαιότητα της προσπάθειας να αλλάξουμε τη «μοίρα» της μετατροπής σε λαό-παρία. Η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ είναι για πραγματική ελευθερία και πραγματική δημοκρατία, αίτημα που αναβλύζει από τις λαϊκές κινητοποιήσεις της τελευταίας τριετίας.

Το δεύτερο σημείο είναι αυτό που τίθεται ως «υπόθεση». Η απαλλαγή από τη μνημονιακή συγκυβέρνηση πρέπει να γίνει το συντομότερο πράξη. Για να επιτευχθεί, χρειάζεται η ενεργή παρέμβαση του λαϊκού κινήματος, των εκατοντάδων χιλιάδων που ζουν το μαύρο παρόν της ανεργίας, των απολύσεων, των λουκέτων, της κατάρρευσης της υγείας και της παιδείας, χρειάζεται η συγκρότηση ενός πολιτικού ρεύματος ανατροπής και διεξόδου. Η συμβολή μας σε αυτή την ανάγκη είναι το πρώτο μέτρο που πρέπει να πάρουμε.

Αλκης Ρήγος

ομότιμος καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης, μέλος ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ

Ανασυγκρότηση με μοχλό την κρατική μηχανή

Το να κληθεί σύντομα ο ΣΥΡΙΖΑ να αναλάβει τη διακυβέρνηση – κάτι καθόλου απόμακρο – σημαίνει ότι θα έχει συντελεστεί μια ριζική δημοκρατική ανατροπή του κυρίαρχου πολιτικού σκηνικού. Σημαίνει δημιουργία μιας νέας πολιτισμικής και πολιτικής πραγματικότητας όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για όλη την Ευρώπη. Η νέα αυτή πραγματικότητα προϋποθέτει ένα νέο συσχετισμό κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων με ενεργή παρουσία της κοινωνίας των πολιτών – παραγωγών, στο κέντρο της πολιτικής ζωής, αυτόβουλες αμεσοδημοκρατικές πρωτοβουλίες και αυτοδιαχειριστικές εστίες στην παραγωγική βάση, αξιακή επαναλειτουργία των δημοκρατικών θεσμών.

Σε αυτή την οπτική το κλασικό περί των 100 πρώτων ημερών δεν έχει, θαρρώ, νόημα. Από την πρώτη στιγμή θα απαιτηθεί μια ριζικά νέα πορεία κοινωνικής, οικονομικής και οικολογικής ανασυγκρότησης της όλης παραγωγικής διαδικασίας με μοχλό την κρατική μηχανή και τους λειτουργούς της. Επαναθεμελίωση του κοινωνικού κράτους μέσα από ένα ανοικτό στην κοινωνία λειτουργικό πρόγραμμα ακύρωσης πρωταρχικά των Μνημονίων και όλων των εφαρμοστικών νόμων, διαγραφή μεγάλου μέρους του επονείδιστου χρέους, μορατόριουμ πληρωμής των τόκων με καθιέρωση ρήτρας ανάπτυξης. Με τα χρήματα που θα εξοικονομηθούν θα αποκατασταθούν τα προ του Μνημονίου επίπεδα κοινωνικών παροχών ιδίως στην Υγεία και την Παιδεία, στις εργασιακές σχέσεις, στις συλλογικές διαπραγματεύσεις, στον κατώτερο μισθό, στις συντάξεις, στα επιδόματα ανεργίας και στα οικογενειακά. Ολοι οι εργαζόμενοι που απολύθηκαν παράνομα θα επαναπροσληφθούν, ενώ θα δημιουργηθούν και νέες θέσεις εργασίας.

Βασική αρχή αυτού του πολιτικού σχεδίου αποτελεί το: πρώτα οι ανάγκες της κοινωνίας και όχι οι τόκοι στους δανειστές. Σχέδιο – ασπίδα στην ανθρωπιστική κρίση, που δίνει φωνή στα διευρυνόμενα στρώματα των κοινωνικά, οικονομικά και μορφωτικά αποκλεισμένων, στα οποία και θα στηριχθεί απέναντι σε ενδεχόμενους εκβιασμούς των δανειστών, δημιουργώντας δίχτυ προστασίας στο εσωτερικό και στην Ευρώπη με την οποία η προοπτική της Ελλάδας είναι συνυφασμένη. Μιας Ευρώπης στον αντίποδα της σημερινής, του Διαφωτισμού της κριτικής σκέψης, των επαναστάσεων, του κοινωνικού κράτους, της δημοκρατίας και των κοινωνικών κινημάτων.

Ηλίας Χρονόπουλος

γραμματέας Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ

Τομές κατά της ανεργίαςμε δύναμη «από κάτω»

Μία κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα είναι μία ακόμα κυβέρνηση. Οχι μόνο γιατί θα ανακόψει την πορεία της κοινωνίας προς την καταστροφή και θα βάλει τέλος στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της λιτότητας. Αλλά γιατί θα συγκροτεί ένα εντελώς διαφορετικό παράδειγμα. Αν οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα αντλούσαν τη δύναμή τους από τα ΜΜΕ, τους κατασκευαστές, τους τραπεζίτες κ.λπ., αν επένδυαν στην κερδοφορία αυτών, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα αντλήσει τη δύναμή της από τους «από κάτω», τους αγώνες τους, τη δική τους οργάνωση και θα επενδύσει στην επινοητικότητα και στις δυνάμεις τους.

Τα τεράστια ποσοστά ανεργίας, ειδικά στους νέους, δεν θα εξαφανιστούν από τη μία ημέρα στην άλλη, γι’ αυτό θα εφαρμόσουμε άμεσα μέτρα στήριξης των ανέργων. Ενδεικτικά: επέκταση επιδόματος ανεργίας, χορήγηση βιβλιαρίου υγείας, κάλυψη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, ενίσχυση των δημοτικών ιατρείων, δωρεάν μετακινήσεις, ελευθέρας σε κινηματογράφους, θέατρα, δημοτικά γυμναστήρια και πολιτιστικά κέντρα, επιδότηση στέγης ή διάθεση αχρησιμοποίητων κτιρίων για στέγαση αστέγων.

Ομως η αντιμετώπιση της ανεργίας θα χρειαστεί τομές. Η κοινωνική, οικολογική και παραγωγική ανασυγκρότηση, τα συνεταιριστικά και αυτοδιαχειριστικά σχήματα, οι εταιρείες λαϊκής βάσης, τα εγχειρήματα κοινωνικής οικονομίας δεν μπορούν παρά να βασιστούν στους νέους ανθρώπους, αξιοποιώντας τις δυνατότητές τους, τις υψηλές τους γνώσεις, μετασχηματίζοντας τους συλλογικούς προσανατολισμούς στο εσωτερικό της ελληνικής κοινωνίας. Κρατώντας τις νέες και τους νέους στην Ελλάδα, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να ζήσουν αξιοπρεπώς.

Ακόμη, σε σχέση με τον αθλητισμό: στήριξη της φυσικής αγωγής και του αθλητισμού στην εκπαίδευση, των δράσεων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του «αθλητισμού για όλους», του ερασιτεχνικού, αγωνιστικού και σωματειακού αθλητισμού.

Τέλος, θα ήθελα να προσθέσω δύο φράσεις, αρκετά αποσπασματικές, για την πολιτική μας για τον πολιτισμό. Θα αξιοποιήσουμε τα ανενεργά ή υποχρησιμοποιούμενα κτίρια του ΕΙΠΩ, αλλά και μεγάλο αριθμό κλειστών και υπαίθριων δημόσιων και δημοτικών χώρων, προκειμένου να διατεθούν ως εστίες καλλιτεχνικών δράσεων. Επίσης, θα βάλουμε μπροστά τη δημιουργία δημόσιων στούντιο για ηχογραφήσεις και πρόβες, για παραγωγή ταινιών και γενικά καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων.