Την πεποίθηση ότι η Ελλάδα πολύ σύντομα θα καταστεί ενεργειακός κόμβος στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και την Ευρώπη εξέφρασε ο υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, κατά την επίσκεψή του στα Χανιά.

Ο κ. Μανιάτης αναφέρθηκε στα βήματα που έχουν γίνει μέχρι σήμερα για αξιοποίηση των υδρογονανθράκων, στα οφέλη που θα προκύψουν για την χώρα και τις τοπικές κοινωνίες αλλά και στην αναβάθμιση του ρόλου της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στις νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα υλοποιήσει άμεσα η κυβέρνηση στο πλαίσιο της αξιοποίησης των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.

Όπως είπε, «μέσα στον Σεπτέμβριο το αργότερο αρχές Οκτωβρίου θα κατατεθούν στη Βουλή των Ελλήνων για επικύρωση τρεις συμβάσεις με τους αναδόχους σε Πατραϊκό, Κατάκωλο και Ιωάννινα».

Επίσης, μέσα στον Οκτώβριο, θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή νόμος που θα υιοθετεί τη νέα αυστηρότερη περιβαλλοντικά οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις γεωτρήσεις στη θάλασσα «γιατί δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να διακινδυνεύσομε οποιοδήποτε ατύχημα από τις έρευνες υδρογονανθράκων», τόνισε ο υπουργός.

Ο κ. Μανιάτης απάντησε και σε όσους κατά καιρούς εκφράζουν φόβους ότι τα έσοδα της χώρας από την αξιοποίηση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων θα πάνε στους δανειστές.
Με απόφαση της Βουλής, όλα τα έσοδα από τις έρευνες υδρογονανθράκων - ως χρήματα του ελληνικού λαού - δεν θα πάνε γενικά στον κρατικό προϋπολογισμό, και αυτό που φοβούνται πολλοί, στους δανειστές, αλλά θα δημιουργηθεί ταμείο κοινωνικής αλληλεγγύης γενεών, ένας κουμπαράς δηλαδή όπου θα καταλήγουν όλα τα έσοδα, τόνισε.

Στόχος, όπως είπε, θα είναι με αυτά τα χρήματα να γίνεται η χρηματοδότηση και στήριξη της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας και ένα μικρότερο μέρος του θα στηρίζει τις προπτυχιακές και μεταπτυχιακές έρευνες και όλα τα ερευνητικά προγράμματα που κάνουν τα ελληνικά πανεπιστήμια και έλληνες επιστήμονες σε ζητήματα αξιοποίησης του ορυκτού πλούτου της χώρας.

Ο κ. Μανιάτης αναφέρθηκε, όμως, και στις θέσεις εργασίας που μπορούν να δημιουργηθούν από τις γεωτρήσεις που θα γίνουν λέγοντας χαρακτηριστικά: «Μια γεώτρηση σε μια θαλάσσια περιοχή, στην ευρύτερη χερσαία περιοχή δημιουργεί περίπου 1000 νέες θέσεις εργασίας άμεσα και έμμεσα απασχολουμένων».

Εμφανίστηκε, παράλληλα, αισιόδοξος και για τα αποτελέσματα των ερευνών που γίνονται στα νότια της Κρήτης. «Στα νότια της Κρήτης εκτιμώ ότι σε περίπου 4 -5 μήνες θα υπάρχει μια πλήρης εικόνα από την εταιρεία που πραγματοποιεί τις έρευνες για το τι κρύβουν τα έγκατα της θάλασσας», είπε.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από