Με το βλέμμα μονίμως στραμμένο στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ βρίσκεται το τελευταίο διάστημα ο Βαγγέλης Βενιζέλος γνωρίζοντας ότι οι αντοχές της έχουν χτυπήσει κόκκινο. Η οδηγία που έδωσε προ ημερών στα στελέχη του κόμματος που συμμετέχουν στην κυβέρνηση είναι σαφής: «Να ενημερώνετε διαρκώς τους βουλευτές και να μην τους αιφνιδιάζετε», σχολιάζοντας συγχρόνως πως ο παράγων ψυχολογία παίζει σημαντικό ρόλο στις αποφάσεις τους.

Ο κ. Βενιζέλος δεν έδωσε τυχαία τη συγκεκριμένη κατεύθυνση στους υπουργούς του ΠΑΣΟΚ. Ηδη είχε πληροφορηθεί πως κατά την ψηφοφορία της τροπολογίας για την προσθήκη τελικώς και των εκπαιδευτικών με μεταπτυχιακό στο πρόγραμμα της κινητικότητας με το ζόρι η Θεοδώρα Τζάκρη πείστηκε να ψηφίσει. Μία εβδομάδα αργότερα οι ανησυχίες του επιβεβαιώθηκαν με τη βουλευτή Πέλλας να κάνει αντάρτικο για την αποκρατικοποίηση της ΕΥΑΘ, που ούτως ή άλλως είχε ψηφιστεί από το 2010.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ γνωρίζει επίσης ότι η απόφασή του να διατηρήσει στα καθήκοντά του τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του κόμματος Πάρι Κουκουλόπουλο τον υποχρεώνει εκ των πραγμάτων να κάνει τα στραβά μάτια σε παραπτώματα βουλευτών που δεν έχουν πολιτικό κόστος. Δεν είναι λίγοι οι βουλευτές κυρίως της περιφέρειας που θεωρούν ότι ο πρόεδρος του κόμματος λειτούργησε με δύο μέτρα και δύο σταθμά, ενώ στις μεταξύ τους συζητήσεις αναφέρουν πως αν ήξεραν ότι δεν θα υπάρξουν πειθαρχικά μέτρα θα καταψήφιζαν και οι ίδιοι μερικά άρθρα.

Προχθές μόνο όταν η κ. Τζάκρη επιτέθηκε κατά του Πρωθυπουργού ο κ. Βενιζέλος ζήτησε από τον γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Τάκη Ρήγα να συμμαζέψει τη βουλευτή και αυτό διότι –όπως λένε συνομιλητές του –φοβήθηκε πως η αναφορά στο πρόσωπο του Πρωθυπουργού θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα στην κυβερνητική σταθερότητα. Επιπλέον, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πιστεύει ότι με τόσο οριακή την κοινοβουλευτική πλειοψηφία δεν είναι κατάλληλη στιγμή για διαγραφές βουλευτών.

Προβληματισμό προκαλεί στον κ. Βενιζέλο και η στάση του Κώστα Σκανδαλίδη. Ο βουλευτής της Α’ Αθηνών από τότε που επανέκαμψε στο ΠΑΣΟΚ έπειτα από μερικούς μήνες πολιτικής εξορίας δεν είχε δώσει δικαιώματα στην ηγεσία του κόμματος.

Στο Συνέδριο συντάχθηκε με τον κ. Βενιζέλο και στο Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος δεν διαφοροποιείται από τη γραμμή. Προχθές όμως έριξε προειδοποιητικές βολές τονίζοντας πως η Βουλή δεν πρόκειται να ψηφίσει ξανά νέα οριζόντια μέτρα, ενώ χαρακτήρισε ως οριζόντιο μέτρο την παράταση της έκτακτης εισφοράς. Το στοιχείο όμως εκείνο που προβληματίζει τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στην εκ νέου αναφορά του πρώην υπουργού πως θα μπορούσε να υπάρξει αλλαγή πρωθυπουργού εάν ο κ. Σαμαράς δεν καταφέρει να αλλάξει τη συνταγή του προγράμματος.