Ο Νταν Σάβατζ είναι ένας από τους πιο γνωστούς ακτιβιστές υπέρ των δικαιωμάτων των γκέι στις ΗΠΑ. Συγγραφέας και δημοσιογράφος, υπογράφει τη στήλη Savage Love, που δημοσιεύεται ταυτόχρονα σε δεκάδες εφημερίδες. Είναι ένας μαχητικός άνθρωπος, που μπορεί όμως να γίνει ενίοτε αυτό που σημαίνει το όνομά του, «άξεστος». Το 2003, έπειτα από ένα ομοφοβικό ξέσπασμα του Ρεπουμπλικανού γερουσιαστή Ρικ Σαντόρουμ, είχε προκηρύξει διαγωνισμό για τον καλύτερο ορισμό της λέξης «σαντόρουμ». Κέρδισε ο εξής: «Αφρώδες μείγμα λιπαντικού και κοπρανικής ύλης που εκρέει καμιά φορά ως παραπροϊόν του πρωκτικού σεξ».

Μόλις πρόσφατα, ο Σάβατζ ξεκίνησε μια άλλη αμφιλεγόμενη εκστρατεία. «Για να δείξουμε την αλληλεγγύη μας προς τους ρώσους ομοφυλόφιλους», έγραψε στο μπλογκ του, «και να τραβήξουμε την προσοχή της διεθνούς κοινής γνώμης στους διωγμούς που υφίστανται στη φασιστική Ρωσία του Βλαντίμιρ Πούτιν: στα σκουπίδια η ρωσική βότκα». Ξεχώρισε μάλιστα για το μποϊκοτάζ δύο μάρκες: τη Stolichnaya και τη Russian Standard.

Δεκάδες γκέι μπαρ στις ΗΠΑ, στη Βρετανία, στον Καναδά, στην Αυστραλία έχουν ανταποκριθεί ήδη στο κάλεσμά του. Μόλις προστέθηκαν στον κατάλογο και δύο γκέι μπαρ στη Ρώμη και στην Μπολόνια. Τον Ιούλιο, ο Πούτιν υπέγραψε νόμο που απαγορεύει την «προπαγάνδιση μη παραδοσιακών σεξουαλικών σχέσεων» σε ανηλίκους –νόμος που σημαίνει ουσιαστικά πως και να στείλει κάποιος στο twitter ένα μήνυμα θετικό για τους ομοφυλόφιλους κινδυνεύει με σύλληψη και βαρύ πρόστιμο. Ο ρώσος ακτιβιστής Νικολάι Αλεξέγιεφ σκοπεύει να προσφύγει μέχρι και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Το μποϊκοτάζ, όμως, το θεωρεί άστοχο: «Εχουν μπερδέψει τα πάντα. Η Stolichnaya δεν είναι καν ρωσική». Δεν είναι πράγματι -χρόνια τώρα. Παράγεται στη Λετονία, με ρωσικό σιτάρι, από εταιρεία με έδρα το Λουξεμβούργο.

Ο ρώσος ιδιοκτήτης της ζει εδώ και δέκα χρόνια εξόριστος και είναι στα μαχαίρια με τον Πούτιν.

«Κάτι πρέπει να κάνουμε», αντέτεινε ο ιδιοκτήτης ενός γκέι μπαρ στο Λος Αντζελες. Ο Αλεξέγιεφ προτείνει να πιέσουμε τις κυβερνήσεις μας, σε Ευρώπη και ΗΠΑ, να κλείσουν τα σύνορα στους ομοφοβικούς ρώσους βουλευτές. «Μόνο αυτό μπορεί να φέρει αποτέλεσμα», λέει. Αλλά δεν το λέει και με μεγάλη σιγουριά. Και χωρίς βότκα, οι αποδέκτες του μηνύματός του έχουν ξενερώσει ήδη.