Την περασμένη Δευτέρα, εννέα αιτούντες άσυλο στο Σβάμπις Γμουντ της Νότιας Γερμανίας άρχισαν να δουλεύουν ως αχθοφόροι στον σταθμό της πόλης, βοηθώντας τους επιβάτες να ανεβάσουν τις αποσκευές τους στην απότομη μεταλλική σκάλα που οδηγεί προσωρινά, λόγω κατασκευαστικών έργων, στις αποβάθρες. Οι περισσότεροι ήταν Αφρικανοί, το ωρομίσθιό τους ορίστηκε στο 1,05 ευρώ, οκτώ φορές λιγότερα από αυτό που θεωρείται στη Γερμανία ως κατώτατος μισθός –η νομοθεσία περί ασύλου δεν επέτρεπε να παίρνουν περισσότερα.

Την ίδια ημέρα, τη Δευτέρα, άρχισαν να κυκλοφορούν σε γειτονιές του Λονδίνου με πολλούς μετανάστες δύο βαν με μεγάλες, διαφημιστικές αφίσες. «Βρίσκεσαι στη Βρετανία παράνομα;», ρωτούσαν. «Γύρνα στην πατρίδα σου αλλιώς θα συλληφθείς. Εκατόν έξι συλλήψεις την περασμένη εβδομάδα στην περιοχή σου. Στείλε τη λέξη ΣΠΙΤΙ στο 78070 για δωρεάν συμβουλές και βοήθεια με τα ταξιδιωτικά έγγραφα».

Την επομένη, ένα πλοιάριο με έως και 250 μετανάστες από τη Μέση Ανατολή και την Ασία που είχε ξεκινήσει από την Ινδονησία με προορισμό την Αυστραλία βυθίστηκε στα ανοικτά της Ιάβας. Διασώθηκαν περίπου 190 άνθρωποι. Ο αυστραλός Πρωθυπουργός Κέβιν Ρουντ χαρακτήρισε το συμβάν δικαίωση της νέας πολιτικής που ανήγγειλε: όλοι οι αιτούντες άσυλο που φθάνουν στην Αυστραλία με σκάφη θα στέλνονται στην Παπούα – Νέα Γουινέα. Και θα παραμένουν εκεί ακόμη και αν τους χορηγηθεί άσυλο. Σύμφωνα με πρώην εργαζόμενο σε ένα κέντρο κράτησης στην Παπούα – Νέα Γουινέα, «στην Αυστραλία, μια τέτοια εγκατάσταση δεν θα χρησιμοποιούνταν ούτε ως πανσιόν για σκύλους».

Την Τετάρτη, ένας μετανάστης από την Μπουρκίνα Φάσο που είχε κρυφτεί στις ρόδες ενός αεροσκάφους της Air France με προορισμό το Παρίσι έπεσε από τον ουρανό κοντά στο Νιαμέι του Νίγηρα. Την Πέμπτη, και μπροστά στη γενική κατακραυγή για «αποικιακές εικόνες», ο οργανισμός γερμανικών σιδηροδρόμων διέκοψε το πρόγραμμα «απασχόλησης» αιτούντων άσυλο ως αχθοφόρων στο Σβάμπις Γμουντ. Την επομένη, εντοπίστηκαν σε ακτή της Κω τα πτώματα τεσσάρων αλλοδαπών, ενός άνδρα, δύο γυναικών και ενός 10χρονου κοριτσιού –μάλλον επρόκειτο για σύρους μετανάστες οι οποίοι επέβαιναν σε βάρκα που βυθίστηκε μεταξύ Κω και Ψερίμου. Χθες, βυθίστηκε στα ανοικτά των λιβυκών ακτών ακόμη ένα πλοιάριο με προορισμό τη Λαμπεντούζα. Σήμερα μια καινούργια εβδομάδα αρχίζει.