Ενα προς ένα κλείνει τα μέτωπα στο ΠΑΣΟΚ ο Βαγγέλης Βενιζέλος επιδιώκοντας να ρίξει όλο το βάρος στη συμμετοχή του κόμματος στην κυβέρνηση με λυμένες όλες τις εσωκομματικές εκκρεμότητες.

Είναι ενδεικτικό ότι σε περίοδο εσωκομματικής ηρεμίας και με ενεργότερη τη συμμετοχή του στην κυβέρνηση, το ΠΑΣΟΚ κατάφερε στις δημοσκοπήσεις να ανεβάσει τα ποσοστά του, που είχαν κατρακυλήσει τον περασμένο Μάιο όταν έσκασε το θέμα με τα οικονομικά του κόμματος.

Η συνάντηση του Βαγγέλη Βενιζέλου την προηγούμενη εβδομάδα με τον Γιώργο Παπανδρέου επισήμως για να συζητήσουν ζητήματα εξωτερικής πολιτικής προκάλεσε αποσυμπίεση σε μεγάλη μερίδα στελεχών που εξακολουθούν να ενοχλούνται από διενέξεις για το επίπεδο ηγεσίας. Οι δύο πλευρές μετά τη συνάντησή τους απέφυγαν να δημοσιοποιήσουν το περιεχόμενό της, ωστόσο θεωρείται κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι συμφώνησαν να χαμηλώσουν τους τόνους ειδικά στο θέμα που αποτέλεσε και την αιτία της σύγκρουσης, δηλαδή τη μαύρη τρύπα στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ.

ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ. Οι πληροφορίες επιμένουν ότι στη σύσκεψη συμφωνήθηκε να υποβαθμιστεί το θέμα του πορίσματος που έχει φθάσει εδώ και έναν μήνα στο ΠΑΣΟΚ ως προϊόν ελέγχου έξι εταιρειών για την περίοδο από το 2002 έως το 2012. Δεν είναι τυχαίο ότι στέλεχος της Χαριλάου Τρικούπη που είναι σε θέση να γνωρίζει σχολίασε μετά τη συνάντηση των δύο ότι «το πόρισμα θα δοθεί στη δημοσιότητα όταν και τα άλλα κόμματα διενεργήσουν έλεγχο για τα οικονομικά τους».

Πιο σαφές είναι όμως το μήνυμα που στέλνει προβεβλημένο στέλεχος επιχειρώντας να γειώσει τη συζήτηση περί τα οικονομικά. «Είπαμε ότι ο φάκελος με το πόρισμα θα ξεσφραγιστεί σε μια συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου. Αυτή η συνεδρίαση μπορεί να γίνει ένα καυτό μεσημέρι του Αυγούστου. Ποιας χρονιάς και ποιου Αυγούστου όμως…».

Στη Χαριλάου Τρικούπη άλλωστε θεωρούν ότι ο πρώην πρωθυπουργός με τη συμπεριφορά του δεν αποτελεί πολιτικό πρόβλημα στο ΠΑΣΟΚ ούτε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα καθώς η στάση του κινείται πάντα στο πλαίσιο της εσωκομματικής πειθαρχίας.

«ΧΡΥΣΟ ΚΛΟΥΒΙ». Την ίδια ώρα στα ηγετικά κλιμάκια εμφανίζονται ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από την εξέλιξη που σχετίζεται με την αποστολή του Χρήστου Παπουτσή στην Ουάσιγκτον ως εκπροσώπου της χώρας στην Παγκόσμια Οικονομική Τράπεζα. «Ο Παπουτσής μετακόμισε με τη θέλησή του σε χρυσό κλουβί» αναφέρουν στελέχη του Κινήματος εκτιμώντας ότι η επιλογή του να αναλάβει το συγκεκριμένο πόστο αιφνιδίασε μεγάλο τμήμα του παραδοσιακού ΠΑΣΟΚ που έβλεπε στο πρόσωπο του αποστασιοποιημένου Παπουτσή τη διάδοχη κατάσταση σε ένα μεταβενιζελικό ΠΑΣΟΚ. Παράλληλα θεωρούν ότι ο διορισμός του Χρήστου Παπουτσή απαλύνει την ένταση της εσωκομματικής κριτικής από ομάδες όπως η Κίνηση των 75 της οποίας ηγείται ο Μιχάλης Καρχιμάκης που διατηρεί προσωπικούς και οικογενειακούς δεσμούς με τον πρώην υπουργό.

Στη Χαριλάου Τρικούπη σχεδόν πανηγυρίζουν, αλλά δεν το λένε, και για την αποχώρηση της Αριστερής Πρωτοβουλίας. Μολονότι η συγκεκριμένη τάση του κόμματος διαθέτει δυνάμεις στη βάση, στα υψηλά κλιμάκια εκτιμούν ότι η αποχώρηση της ομάδας Παναγιωτακόπουλου απελευθέρωσε δυνάμεις που ήθελαν να βρίσκονται πιο κοντά στο ΠΑΣΟΚ αλλά τις απέτρεπε η ύπαρξη αυτού του λαϊκού αριστερού κομματιού του Κινήματος.

Ο ΚΟΥΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ. Παράλληλα, ο κ. Βενιζέλος επιχειρεί να κλείσει διά της… διολισθήσεως και το θέμα με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο Πάρη Κουκουλόπουλο. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μία και πλέον εβδομάδα μετά την καταψήφιση της τροπολογίας για τη Δημοτική Αστυνομία δείχνει ότι δεν επιθυμεί να θέσει σε… διαθεσιμότητα έναν από τους στενότερους συνεργάτες του. Ορισμένοι εκτιμούν ότι θα πράξει αυτό που έκανε και πέρυσι τέτοιο καιρό με τον τότε κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο Μιχάλη Χρυσοχοΐδη με τον οποίο ήρθε σε ρήξη και μάλιστα τον «πέταξε» κι έξω από συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας με φωνές. Δηλαδή, ότι θα αφήσει τον χρόνο να αμβλύνει τα πράγματα και να κλείσει το θέμα. Εκτός κι αν ο κ. Κουκουλόπουλος δώσει και άλλες αφορμές.

Ο χειρισμός του θέματος θεωρητικά φαίνεται εύκολος, όμως στην ΚΟ πολλοί βουλευτές βράζουν: «Αυτό δεν θα περάσει έτσι» λέει προβεβλημένο στέλεχος που σήμερα είναι και μέλος της κυβέρνησης, τονίζοντας ότι η στάση Κουκουλόπουλου αποτελεί κακό παράδειγμα για επόμενες ψηφοφορίες.