Τον Μάιο του 2009, ο αμερικανός ιστορικός και ακτιβιστής Χάουαρντ Ζιν βρέθηκε στη Νέα Υόρκη χάριν μιας επανέκδοσης του βιβλίου του «Ιστορία του λαού των Ηνωμένων Πολιτειών» για νέους. Στη διάρκεια μιας συνέντευξης, κάποια δημοσιογράφος τού έκανε μια ερώτηση που ο Ζιν είχε ακούσει πολλές φορές: είναι σωστό να ασκεί κανείς τόσο σκληρή κριτική στις πολιτικές της κυβέρνησης, στους παραδοσιακούς ήρωες του αμερικανικού έθνους;

«Είναι αλήθεια πως μου κάνουν αυτή την ερώτηση ξανά και ξανά», απάντησε ο ειρηνιστής διανοούμενος. «Πρέπει να λέμε στα παιδιά ότι ο Κολόμβος, που όπως τους έχουν πει ήταν ένας μεγάλος ήρωας, ακρωτηρίαζε και απήγε και σκότωνε Ινδιάνους σε αναζήτηση χρυσού; Πρέπει να τους λέμε ότι ο Θεόδωρος Ρούζβελτ, που θεωρείται ένας από τους σπουδαίους μας προέδρους, ήταν στην πραγματικότητα ένας πολεμοκάπηλος, ο οποίος συνεχάρη κάποτε έναν αμερικανό στρατηγό που διέπραξε σφαγή στις Φιλιππίνες; Και νομίζω πως η απάντηση είναι: πρέπει να είμαστε ειλικρινείς με τα παιδιά· να μην τα εξαπατάμε. Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς με την Ιστορία της χώρας μας».

Ο Χάουαρντ Ζιν πέθανε στις 27 Ιανουαρίου του 2010. Λιγότερο από δύο εβδομάδες αργότερα, ο Ρεπουμπλικανός τότε κυβερνήτης της Ιντιάνα, Μιτς Ντάνιελς, έστειλε μια σειρά από e-mail στην ηγεσία του τοπικού υπουργείου Παιδείας. «Επιτέλους, αυτός ο φριχτός αντιαμερικανός καθηγητής πέθανε», έγραφε αναφερόμενος στον Ζιν. Ο Ντάνιελς χαρακτήριζε την «Ιστορία του λαού των Ηνωμένων Πολιτειών» «ένα πραγματικά αηδιαστικό έργο παραπληροφόρησης που παραποιεί την αμερικανική Ιστορία σε κάθε σελίδα». Και ρωτούσε τους αξιωματούχους: «Μπορεί κάποιος να με διαβεβαιώσει ότι δεν χρησιμοποιείται πουθενά στην Ιντιάνα; Και αν ναι, πώς μπορούμε να το ξεφορτωθούμε πριν ταϊστούν με τη βία περισσότεροι νέοι άνθρωποι μια εντελώς ψευδή εκδοχή της Ιστορίας μας;».

Πάνε αρκετά χρόνια από αυτή την ιστορία. Τα επίμαχα e-mail όμως αποκαλύφθηκαν μόλις πρόσφατα, πυροδοτώντας θύελλα αντιδράσεων στον αμερικανικό ακαδημαϊκό κόσμο. «Οι προσπάθειες στοχοποίησης συγκεκριμένων έργων ώστε να αφαιρεθούν από τη διδακτέα ύλη σε σχολεία και πανεπιστήμια δεν έχουν θέση σε μια δημοκρατική κοινωνία», σχολίασε σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Αμερικανών Ιστορικών. Εδώ και έξι μήνες, ο Μιτς Ντάνιελς είναι πρόεδρος του αμερικανικού Πανεπιστημίου Purdue.