Λάδι στη φωτιά της αιγυπτιακής κρίσης ρίχνει η εντολή των εισαγγελικών Αρχών να συλληφθεί ο ηγέτης της Μουσουλμανικής Αδελφότητας Μοχάμεντ Μπαντίε και άλλα οκτώ στελέχη της οργάνωσης με την κατηγορία της υποκίνησης σε βία, την ίδια ώρα που ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων καλεί τους πολίτες της Αιγύπτου να δώσουν το «παρών» σε μαζική διαδήλωση μετά την προσευχή της Παρασκευής.

Ο στρατηγός Αμπντελ Φατάχ αλ Σίσι θέλει να δει τους αιγύπτιους πολίτες να διαδηλώνουν υπέρ του Στρατού και της Αστυνομίας και εναντίον της «βίας και της τρομοκρατίας» που υποτίθεται ότι σπέρνουν στη χώρα οι υποστηρικτές του ανατραπέντος προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι. Ο Αλ Σίσι θεωρεί, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο ίδιος σε τελετή παράδοσης των ξιφών σε μια τάξη ευελπίδων, ότι η μαζική ανταπόκριση στο κάλεσμά του θα αποτελέσει «εντολή» και «διαταγή» του λαού να κάνει ό,τι είναι «απαραίτητο» για να σταματήσει την αιματοχυσία.

Κατά τα φαινόμενα, ένα από τα «απαραίτητα» είναι και η σύλληψη της ηγετικής ομάδας της Μουσουλμανικής Αδελφότητας. Ο Μπαντίε έχει συλληφθεί ακόμη μία φορά μετά το πραξικόπημα της 3ης Ιουλίου που ανέτρεψε τον πρώτο δημοκρατικά εκλεγμένο πρόεδρο στην Ιστορία της Αιγύπτου. Στην περίπτωση εκείνη, ο ηγέτης των Αδελφών Μουσουλμάνων είχε ανακριθεί για να αφεθεί ελεύθερος έπειτα από λίγες ώρες. Αυτή τη φορά, οι προθέσεις των εισαγγελικών Αρχών παραμένουν άδηλες. Η τύχη του Μπαντίε και των οκτώ συντρόφων του που κρατούνται από τις εισαγγελικές Αρχές θα κριθεί ουσιαστικά από τη στρατιωτική ηγεσία.

Η νομιμοποίηση πάντως που αναζητά ο Σίσι μέσω της διαδήλωσης της Παρασκευής δείχνει ότι φέρεται διατεθειμένος να φτάσει στα άκρα. Η ομιλία του στη Σχολή Ευελπίδων της Αλεξάνδρειας θεωρείται από τους αναλυτές ισχυρή ένδειξη ότι ο στρατηγός που ανέλαβε να αποτρέψει την κυριαρχία του ισλαμιστή προέδρου κρατά την εξουσία στα χέρια του, παρά την υποτιθέμενη παράδοσή της σε πολιτικούς που υπερασπίζονται τον κοσμικό χαρακτήρα του κράτους.

Αυτός είναι ενδεχομένως και ένας από τους λόγους για τους οποίους οι ΗΠΑ αποφάσισαν να καθυστερήσουν την παράδοση τεσσάρων μαχητικών F-16 στην Αίγυπτο. Η Ουάσιγκτον κρατά μάλλον αμφίσημη στάση απέναντι στην κίνηση του αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων και υπουργού Αμυνας που είχε διορίσει ο ίδιος ο ισλαμιστής πρόεδρος, να ανατρέψει τον Μόρσι. Η αναβολή της παράδοσης ήταν η πρώτη κίνηση των ΗΠΑ μετά την ανατροπή του προέδρου. Η αμερικανική κυβέρνηση, πάντως, δεν έχει αποφασίσει ακόμη αν θα αναστείλει τη στρατιωτική βοήθεια προς την Αίγυπτο. Σε μια τέτοια ενέργεια θα υποχρεωθεί να προχωρήσει εκ του νόμου μόνο αν αναγνωρίσει ότι η ανατροπή του Μόρσι από τον Αλ Σίσι συνιστά πραξικόπημα.