Ο δρόμος για την επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών, που έχουν παγώσει εδώ και τρία χρόνια, άνοιξε σε μια μυστική συνάντηση στο Αμμάν. Τα δύο πρόσωπα που έδωσαν ραντεβού στην πρωτεύουσα της Ιορδανίας τον περασμένο Μάιο ήταν ο Πρόεδρος του Ισραήλ Σιμόν Πέρες και ο Πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς. Σχεδόν έξι μήνες μετά, οι δύο πλευρές κατέληξαν σε συμφωνία. Το αίσιο τέλος της μακράς διαδρομής ανακοίνωσε την Παρασκευή ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι επισημαίνοντας ότι «τέθηκε μια βάση» για την απευθείας επανάληψη των ισραηλινοπαλαιστινιακών συνομιλιών. Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας δεν τρέφει ψευδαισθήσεις πάντως. Μίλησε για έναν «δύσκολο δρόμο ενόψει» και αναζήτησε την αισιόδοξη πινελιά στο γεγονός πως «οι δύο πλευρές αναγνώρισαν ότι για να ζήσουν μαζί ειρηνικά και με ασφάλεια πρέπει να καθήσουν στο ίδιο τραπέζι και να μιλήσουν απευθείας». Σύμφωνα με το πλάνο, οι απευθείας συνομιλίες πρόκειται να ξεκινήσουν στην Ουάσιγκτον σε μερικές εβδομάδες. Ο φιλόδοξος στόχος είναι να καθήσουν σε μερικούς μήνες στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ο Αμπάς και ο ισραηλινός Πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου. Θέλοντας να μην ξαναζήσουν την ταπείνωση της προηγούμενης απόπειρας, όταν οι απευθείας συνομιλίες κατέρρευσαν έπειτα από μόλις 16 ώρες, οι Αμερικανοί απέσπασαν τη δέσμευση και των δύο πλευρών ότι αυτή τη φορά δεν θα εγκαταλείψουν το τραπέζι πριν περάσουν έξι μήνες.

Οι όροι της συμφωνίας επιτρέπουν μια συγκρατημένη αισιοδοξία. Το γεγονός ότι οι διαπραγματεύσεις δεν θα είναι εύκολες έσπευσε να επισημάνει αμέσως ο Νετανιάχου προσθέτοντας πάντως ότι η δέσμευση της ισραηλινής πλευράς θα είναι έντιμη και ειλικρινής. Μια χαραμάδα αισιοδοξίας αφήνει και η πρόθεση του ισραηλινού Πρωθυπουργού οι συνομιλίες να διεξάγονται διακριτικά, «τουλάχιστον στην αρχή», ώστε να αυξηθούν οι πιθανότητες να υπάρξει αποτέλεσμα. Ο Νετανιάχου επανέλαβε, παράλληλα, στο Υπουργικό του Συμβούλιο την πρόθεσή του να θέσει σε δημοψήφισμα οποιαδήποτε συμφωνία επιτευχθεί με τους Παλαιστινίους. Αυτό θα είναι και η τελευταία φάση μιας συμφωνίας που αν επιτευχθεί θα αλλάξει τον χάρτη της Μέσης Ανατολής. Εμφανώς πιο θετικά από τον Νετανιάχου δέχθηκε τη συμφωνία ο Πέρες. Σύμφωνα με ανακοίνωση της ισραηλινής Προεδρίας, ο ισραηλινός Πρόεδρος και αρχιτέκτονας των συμφωνιών του Οσλο το 1992 τηλεφώνησε στον παλαιστίνιο Πρόεδρο για να τον συγχαρεί. «Πήρατε τη γενναία και ιστορική απόφαση να επανέλθετε στο τραπέζι των συνομιλιών. Μην ακούτε τους σκεπτικιστές, κάνατε αυτό που έπρεπε να κάνετε», ήταν τα λόγια του.

Οι έποικοι

Στο Αμμάν ο 90χρονος Πέρες έπεισε τον 78χρονο Αμπάς να αποδεχθεί τους Εβραίους εποίκους της Δυτικής Οχθης και τους Εβραίους που κατοικούν στην Ανατολική Ιερουσαλήμ με αντάλλαγμα να είναι υπήκοοι του παλαιστινιακού κράτους.