Τη μέθοδο της… απλής αναλογικής εφάρμοσε ο ΣΥΡΙΖΑ στη διαδικασία ανάδειξης των μελών της πρώτης Πολιτικής Γραμματείας μετά τον μετασχηματισμό του σε ενιαίο κόμμα, ικανοποιώντας και την εσωκομματική μειοψηφία και τις επιμέρους τάσεις της πλειοψηφίας.

Ωστόσο, η Αριστερή Πλατφόρμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη (μειοψηφία) δεν αποδέχθηκε την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για το πρόσωπο του γραμματέα του κόμματος, δηλαδή τον Δημήτρη Βίτσα, και επέλεξε το λευκό.

Ο κ. Βίτσας, πρώην γραμματέας του Συνασπισμού και πρόσωπο της απολύτου εμπιστοσύνης του προέδρου του κόμματος, συγκέντρωσε 129 ψήφους υπέρ, ενώ καταμετρήθηκαν 63 λευκά και δύο άκυρα. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι πέραν της Αριστερής Πλατφόρμας, που αριθμεί 60 μέλη επί συνόλου 201 μελών στη νέα Κεντρική Επιτροπή, την επιλογή Βίτσα απέρριψαν και άλλα πέντε μέλη του οργάνου (ψήφισαν 194), προερχόμενα από την πλευρά της πλειοψηφίας.

Κύκλοι της Αριστερής Πλατφόρμας σχολίαζαν χθες ότι το λευκό σημαίνει κριτική αποστασιοποίηση γιατί θεωρούν ότι ο γραμματέας του κόμματος πρέπει να έχει ενωτικό ρόλο, κάτι που δεν υπηρετεί ο κ. Βίτσας.

Προς ψηφοφορία –κατόπιν συνεννοήσεως –για την Πολιτική Γραμματεία κατέβηκε μόνο μία λίστα που ακολουθούσε τις αναλογίες δυνάμεων που καταγράφηκαν στο πρόσφατο 1ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό έγινε πρωτίστως για λόγους ισορροπιών και διότι, μετά το 30% που απέσπασε η Αριστερή Πλατφόρμα στο Συνέδριο αυξάνοντας τις δυνάμεις της, η ηγεσία του κόμματος δεν επιθυμούσε να βρεθεί αντιμέτωπη με νέες εκπλήξεις που θα άφηναν εκτός υποψηφίους της επιλογής της. Ως εκ τούτου, η πλειοψηφία εξέλεξε 14 και η μειοψηφία 7.

Να σημειωθεί ότι στην Κεντρική Επιτροπή δεν συμμετέχει κανένας βουλευτής, όχι γιατί υπάρχει περιορισμός αλλά διότι δόθηκε σιωπηρώς η δυνατότητα και σε άλλα στελέχη να διαδραματίσουν κεντρικούς ρόλους στον νέο ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας ενώπιον της Κεντρικής Επιτροπής, αισθάνθηκε την ανάγκη να απολογηθεί για το γεγονός ότι «κόπηκαν» από το σώμα του Συνεδρίου υποψήφιοι που προέρχονταν από το ΠΑΣΟΚ (π.χ. Αντώνης Κοτσακάς, Νίνα Κασιμάτη) και είπε: «Οπως σε κάθε διαδικασία που κανείς δεν την ελέγχει, δεν την ορίζει, γίνονται και σφάλματα, υπάρχουν και αστοχίες. Θα τις διορθώσουμε και θα τις αποκαταστήσουμε. (…) Η επιλογή μας να προχωρήσουμε μαζί με τους συντρόφους μας που προέρχονται από τον σοσιαλιστικό χώρο και έκαναν το μεγάλο, το έντιμο βήμα, διατηρώντας ακέραιες τις αρχές και τα ιδανικά τους, αποτελεί για μας αδιαπραγμάτευτη στρατηγική επιλογή. Επιλογή που όχι μόνο δεν θα εγκαταλείψουμε, αλλά θα βαθύνουμε, όπως με σαφήνεια μάς προστάζουν οι πολιτικές αποφάσεις του 1ου Συνεδρίου μας».

Κατά τα άλλα, κάλεσε τα στελέχη «στην αντίσταση απέναντι στις πρακτικές της βαρβαρότητας και της καταστολής».