Συνταγματικό και με τη σφραγίδα της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) είναι πλέον το τέλος επιτηδεύματος, το οποίο επιβλήθηκε το 2011 σε ελεύθερους επαγγελματίες.

Με πέντε αποφάσεις τους οι ανώτατοι δικαστές απέρριψαν τις προσφυγές, τις οποίες είχαν καταθέσει οι Δικηγορικοί Σύλλογοι Αθηνών, Θεσσαλονίκης, Βόλου και Χαλκίδας και το Σωματείο Ελληνες Φορολογούμενοι και ιδιωτών επιτηδευματιών.

Οι δικηγόροι οι οποίοι συμπεριλαμβάνονται στον κύκλο των επιτηδευματιών, με τις προσφυγές τους έβαλαν κατά της συνταγματικότητας του τέλους επιτηδεύματος υποστηρίζοντας ότι αποτελεί φόρο και όχι τέλος.

Η Ολομέλεια του ανώτατου δικαστηρίου επισημαίνει στην απόφασή της ότι η επίμαχη οικονομική επιβάρυνση «επιβλήθηκε για την αύξηση των δημοσίων εσόδων και επομένως προς εξυπηρέτηση κρατικών εν γένει σκοπών (αντιμετώπιση των γενικών δημοσιονομικών αναγκών της χώρας) και δεν καταβάλλεται έναντι ειδικής αντιπαροχής».

Επιπλέον, οι δικαστικοί λειτουργοί τονίζουν στην απόφασή τους ότι «η επιβολή του εν λόγω φόρου βάσει κριτηρίων (χρονικών, τοπικών και πληθυσμιακών) δεν υπερβαίνει τα όρια της διακριτικής ευχέρειας του νομοθέτη να καθορίζει τον ενδεδειγμένο εκάστοτε τρόπο φορολογήσεως διαφόρων κατηγοριών φορολογουμένων».

Στο κενό έπεσαν και οι ισχυρισμοί ότι η επιβολή του τέλους επιτηδεύματος αποτελεί εμπόδιο στην ελεύθερη και ακώλυτη άσκηση του δικηγορικού επαγγέλματος και ότι «μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τους οικονομικά ασθενέστερους ως προς την επιλογή της συνεχίσεως ή μη της ασκήσεως της δραστηριότητάς τους».