Πιέζουν για αλλαγές της τελευταίας στιγμής οι εκπρόσωποι του εμπορικού κόσμου στο νομοσχέδιο για τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, το οποίο εισάγεται για συζήτηση σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής.

Παράλληλα η κυβέρνηση ανησυχεί για το ενδεχόμενο οι επιχειρήσεις να μην περάσουν τη μείωση του ΦΠΑ στις τελικές τιμές πώλησης των προϊόντων τους με το πρόσχημα ότι λόγω της κρίσης έχουν ήδη διαμορφώσει χαμηλά επίπεδα τιμών.

Τα δύο θέματα συζητήθηκαν στη συνάντηση που έγινε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, με τη συμμετοχή του υπ. Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη και του προέδρου της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) Β. Κορκίδη.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι έμποροι ζήτησαν από τον Πρωθυπουργό να συμπεριλάβει στο νομοσχέδιο διατάξεις που θα περιορίζουν τον αριθμό των Κυριακών κατά τις οποίες τα καταστήματα θα παραμένουν ανοικτά. Ζήτησαν συγκεκριμένα να μην είναι οριζόντια η λειτουργία των Κυριακών για όλες τις περιοχές μιας περιφέρειας ή ενός δήμου, αλλά μόνο για τις πιο τουριστικές. Δηλαδή, αν αποφασιστεί στον Δήμο Αθήνας τα καταστήματα να λειτουργούν και τις 52 Κυριακές τον χρόνο, αυτό να αφορά μόνο τις πιο εμπορικές και τουριστικές γειτονιές.

Το υπουργείο Ανάπτυξης βλέπει θετικά το αίτημα, λένε οι πληροφορίες. Δεύτερο αίτημα του εμπορικού κόσμου είναι να επιτρέπεται στις τουριστικές περιοχές η λειτουργία των καταστημάτων τις καθημερινές και μετά τις εννιά το βράδυ. Και το τρίτο αίτημα είναι ο αντιπεριφερειάρχης ή ο δήμαρχος, όταν παρέλθει το διάστημα των τριών μηνών από την ψήφιση του νομοσχεδίου εντός του οποίου πρέπει να έχει αποφασίσει ποιες ακριβώς Κυριακές θα επιτρέπεται η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων, να υποχρεούται να απαντήσει θετικά ή αρνητικά στο υπ. Ανάπτυξης.

Να μην ισχύσει δηλαδή αυτό που προβλέπει το νομοσχέδιο ότι, αν παρέλθει άπρακτη η προθεσμία των τριών μηνών, τότε να επιτρέπεται η ελεύθερη λειτουργία των καταστημάτων όλες τις Κυριακές του χρόνου.

Επιφυλάξεις πάντως για το μέτρο λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές διατυπώνει η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής. Στην έκθεσή της για το νομοσχέδιο του υπ. Ανάπτυξης επισημαίνει ότι απαιτείται πληρέστερη και επαρκέστερη αιτιολόγηση του τρόπου κατά τον οποίο θεσπίζεται η δυνατότητα λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές. «Δεν φαίνεται κατανοητό το σχήμα, σύμφωνα με το οποίο εντός προθεσμίας τριών μηνών από την έναρξη της διάταξης θα καθοριστούν συγκεκριμένες Κυριακές από τους αρμόδιους αντιπεριφερειάρχες και δημάρχους, κατά τις οποίες θα μπορούν να λειτουργούν καταστήματα συνολικής επιφάνειας έως 250 τ.μ., αλλιώς θα λειτουργούν άπαντα τα καταστήματα τις Κυριακές που θα επιλέγονται από τα συγκεκριμένα διοικητικά όργανα», επισημαίνεται χαρακτηριστικά.

Σε άλλο σημείο επισημαίνεται ότι ο αριθμός των Κυριακών που θα λειτουργούν τα καταστήματα θα μπορεί να ποικίλλει από περιφέρεια σε περιφέρεια, δημιουργώντας άνιση μεταχείριση όμοιων περιπτώσεων. Τονίζει επομένως η Επιτροπή πως εφόσον η λειτουργία των καταστημάτων είναι προαιρετική, «πρέπει να ισχύει για όλες τις περιφέρειες ο ίδιος αριθμός Κυριακών λειτουργίας τους».

Παράλληλα, τα μέλη του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής επικαλούνται τα άρθρα 4 και 5 του Συντάγματος για τον ελεύθερο ανταγωνισμό υπό συνθήκες ισότητας, υπογραμμίζοντας ότι «η διαφορετική ρύθμιση του ωραρίου λειτουργίας που εμπορεύονται όμοια ή παρεμφερή είδη δεν επιτρέπεται, εκτός αν δικαιολογείται από λόγους δημόσιου συμφέροντος».

Οσον αφορά τον ΦΠΑ, ο Πρωθυπουργός στη διάρκεια της σύσκεψης με τους εμπόρους τόνισε τη σημασία και την αναγκαιότητα οι επιχειρήσεις να ρίξουν τις τιμές. «Με νοιάζει να περάσετε τη μείωση του ΦΠΑ στις τιμές των προϊόντων. Η κυβέρνηση έδωσε μάχη με την τρόικα για να ικανοποιηθεί το αίτημα των εμπόρων», φέρεται να είπε ο Πρωθυπουργός στον πρόεδρο της ΕΣΕΕ.