Στην πολιτική, όπως και στη ζωή, υπάρχει μία βασική αρχή: «ό,τι κάνεις θα το βρεις μπροστά σου». Με την έννοια αυτή θεωρώ ότι αν είσαι πολιτικός οφείλεις να είσαι δύο φορές πιο προσεκτικός από οποιονδήποτε άλλο πολίτη. Αν δεν είσαι, κακό του κεφαλιού σου. Θα έρθει η στιγμή που θα κληθείς να πληρώσεις τα επίχειρα των πράξεών σου. Και τότε θα αποδειχθεί ότι όσα έλεγες δημόσια, όσα με πάθος υποστήριζες, δεν ήταν παρά «έπεα πτερόεντα» και μια προσπάθεια να θολώσεις τα νερά. Γιατί είσαι μπαγάσας και ψιλοαπατεωνάκος, σαν αυτούς πέριξ της Ομονοίας που προσπαθούν να τα «φάνε» από κάνα κορόιδο παίζοντας τον «παπά» –«εδώ παπάς, εκεί παπάς, πού ‘ν’ ο παπάς;».

Θεώρησα αναγκαίο να κάνω αυτόν τον πρόλογο προκειμένου να αναφέρω μια ιστορία που άκουσα τελευταία και η οποία έχει πρωταγωνιστή έναν τέτοιο τύπο της πολιτικής. Ο τυπάκος αυτός, που έχει μακριά γλώσσα, απίθανη φαντασία και απύθμενο θράσος, συνηθίζει να κάνει διακοπές σε ένα ακριτικό ελληνικό νησί. Ως εδώ τίποτε κακό και πρόβλημα κανένα –κι εγώ διακοπές στη Λέρο κάνω.

Το πρόβλημα είναι στο πού κάνει διακοπές. Σε ξενοδοχείο; Οχι. Σε ξενώνα; Ούτε. Σε κάμπινγκ; Μπα. Σε τροχόσπιτο; Σιγά! Σε ενοικιαζόμενα δωμάτια; Και ναι και όχι! Διότι, προσέξτε με, παρακαλώ: κάνει διακοπές στο σπίτι της συζύγου, το οποίο δεν προοριζόταν ακριβώς για σπίτι αλλά για ενός τύπου ξενώνα. Στο πλαίσιο αυτό ο τυπάκος με τη μακριά γλώσσα κ.λπ., κ.λπ. «καθάρισε» με τις άκρες και τις γνωριμίες που είχε ώστε κατά τη φάση της κατασκευής ο ξενώνας, ο οποίος στη συνέχεια μετατράπηκε σε μια «κιτσάτη», μου λένε, εξοχική κατοικία (πού χάθηκε η αισθητική για να τη βρει ο άνθρωπος) να επιδοτηθεί με 300 στρογγυλά χιλιάρικα από το ΕΣΠΑ ως τουριστική επιχείρηση!

Φυσικά δεν λειτούργησε ποτέ ως κάτι τέτοιο, διότι ο τυπάκος, κανονικό σύμπτωμα της πολιτικής ζωής, πρέπει να… ξεκουράζεται από τις τόσες και τόσες μάχες που δίνει ως άλλος Δον Κιχώτης, κυνηγώντας ανεμόμυλους. Εκτός πια και αν το κανόνισε να φαίνεται ότι πληρώνει ενοίκιο στην… πεθερά και στον κουνιάδο του (τον έχω ικανό, εδώ έχει κάνει άλλα κι άλλα), οπότε θα αναγκαστώ να του βγάλω –πρόσκαιρα –το καπέλο…

(Εντός των ημερών παραλαμβάνω τα σχετικά στοιχεία, με τα οποία είμαι βέβαιος ότι θα γελάσει κάθε πικραμένος…)

Οταν δεν σβήνουν οι… μηχανές

Αντιγράφω, άνευ περιττών σχολιασμών, διότι το κείμενο τα λέει όλα (ποιος να το συνέταξε, άραγε, ποιος;), από άτυπη χθεσινή ενημέρωση του γραφείου Τύπου του ΠΑΣΟΚ:

«Επιστρέφοντας στην Αθήνα από την επίσημη επίσκεψη-αστραπή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Εξωτερικών Ευάγγελου Βενιζέλου στην Αγκυρα την Παρασκευή, το κυβερνητικό αεροσκάφος δεν θα σβήσει τις μηχανές του. Αφού αποβιβαστούν μερικά υψηλόβαθμα στελέχη του ΥΠΕΞ που θα συνοδεύουν τον Ευάγγελο Βενιζέλο στην πρώτη του επίσημη συνάντηση με τον Αχμέτ Νταβούτογλου υπό την ιδιότητα του επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, το αεροσκάφος θα απογειωθεί και πάλι λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι με κατεύθυνση την Πάλμα της Μαγιόρκας»!!!

(Κλαίω…)

Ενημερωτικά αναφέρω ότι «το κυβερνητικό αεροσκάφος (που) δεν θα σβήσει τις μηχανές του» θα μεταφέρει τον αντιπρόεδρο στην Πάλμα προκειμένου να μετάσχει στη Συνάντηση τη Μαγιόρκας, που είναι μια άτυπη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Παραλείπω διάφορα που αναφέρει το σημείωμα, και μεταφέρω εδώ την κατάληξή του (φυσικά επί λέξει):

«Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, με την τριπλή του πλέον ιδιότητα –αυτή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, του υπουργού Εξωτερικών, αλλά και του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ, μέλους της μεγάλης πολιτικής ευρωπαϊκής οικογένειας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών –έχει πολλές φορές μιλήσει ανοιχτά για όλα τα παραπάνω θέματα και οι απόψεις του είναι σαφείς και ξεκάθαρες»

Εννοείται ότι είναι «σαφείς και ξεκάθαρες» οι απόψεις του. Οπως πάντα, θα σημειώσω…

Ο πρόεδρος Απόστολος είναι θεσμός

Ανάμεσα στα πολλά και υψηλά καθήκοντα που έχει «με την τριπλή του πλέον ιδιότητα», κλήθηκε να αντιμετωπίσει και το πρόβλημα με τον (άλλοτε) πιστό Πάρη Κουκουλόπουλο, που καταψήφισε το άρθρο 81 για τη Δημοτική Αστυνομία. Μου λένε ότι το πρωί ήταν της άποψης να τον διαγράψει. Το μεσημέρι έπεσαν διάφοροι πάνω του και τον απέτρεψαν. Τελικά εξέτασε το ενδεχόμενο να τον αποκαθηλώσει από το πόστο του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου, αλλά έως αργά το βράδυ δεν το είχε κάνει.

Ποιο ήταν το εφεύρημα για να διασωθεί ο Πάρις;

Οπως μου απάντησε σε σχετικό ερώτημα ο νέος εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος που δείχνει ότι θα κάνει καριέρα στο πόστο, «και άλλοι έχουν καταψηφίσει άρθρα νομοσχεδίων, δεν τους διαγράψαμε».

Καλή δικαιολογία, δεν λέω, αλλά το πρόβλημα είναι πρόβλημα.

Αντιθέτως, ούτε νύξη για τον πρόεδρο Απόστολο «έχω τα νεύρα μου και σήμερα» Κακλαμάνη, που δεν προσήλθε καν στην ψηφοφορία.

–Θα ληφθούν μέτρα για τον πρόεδρο Απόστολο; ρώτησα, περισσότερο για να ρωτήσω παρά γιατί περίμενα κάτι διαφορετικό, έναν από τους ανθρώπους του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

–Μα, πώς σου ήρθε αυτό; με αποπήρε. Ο πρόεδρος Απόστολος είναι θεσμός!

Υπεύθυνη στάση

Κλείνω την αναφορά μου στο πολύπαθο ΠΑΣΟΚ αναδεικνύοντας την υπεύθυνη και σοβαρή στάση ενός ευπατρίδη της πολιτικής, που παραγνωρίζοντας το (σοβαρό) πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει προσήλθε στη Βουλή για να ψηφίσει. Αναφέρομαι στον Νίκο Σηφουνάκη και αντιδιαστέλλω τη στάση του με μερικών μερικών άλλων…

Τηλεφωνήθηκα μαζί του κατά τις 10 το βράδυ της Τετάρτης, ενώ η Βουλή συνεδρίαζε, για να δω τι κάνει. Τον βρήκα στο νοσοκομείο Αλεξάνδρα όπου νοσηλευόταν.

Μου δήλωσε καθαρά ότι «θα πάει να ψηφίσει». Προσπάθησα να τον αποτρέψω. Μου απάντησε ότι «αυτό πρέπει να κάνω, εδώ που έχουμε φτάσει, και αυτό θα κάνω». Το έκανε, και επέστρεψε αμέσως μετά στο νοσοκομείο. Ο Σηφουνάκης, ο οποίος δεν είδε ποτέ ως επάγγελμα την πολιτική…

Επαναστατικά… μαχαιρώματα

Μιλούσαμε παλιά για τα συντροφικά μαχαιρώματα που πήγαιναν σύννεφο στα αστικά κόμματα (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ), αλλά τώρα ανακαλύπτω, εξαιτίας ενός… λάθους, ότι και τα λεγόμενα… επαναστατικά δεν πάνε πίσω. Εγραφα τις προάλλες για την αποτυχία των πασοκογενών στελεχών να εκλεγούν στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ (για την ακρίβεια, τους έκοψαν όλους…) και ανέφερα και τον δικηγόρο Γιάννη Χατζηαντωνίου με την υποσημείωση ότι έλαβε μόλις 4 ψήφους. Το ακριβές είναι ότι ο άνθρωπος έλαβε 84 ψήφους και ότι αυτό το περί τεσσάρων ψήφων το κυκλοφόρησε κάποιος/α από την ομάδα του Νέου Αγωνιστή, τον οποίο και εκπροσωπεί. Εχω να πω ότι διαβλέπω σύντομα εξελίξεις στην ομάδα. Αυτό μόνο…