Αν το πολυνομοσχέδιο δοκίμασε σκληρά τις αντοχές της κυβερνητικής πλειοψηφίας –και τα νεύρα μας -, τη Δευτέρα μπορεί να δοκιμαστεί το ίδιο σκληρά και η κυβερνητική συνοχή. Μάντης δεν είμαι, ούτε έχω σκοπό να το παίξω καλοκαιριάτικα Τειρεσίας. Επίσης ούτε ψώνιο είμαι, ούτε… Νιόνιος φιλοδοξώ να γίνω για να πάω Επίδαυρο (και να προτρέπω σε δημόσιο λιντσάρισμα και διαπόμπευση των πασόκων με ατάκες… υπόδειγμα πολιτικής ορθότητας του είδους «πίσσα και πούπουλα»)

Αλλά αν τη Δευτέρα δεν υπάρχει στο φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή το άρθρο που αποσύρθηκε χθες από το πολυνομοσχέδιο για τις αποζημιώσεις στην ΕΡΤ, θα έχουμε την πρώτη παραίτηση υπουργού αυτής της κυβέρνησης, ακριβώς έναν μήνα μετά τη συγκρότησή της. Αναφέρομαι στον υφυπουργό Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης (και πρώην διευθυντή μου) Παντελή Καψή, ο οποίος λίγο μετά την απόσυρση από τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα του άρθρου 108 του πολυνομοσχεδίου που ρύθμιζε τα των αποζημιώσεων στην ΕΡΤ ενημέρωσε «όπου δει» ότι εάν δεν επανακατατεθεί το άρθρο στο φορολογικό νομοσχέδιο θα αποχωρήσει από τη θέση του υφυπουργού διότι «δεν έχει κανένα νόημα»…

Ο Γιάννης Στουρνάρας, με τον οποίο προσπάθησα να επικοινωνήσω επί του θέματος, ήταν συνεχώς απασχολημένος στη Βουλή. Ετσι δεν μπόρεσα να αποσπάσω μια πληροφορία για το πότε θα κατατεθεί το συγκεκριμένο άρθρο και ποια μορφή θα έχει –διότι καμιά 30αριά βουλευτές της ΝΔ με επικεφαλής τον κύριο Μάκη (Βορίδη) προειδοποίησαν ότι δεν πρόκειται να το ψηφίσουν. Πράγμα που τελικά οδήγησε και στην απόσυρσή του…

Ο ίδιος ο υφυπουργός Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης Παντελής μού εκμυστηρεύθηκε ότι το άρθρο (εάν και εφόσον κατατεθεί –αυτός το πιστεύει) θα είναι επί της ουσίας ίδιο με το 108.

–Ητοι αποζημιώσεις πάνω από το πλαφόν των 15.000 ευρώ;

–Ασφαλώς, διότι ποια είναι η αίσθηση δικαίου για τους ανθρώπους αυτούς οι οποίοι απολύθηκαν; Πρέπει να διευκρινίσω, επειδή υπάρχει μεγάλη παραπληροφόρηση, ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν υπόκεινται ούτε σε διαθεσιμότητα ούτε σε κινητικότητα. Απολύονται εντελώς.

–Αλλά οι αντιδράσεις που έχουν προκληθεί μεταξύ των βουλευτών οφείλονται στο γεγονός ότι θα λάβουν υπέρογκες αποζημιώσεις…

–Μα δεν πρόκειται για «υπέρογκες αποζημιώσεις». Θα αποζημιωθούν με τα όσα προβλέπουν οι διατάξεις περί απολύσεων με το νέο Μνημόνιο. Και επιπλέον οι αποζημιώσεις τους θα υπολογισθούν με βάση όχι το τι έπαιρναν ως αποδοχές αλλά το τι προβλέπει το ενιαίο μισθολόγιο…

Λίγα είναι για ένα καπρίτσιο

Εγώ από την πλευρά μου να σημειώσω απλώς ότι από τους περίπου 2.500 εργαζομένους στην ΕΡΤ, αυτοί που υπολογίζεται ότι οι αποζημιώσεις τους μπορεί να φθάσουν τις 35.000 ή και τις 40.000 ευρώ είναι περί τα 1.000 άτομα, αυτά δηλαδή που είχαν πολυετή θητεία στην ΕΡΤ. Οι υπόλοιποι περίπου 1.500 οι οποίοι μονιμοποιήθηκαν με τον νόμο Παυλόπουλου (περί το 2006) θα λάβουν πολύ μικρότερες αποζημιώσεις.

Πόσο είναι τελικά το κόστος των αποζημιώσεων; Μετά τους τελευταίους υπολογισμούς φαίνεται να μειώνεται κατά 20 εκατομμύρια. Και να προσδιορίζεται στα 60 εκατ. ευρώ. Συνολικά. Και πάλι, λίγα δεν τα λες για ένα καπρίτσιο (του Σαμαρά)…

«Παράπλευρες απώλειες»

Ο Σαμαράς, που έγινε χθες το πιο χιτ βίντεο στο YouTube με τη δεκατριών δευτερολέπτων ατάκα για το… κεφάλι του, λογικά θα βλαστημάει επίσης την ώρα και τη στιγμή που η ΕΡΤ είναι ακόμη κλειστή και δεν μπορεί να κάνει μια δήλωση της προκοπής χωρίς σαρδάμ, που μπορεί να τον εκθέσει.

Οπως ήταν φυσικό, τηλεφώνησα σε έναν εκ των ανθρώπων μου στο Μαξίμου για να πληροφορηθώ τι ακριβώς συνέβη κατά τη δήλωση του Πρωθυπουργού για την πιλοτική μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13%.

–Προβοκάτορας της ΕΡΤ ήταν ο καμεραμάν; ρώτησα γελώντας.

–Οχι προς Θεού, φίλος του Σαμαρά είναι ο άνθρωπος. Και μάλιστα γνωρίζονται 25 χρόνια. Τον έχει συνοδεύσει δε σε πολλά ταξίδια, με τις απεργίες της ΕΡΤ. Καμία σχέση. Ιδιώτης είναι.

–Και πώς έγινε το… κακό; ξαναρώτησα.

–Η κάμερα που είναι ψηφιακή «γράφει» σε σκληρό δίσκο. Ο πρόεδρος έκανε ένα κακό ξεκίνημα στη δήλωσή του και έφυγε, να κάνει μια βόλτα στο δωμάτιο για να την ξαναγράψει. Φεύγοντας είπε και τη φράση που ακούγεται, εντελώς ανθρώπινα. Οταν «έγραψε» κανονικά τη δήλωση, ο καμεραμάν την έστειλε δορυφορικά στα κανάλια. Αλλά για κάποιο λόγο, αντί να «φορτωθεί» μόνο η δήλωση, στάλθηκε και η προηγούμενη. Αυτό είναι όλο.

–… Ζει ο καμεραμάν ή τον εκτελέσατε;

–Ελα, δεν φταίει. Μάλιστα ήταν ράκος και ζητούσε συγγνώμη συνεχώς από τον πρόεδρο, ο οποίος φυσικά αντιμετώπισε την κατάσταση με ψυχραιμία. Στο κάτω κάτω, ανθρώπινο ήταν όλο αυτό…

Ηταν, πράγματι. Αλλά αν υπήρχε το συνεργείο της ΕΡΤ θα την έγραφε και θα την ξαναέγραφε διακόσιες φορές και στη συνέχεια αυτοί που θα έπαιρναν το βίντεο στην Αγία Παρασκευή θα το περνούσαν από εβδομήντα κόσκινα μην έχει το παραμικρό. Αλλά η ΕΡΤ είναι κλειστή.

Να δεις πώς λέγεται αυτό. Α, ναι: «παράπλευρες απώλειες»…

Για συγγνώμη ούτε λόγος

Δεν είδα να σχολιάζεται πουθενά η νέα μεγάλη επιτυχία του πρώην οικονομικού εισαγγελέα Πεπόνη (μεγάλη φωτογραφία) –μία ακόμη στις τόσες που λαμπρύνουν την πορεία του ως ερευνητή του οικονομικού εγκλήματος. Αναφέρομαι στην διά βουλεύματος απαλλαγή από κάθε κατηγορία του πρώην γενικού γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών Γιάννη Καπελέρη (μικρή φωτογραφία). Θυμάστε υποθέτω την υπόθεση: ο λαμπρός λειτουργός της Δικαιοσύνης κατηγόρησε τον Καπελέρη ότι σκοπίμως (και με ίδιον όφελος;) απέφυγε να καταλογίσει σε κάπου 5.500 βενζινοπώλες πρόστιμα ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία τους είχαν επιβληθεί εξαιτίας της καθυστέρησης υποβολής καταστάσεων στο πρόγραμμα «Ηφαιστος» με το οποίο γινόταν η διακίνηση πετρελαίου θέρμανσης. Ο δυστυχής Καπελέρης, ο οποίος το μόνο που είχε κάνει ήταν να ζητήσει την παράταση στη βεβαίωση των προστίμων ενόψει νομοθετικής ρύθμισης που θα κατέθετε η κυβέρνηση, αναγκάστηκε να παραιτηθεί από τη θέση του μπροστά στο βάρος της έρευνας Πεπόνη, που άφηνε να εννοηθεί ότι κάλυπτε τους φοροφυγάδες.

Ακολούθησε ως γνωστόν πόρισμα, με σαθρότατα στοιχεία και πολλές υποθέσεις (όπως και άλλες έρευνες του ίδιου εισαγγελικού λειτουργού) και η αυλαία έπεσε προχθές με το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών που απαλλάσσει εντελώς τον Καπελέρη. Υποθέτω ότι ο κύριος Πεπόνης δεν αισθάνεται την ανάγκη να ζητήσει συγγνώμη από έναν άνθρωπο ο οποίος διασύρθηκε εξαιτίας του, ε;