Είναι 19 Οκτωβρίου του 2012. Χιλιάδες Αιγύπτιοι διαδηλώνουν στο Κάιρο εναντίον του σχεδίου Συντάγματος που προωθούν οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι και ο ισλαμιστής Πρόεδρος. Ανάμεσά τους είναι ένας 12χρονος, ο Αλί Αχμέντ. Ενας δημοσιογράφος τον σταματάει, ρωτάει γιατί βρίσκεται εκεί. «Για να εξασφαλίσω ότι η Αίγυπτος δεν θα γίνει ένα απλό εμπόρευμα στα χέρια ενός ανθρώπου», απαντάει σοβαρός ο πιτσιρικάς. «Διαμαρτύρομαι επίσης για την κατάληψη του Συντάγματος από ένα κόμμα. Δεν διώξαμε ένα στρατιωτικό καθεστώς για να το αντικαταστήσουμε με μια φασιστική θεοκρατία».
- «Φασιστική θεοκρατία; Δεν ξέρω καν τι σημαίνει αυτό...», τον προκαλεί ο δημοσιογράφος, βέβαιος πως ο μικρός «παπαγαλίζει».
- «Φασιστική θεοκρατία είναι όταν χειραγωγείς τη θρησκεία και εφαρμόζεις ακραίους νόμους στο όνομά της», του εξηγεί ήρεμα ο Αλί. Και συνεχίζει επισημαίνοντας πως «οι κοινωνικοί στόχοι της επανάστασης - οικονομική αυτονομία, ελευθερία, κοινωνική δικαιοσύνη... - δεν έχουν ακόμη επιτευχθεί». «Πώς μπορεί να παίρνει ένας τηλεοπτικός παρουσιαστής εκατομμύρια λίρες όταν άνθρωποι ψάχνουν ακόμη στα σκουπίδια για τροφή;».
Ο δημοσιογράφος δεν πιστεύει στα αυτιά του, ρωτάει τον 12χρονο πού τα άκουσε όλα αυτά. «Ακούω πολύ τους ανθρώπους και χρησιμοποιώ το μυαλό μου. Διαβάζω επίσης εφημερίδες, βλέπω τηλεόραση και ψάχνω στο Ιντερνετ». Ο Αλί λέει πως διάβασε όλο το σχέδιο του νέου Συντάγματος: «Μη μου φέρνετε 80 καλά άρθρα και 20 άρθρα που θα καταστρέψουν τη χώρα λέγοντάς μου ότι πρόκειται για Σύνταγμα!». Θέλει να επισημάνει ως παράδειγμα ένα άρθρο με το οποίο διαφωνεί; «Λένε πως άνδρες και γυναίκες είναι ίσοι σε όλους τους τομείς "εκτός από εκείνους που αντιβαίνουν στον ισλαμικό νόμο". Μα ο ισλαμικός νόμος επιτρέπει στους άνδρες να "πειθαρχούν" τις γυναίκες τους. Είναι σκανδαλώδες. Δεν μπορώ να σκοτώνω τη γυναίκα μου στο ξύλο και να το ονομάζω αυτό "πειθαρχία"! Δεν είναι πειθαρχία, είναι κακοποίηση και τρέλα».
Σχεδόν τρία εκατομμύρια άνθρωποι έχουν παρακολουθήσει στο Ιντερνετ το βιντεάκι με τίτλο «Ο επόμενος πρόεδρος της Αιγύπτου». Ανέβηκε τον Μάρτιο, άρχισε να κυκλοφορεί όμως με υψηλές ταχύτητες μόνο μετά την ανατροπή του Μοχάμεντ Μόρσι. Προς γνώση και συμμόρφωση του Στρατού - που καλά θα κάνει να μην τα βάλει με Αιγυπτίους όπως τον 12χρονο Αλί.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από