Λίγο προτού φτάσει στην Αθήνα, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απορρίπτει τη συζήτηση για «νέο κούρεμα ιδιωτών πιστωτών», όπως λέει χαρακτηριστικά. Αφήνει όμως ανοικτό το ενδεχόμενο νέου προγράμματος όταν ολοκληρωθεί το 2014 το τρέχον πρόγραμμα, λέγοντας πως αυτό ήδη αναφέρεται στα μέχρι τώρα αποφασισθέντα.

Επιβεβαίωσε παράλληλα πως στις συναντήσεις στην Αθήνα θα εξεταστεί η διοχέτευση ρευστότητας στις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις από την KfW.

Μιλώντας στο γερμανικό ραδιόφωνο RBB το πρωί της Πέμπτης, πριν φύγει για την Ελλάδα, ο Βόφλγκανγκ Σόιμπλε ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο νέο κουρέματος.

«Πριν από μερικά χρόνια συμφωνήσαμε σε πρόγραμμα για την Ελλάδα και υποστήριζα το κούρεμα, και θυμάμαι αρκετά καλά ποιος ήταν αντίθετος επειδή θα ανησυχούσε τις αγορές» είπε, δείχνοντας στο ΔΝΤ, το οποίο «δεν ήταν πολύ ενθουσιώδες», όπως είπε, και την ΕΚΤ, για την οποία σημείωσε πως είναι και πρέπει να παραμείνει ανεξάρτητη.

«Δεν συζητά κανείς σοβαρά, όποιος καταλαβαίνει κάτι γύρω από την υπόθεση, κούρεμα στους ιδιώτες πιστωτές· πρόκειται όμως για την πιθανότητα να χρειαστεί η Ελλάδα με το τέλος του τρέχοντος προγράμματος το 2014 ένα περαιτέρω πρόγραμμα» απάντησε.

Αυτό, επισήμανε, έχει αναφερθεί στα όσα έχουν μέχρι τώρα κυρωθεί για την Ελλάδα και το γερμανικό Κοινοβούλιο έχει ενημερωθεί και το έχει συζητήσει. «Θα συζητηθεί ξανά, προϋποθέση είναι η Ελλάδα να είχε τηρήσει όλες τις υποχρεώσεις της» εξήγησε.