«Ελεύθερη διέλευση κατοίκων και επισκεπτών της περιοχής». Το πιο σύντομο ανέκδοτο για την προσφιλή περιοχή του Κολωνακίου. Εδώ που πριν από ακριβώς τέσσερα χρόνια ο πρώην δήμαρχος Νικήτας Κακλαμάνης, σε μια θεαματική επιχείρηση, απομάκρυνε τότε τα τραπεζοκαθίσματα της οδού Χάρητος, η ζωή γίνεται ημέρα με την ημέρα όλο και δυσκολότερη για τους τολμηρούς που δεν διστάζουν να περπατούν από τα πεζοδρόμια της κοσμοπολίτικης γειτονιάς.
Τώρα όμως το πεδίο των παραβάσεων έχει μετακινηθεί λίγο πιο κάτω. Κανάρη, Ηροδότου, Πλατεία Κολωνακίου (Φιλικής Εταιρείας). Το «τρίγωνο της αμαρτίας» έχει μπόλικη αυθαιρεσία και μια επεκτατική διάθεση και πρακτική τριών καφετεριών – εστιατορίων – μπιστρό που καταλαμβάνουν δημόσιο χώρο με τα τραπεζοκαθίσματά τους και διεκδικούν ρεκόρ παραβάσεων σε ένα κατά τα άλλα αυστηροποιημένο πλαίσιο των κανόνων για τα τραπέζια και τα καθίσματα των καταστημάτων εστίασης και ψυχαγωγίας.

Ο πεζός που θα επιχειρήσει να περπατήσει στα κατειλημμένα πεζοδρόμια θα πρέπει να επιδοθεί σε μια σειρά «χορογραφιών» για να μην ενοχλήσει τα βασίλεια αυθαιρεσίας και παρανομιών που έχουν στηθεί.

Οι παροικούντες στην κολωνακιώτικη Ιερουσαλήμ και οι προσεκτικοί παρατηρητές που συχνάζουν στην κεντρική πλατεία των Αθηνών έχουν κοινό μυστικό την επέκταση των τραπεζοκαθισμάτων της καφετέριας Pit προς τη μεριά της οδού Κανάρη. Δεν μπορεί να είναι ασύνδετο το γεγονός πως στη θέση των δέντρων (νεραντζιών) που ξεριζώθηκαν από τον πρώην δήμαρχο Νικήτα Κακλαμάνη (θαμώνα μεταξύ άλλων και της εν λόγω καφετέριας) «ξεφύτρωσαν» τραπεζοκαθίσματα και σόμπες (τον χειμώνα), μας λέει κάτοικος της οδού Μηλιώνη, που θέλει όμως να κρατήσει την ανωνυμία του.

Ο δεύτερος κρίκος του τριγώνου της αμαρτίας δεσπόζει πάνω στην Πλατεία Κολωνακίου, λέγεται Tοp’s (ιδιοκτησίας Περικλή Κοροβέση, συνεπώνυμου του πρώην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ) και μπορεί να θεωρηθεί ενιαίο με το ολοήμερο καφέ Pero’s, αφού το ένα γειτνιάζει με το άλλο καταλαμβάνοντας το μεγαλύτερο κομμάτι της πλατείας (με βλέμμα προς Τσακάλωφ και Πατριάρχου Ιωακείμ) με τραπεζοκαθίσματα.
Και αν έχετε στον νου σας καρέκλες απλού καφενείου γελαστήκατε, αφού οι πολυθρόνες του Top’s με τις λευκές μαξιλάρες ξεφεύγουν εντελώς από το προβλεπόμενο μέγεθος των τραπεζιών και των καθισμάτων των υπόλοιπων καφετεριών της κοσμικής πλατείας. Σημειώστε επίσης ότι προσφάτως το εν λόγω καφέ-εστιατόριο έχει μετεξελιχθεί και σε piano bar με live μουσική ρετρό τραγουδιών από αρνησίγερους καλλιτέχνες, κάτι που δεν προβλέπει προφανώς η δική του άδεια.
Ταυτόχρονα, η αυθαίρετη κατασκευή με τις μόνιμες χριστουγεννιάτικες γιρλάντες συνιστά ένα καθεστώς κιτς ασυδοσίας ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που οι πεζοί έρχονται αντιμέτωποι με το εχθρικό και βλοσυρό βλέμμα του καραφλού προσωπάρχη του εν λόγω πολυμαγαζιού όταν τολμούν να περνούν από τους διαδρόμους της κατειλημμένης πλατείας που σκεπάζει μια τέντα α λα σκηνή του αλήστου μνήμης Καντάφι.

Η αυθαιρεσία όμως και οι παραβάσεις γνωρίζουν πιένες στη γωνία των οδών Καρνεάδου και Ηροδότου. Εδώ που μέχρι πριν από έναν χρόνο υπήρχε το λιτό καφέ Costa των οκτώ τραπεζιών, το σημερινό μπιστρό – καφέ – εστιατόριο Michels αριθμεί πάνω από 16 τραπεζοκαθίσματα σε λίγα τετραγωνικά μέτρα, καταλαμβάνοντας μεγάλο κομμάτι του πεζοδρομίου με μέτωπο προς την Καρνεάδου και κάνοντας τη ζωή των πεζών –για τους πολίτες με αναπηρία δεν γίνεται λόγος –εφιαλτική. Εγείρονται έτσι αναποφεύκτως ερωτήματα για το ευνοϊκό πλαίσιο το οποίο οι εν λόγω επιχειρηματίες απολαμβάνουν.