«Θα ολοκληρώσω τη θητεία που μου εμπιστεύτηκαν οι Ισπανοί. Εχουμε μία σταθερή κυβέρνηση που θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της. Ενα κράτος δικαίου δεν υποκύπτει σε εκβιασμούς», διακήρυξε χθες ο συντηρητικός Πρωθυπουργός της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι. Κάτι όμως τα «φιλιά» και τα ενθαρρυντικά λόγια που έστελνε με SMS μέχρι και τον περασμένο Μάρτιο –όπως αποκάλυψε την Κυριακή η «Ελ Μούντο» –στον προφυλακισμένο πια πρώην ταμία του κόμματός του Λουίς Μπάρθενας, κάτι η νέα κατάθεση που έδωσε χθες ο Μπάρθενας, επιβεβαιώνοντας, σύμφωνα με πληροφορίες, τις επί χρόνια μυστικές διαδρομές χρημάτων από κατασκευαστικές εταιρείες προς την κεφαλή του Λαϊκού Κόμματος, η καρέκλα του Ραχόι τρίζει πλέον επικίνδυνα. Ακόμη και στελέχη του κυβερνώντος κόμματος λένε ανωνύμως ότι είναι ώρα να φεύγει, μήπως και κατευναστεί η λαϊκή οργή σε μια χώρα με βαθιά ύφεση και ανεργία πάνω από 27%.

Η ΚΑΤΑΘΕΣΗ. Τρεις ώρες διήρκεσε η χθεσινή κατάθεση του Μπάρθενας στον ανακριτή. Ο πρώην ταμίας του Λαϊκού Κόμματος παραμένει προφυλακισμένος από τις 27 Ιουνίου, ενώ αναμένει τη δίκη του για δωροληψία, φοροδιαφυγή και ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Εργαζόταν από το 1990 στην οικονομική υπηρεσία του Λαϊκού Κόμματος μέχρι που ανέλαβε ταμίας του, το 2008 –για να παραιτηθεί το 2009, όταν ξεκίνησαν οι έρευνες για παράνομη χρηματοδότηση του κόμματος. Στην πορεία διαπιστώθηκε ότι ο Μπάρθενας είχε 47 εκατομμύρια ευρώ σε μυστικούς λογαριασμούς στην Ελβετία. Και τον περασμένο Ιανουάριο οι ισπανικές εφημερίδες «Ελ Παΐς» και «Ελ Μούντο» άρχισαν να αποκαλύπτουν τα «μυστικά χαρτιά του Μπάρθενας», χειρόγραφους λογαριασμούς των τελευταίων δύο δεκαετιών που αποδεικνύουν την ύπαρξη ενός μυστικού ταμείου στο Λαϊκό Κόμμα μέσω του οποίου μοιράζονταν ως «επιμίσθια» στον Μαριάνο Ραχόι και σε άλλα ηγετικά στελέχη μίζες που κατέβαλλαν μεγιστάνες του κατασκευαστικού τομέα σε αντάλλαγμα για επικερδή συμβόλαια.

Αρχικά ο Μπάρθενας αρνιόταν τα πάντα. Χθες φέρεται να παραδέχθηκε την αυθεντικότητα των δημοσιευμένων χειρόγραφων λογαριασμών και να μίλησε λεπτομερώς για τους φακέλους με τα συνολικά 90.000 ευρώ σε μετρητά που παρέδωσε προσωπικά στον Ραχόι και στη γενική γραμματέα του κόμματος Μαρία Δολόρες ντε Κοσπεδάλ, το 2009 και το 2010. Και να παρέδωσε στον ανακριτή έγγραφα που δείχνουν πώς διαχειριζόταν επί τόσα χρόνια το μυστικό ταμείο του κόμματος.

Ο Ραχόι έχει επανειλημμένως αρνηθεί ότι ο ίδιος ή άλλα κομματικά στελέχη λάμβαναν παράνομες χρήματα. «Η Δικαιοσύνη συνεχίζει το έργο της χωρίς εξωτερικές πιέσεις», δήλωσε απλώς χθες. Αναγνώρισε ότι τα SMS τύπου «Λουίς, σε καταλαβαίνω, να είσαι δυνατός. Θα σε πάρω αύριο. Σε φιλώ» και «Λουίς, τίποτα δεν είναι εύκολο, αλλά κάνουμε ό,τι μπορούμε. Κουράγιο», που αποκάλυψε η «Ελ Μούντο», στάλθηκαν πράγματι από τον ίδιο στον Μπάρθενας, αλλά τα χαρακτήρισε απόδειξη «ότι οι θεσμοί δεν υποκύπτουν σε κανέναν εκβιασμό».

ΠΙΕΣΕΙΣ. Το αντιπολιτευόμενο Σοσιαλιστικό Κόμμα αξιώνει μετ’ επιτάσεως την παραίτηση του Ραχόι. Διευκρινίζει ότι δεν ζητεί πρόωρες εκλογές καθώς η χώρα δίνει μάχη για να βγει από την οικονομική κρίση –επιπλέον, οι δημοσκοπήσεις τού δίνουν μόλις 22%, έναντι 25% του Λαϊκού Κόμματος, από 31% και 44% που είχαν αποσπάσει αντίστοιχα στις εκλογές του 2011. Το ισπανικό Σύνταγμα δίνει τη δυνατότητα στο Κοινοβούλιο να επιλέξει νέο πρωθυπουργό χωρίς προκήρυξη νέων εκλογών. Το Λαϊκό Κόμμα διατηρεί απόλυτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Κάποιοι βλέπουν ήδη σύντομα στη θέση του Ραχόι την αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Σοράγια Σάεθ δε Σανταμαρία, μέλος της νεότερης γενιάς κομματικών στελεχών και άρα ανέγγιχτη από το σκάνδαλο.