«Εάν με βλέπετε να ιδρώνω δεν είναι γιατί φοβάμαι, αλλά επειδή κάνει ζέστη». Ούτε αυτή η διαβεβαίωση του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ούτε οι αναλυτικές εξηγήσεις τους επί δύο ώρες έπεισαν τα κόμματα της Βουλής του Λουξεμβούργου να μην άρουν την εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπο του μακροβιότερου εκλεγμένου πρωθυπουργού στον κόσμο. Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ένας από τους τελευταίους ευρωπαίους ηγέτες που υποστηρίζουν σθεναρά το όραμα της Ενωμένης Ευρώπης, υπέβαλε τελικά την παραίτησή του.
Νωρίτερα είχε απαντήσει σημείο προς σημείο σε όλες τις εις βάρος του αιτιάσεις σχετικά με τις προσωπικές του ευθύνες για τις παράνομες παρακολουθήσεις των μυστικών υπηρεσιών της χώρας του. Η Βουλή δεν πείστηκε ούτε από το επιχείρημά του ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας δεν ήταν ανάμεσα στις προτεραιότητές του, με δεδομένες τις αυξημένες αρμοδιότητες και ευθύνες που είχε ως Πρωθυπουργός, υπουργός Οικονομικών και επικεφαλής του Eurogroup σε μία περίοδο που η Ευρώπη ταλανιζόταν από την κρίση και το μέλλον του ευρώ έμοιαζε κάτι περισσότερο από αβέβαιο.
«Εάν θέλετε να ψηφίσετε, ψηφίστε», είπε στην κατακλείδα της ομιλίας του, πετώντας το γάντι στους βουλευτές του Μεγάλου Δουκάτου. Η τοποθέτηση του μικρότερου κυβερνητικού εταίρου υπέρ των πρόωρων εκλογών έβαλε τέλος σε μια πρωθυπουργική θητεία 18 ολόκληρων χρόνων, και το δουκάτο μπήκε σε μια φάση πολιτικής κρίσης εξαιτίας των παράνομων παρακολουθήσεων της υπηρεσίας πληροφοριών του Λουξεμβούργου (SPEL). Η αποκάλυψη που έπεσε σαν βόμβα στο δουκάτο είναι ότι η SPEL παρακολουθούσε τις τηλεφωνικές συνομιλίες επιχειρηματιών την περίοδο 2005-2006 και στη συνέχεια την περίοδο 2009-2011.
Κατά την έρευνα που πραγματοποιήθηκε από ειδική επιτροπή της Βουλής και στην οποία ο Γιούνκερ κατέθεσε τρεις φορές, αποκαλύφθηκε ότι η SPEL είχε φακελώσει 13.000 φυσικά πρόσωπα, επιχειρήσεις και οργανώσεις. Στην έκθεση που συντάχθηκε από την επιτροπή αποδόθηκε επίσης ευθύνη στον Πρωθυπουργό και στη SPEL για έναν λογαριασμό 150 εκατομμυρίων ευρώ στο Λουξεμβούργο του πρώην προέδρου του Κονγκό Πασκάλ Λισουμπά.
Στην ομιλία του ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ εξέφρασε τη διαφωνία του με τη λογική της προσωπικής ευθύνης που του απέδωσαν πολιτικοί αντίπαλοι και κυβερνητικοί εταίροι. «Δεν συμφωνώ να αναλάβω την ευθύνη», τόνισε. «Εάν ήταν έτσι, ο κάθε υπουργός θα ήταν υπεύθυνος για τα λάθη που θα διέπρατταν οι αξιωματούχοι του υπουργείου του», πρόσθεσε. Το επιχείρημά του θεωρήθηκε απόπειρα απόσεισης των ευθυνών του. Πέντε λεπτά πριν από τις 9 τοπική ώρα και αφού είχαν πάρει αρκετοί βουλευτές τον λόγο, ο Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου αποφάσισε να κλείσει τη συνεδρίαση.

Σήμερα θα γίνει δεκτός από τον Μεγάλο Δούκα Ανρί στον οποίο αναμένεται να προτείνει τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι κάλπες θα στηθούν το φθινόπωρο. Παραμένει άγνωστο εάν ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ θα διεκδικήσει και πάλι την ψήφο των συμπατριωτών του ή εάν στα 58 του χρόνια θα προτιμήσει την αποστράτευση. Στις Βρυξέλλες πάντως είναι απίθανο να μην υπάρξει μία θέση γι' αυτόν.


Η πιο παλιά καραβάνα

Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ανέλαβε την πρωθυπουργία του Λουξεμβούργου το 1995. Είναι πρόεδρος του Χριστιανοκοινωνικού Κόμματος του Λαού (CPSP) και επίσης υπουργός Οικονομικών από τον Ιούλιο του 1989

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από