«Πείτε μου κανένα καλό νέο», ζητούσε επίμονα η Νάντια από τους επισκέπτες της. Η Νάντια είναι η 23χρονη Ναντέσκα Τολοκονίκοβα, η ανεπίσημη αρχηγός του πανκ γκρουπ Pussy Riot∙ επί του παρόντος, εκτίνει ποινή διετούς φυλάκισης κάπου στη Δημοκρατία της Μολδαβίας, για χουλιγκανισμό –για μια παράσταση 40 δευτερολέπτων στον Καθεδρικό του Σωτήρος Χριστού στη Μόσχα. Δικαιούται μία τετράωρη επίσκεψη κάθε δύο μήνες και μία τριήμερη συζυγική επίσκεψη κάθε τρεις μήνες∙ την τελευταία φορά, μαζί με τον άνδρα της και τη μικρή της κόρη, κατάφερε να τη δει και η ρωσοαμερικανίδα δημοσιογράφος Μάσα Γκέσεν, η οποία γράφει ένα βιβλίο για τις Pussy Riot.

Η Γκέσεν προσπαθούσε επί ώρα να σκεφτεί κάποιο καλό νέο να πει στη Νάντια. Η νεαρή κοπέλα βρίσκεται ήδη στη φυλακή εδώ και 16 μήνες, η δημοσιογράφος καταλάβαινε πόση ανάγκη είχε την επικοινωνία με τον έξω κόσμο. Το πρόβλημα είναι ότι τελευταία νιώθει και η ίδια σαν να παρίσταται στη μία κηδεία μετά την άλλη. Είναι που η τελευταία χρονιά υπήρξε ιδιαίτερα ζοφερή για τους φιλελεύθερους Ρώσους. Είναι εκείνος ο νέος νόμος που ποινικοποιεί την «προσβολή των θρησκευτικών ευαισθησιών» των άλλων· και εκείνος ο νέος νόμος που απαγορεύει την «προπαγάνδιση των μη παραδοσιακών σχέσεων»· και εκείνος ο τρίτος νόμος, ο ιδιαίτερα αόριστα διατυπωμένος, που ποινικοποιεί τη δυσφήμηση στο Ιντερνετ· και εκείνος ο νόμος που θα μετατρέψει σύντομα σε αξιόποινη πράξη την άσκηση κριτικής σε όσους πολέμησαν τη ναζιστική Γερμανία. Είναι, επίσης, όλοι αυτοί που φεύγουν, που εγκαταλείπουν τη Ρωσία από φόβο, όπως ο οικονομολόγος Σεργκέι Γκούριεφ ή ο διάσημος σκακιστής Γκάρι Κασπάροφ. Καθισμένη όμως στην αίθουσα συναντήσεων των φυλακών ΙΚ-14, η Γκέσεν έψαχνε κάτι καλό να πει στη Νάντια.

Της είπε λοιπόν ότι στη Ρωσία δεν έχουν απομείνει πια σκιές του γκρι. Οι εναλλακτικές είναι ελάχιστες αλλά, από την άλλη πλευρά, είναι πια ξεκάθαρες. Ετσι, μένουν πίσω μόνο οι πιο αποφασισμένοι. Οπότε ολοένα περισσότερο οι ρώσοι διανοούμενοι αναγκάζονται να πάρουν ξεκάθαρη θέση. «Δεν έχουν απομείνει πια σκιές του γκρι». Ισως, με λίγη προσπάθεια, να μπορούσαν να το δουν αυτό ως καλό νέο; «Δεν νομίζω», της απάντησε η Νάντια. «Αν υπήρχαν ακόμη σκιές του γκρι, ίσως να μην ήμουν στη φυλακή».