Τις επόμενες ώρες αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να ξεκινήσει η εκπομπή προγράμματος από την «Ελληνική Δημόσια Τηλεόραση», τον μεταβατικό φορέα της δημόσιας τηλεόρασης, του οποίου το σήμα εκπέμπει από τις 8 το πρωί.

Προς το παρόν, προβάλλεται μόνο μια κάρτα με το σήμα του καναλιού και με ταυτότητα «ΕΔΤ».

Νωρίτερα, ο υφυπουργός αρμόδιος για τη δημόσια τηλεόραση, Παντελής Καψής, είχε αναφέρει ότι σε πρώτο στάδιο το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει ταινίες, ντοκιμαντέρ, καθώς και ειδήσεις, οι οποίες θα περνούν στην οθόνη με τη μορφή τίτλων.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου ανέφερε ότι πρόκειται για μεταβατικό πρόγραμμα σε εφαρμογή της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, ενώ επισήμανε ότι σε ένα τρίμηνο θα έχει αρχίσει κανονικά η εκπομπή του νέου φορέα.

ΠΟΣΠΕΡΤ: Τo πραξικόπημα εξελίσσεται σε τηλεπειρατεία

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το μεσημέρι της Τετάρτης η ΠΟΣΠΕΡΤ σχετικά με την εκπομπή σήματος της ΕΔΤ από τις παλιές συχνότητες της ΕΡΤ, αναφέρεται:

«Και η τελευταία «μάσκα» έπεσε από το αυταρχικό πρόσωπο της κυβέρνησης. Για την κυβέρνηση Σαμαρά φαίνεται πως δεν υπάρχει άλλος δρόμος, παρά μόνο ο δρόμος της παρανομίας. Αφού κατέλυσαν το Σύνταγμα, επιχειρώντας να βάλουν «λουκέτο» στην ΕΡΤ, από σήμερα έγιναν φτηνοί τηλεπειρατές, εμφανίζοντας παράνομα στις δημόσιες συχνότητες το μόρφωμα της ΕΔΤ.

Θεώρησαν ότι η ΕΡΤ είναι νεκρή και έσπευσαν να σκυλεύσουν το σώμα της, διαμοιράζοντας μεταδόσεις, συχνότητες, υλικό και τη «Ραδιοτηλεόραση».

Θεώρησαν ότι η ΕΡΤ είναι ανήμπορη να αντιδράσει και έσπευσαν να ευτελίσουν ιστορία και μνήμη δεκαετιών. Ονόμασαν ένα πειρατικό μόρφωμα ΕΔΤ. Κακέκτυπο το όνομα, παράνομο το μόρφωμα, σε αγαστή συνεργασία με την Digea των ιδιωτών καναλαρχών.

Εθισμένοι στα λάθη αυταρχικής λογικής συνεχίζουν να διαπράττουν το ένα πίσω απ’ το άλλο.

Η ΕΡΤ είναι ΕΔΩ (και όχι η ΕΔΤ). Οι τηλεθεατές και οι ακροατές της, η ελληνική κοινωνία που στηρίζει έμπρακτα τον αγώνα είναι ΕΔΩ.

Ενωμένοι, συνεχίζουμε αταλάντευτα τον αγώνα για την ΕΡΤ των εργαζομένων και του ελληνικού Λαού και όχι των ιδιωτών και των τηλεπειρατών».

ΣΥΡΙΖΑ: «Κορύφωση της παρανομίας»

Ωστόσο αυτή η κίνηση ενδέχεται να προκαλέσει νέες πολιτικές αναταράξεις. Ηδη από την Τρίτη η ΔΗΜΑΡ σε ανακοίνωσή της ζητούσε από την κυβέρνηση να έρθει σε συνεννόηση με τους εργαζόμενους στην ΕΡΤ.

«Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να εκπέμψει σήμα από τις δημόσιες συχνότητες της ΕΡΤ, από ιδιωτικά στούντιο, χωρίς να έχει ανακοινώσει – ως οφείλει από την κείμενη νομοθεσία – ούτε τη συμφωνία με το ιδιωτικό στούντιο, ούτε τους συντελεστές αυτού του «προγράμματος». Ερωτούμε: Ποιοι είναι, ποιος τους προσέλαβε, ποιοι και πόσο τους πληρώνουν;Καλούμε την κυβέρνηση να εγκαταλείψει το σχέδιο αυτό, το οποίο, είμαστε δυστυχώς υποχρεωμένοι να το χαρακτηρίσουμε ως διακωμώδηση της απόφασης – διαταγής του Συμβουλίου της Επικρατείας. Καλούμε την κυβέρνηση να έρθει αμέσως σε συνεννόηση με τους εργαζόμενους στην ΕΡΤ ώστε από τις εγκαταστάσεις της να εκπεμφθεί εκ νέου ραδιοτηλεοπτικό σήμα» ανέφερε η ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ.

Για «πειρατική εκπομπή σήματος» έκανε λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ με δήλωση του εκπροσώπου Τύπου του κόμματος Παναγιώτη Σκουρλέτη: «Η πειρατική εκπομπή σήματος της υποτιθέμενης Ελληνικής Δημόσιας Τηλεόρασης συνιστά κορύφωση της παρανομίας που διαπράττεται εδώ και εβδομάδες εκ μέρους της κυβέρνησης. Η μη συμμόρφωση με την απόφαση του ΣτΕ, η εκπομπή του σήματος «μαϊμού» χωρίς άδεια και κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, αποδεικνύουν πως η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται την νομιμότητα κομμένη και ραμμένη στα μέτρα της. Απαιτούμε την άμεση επαναλειτουργία της ΕΡΤ και την ακύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου με βάση την οποία έκλεισε η ΕΡΤ.Τα σχέδια της κυβέρνησης για την απαξίωση και τη συρρίκνωση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης και τον απόλυτο έλεγχο της ενημέρωσης θα βρουν απέναντί τους το μεγαλύτερο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας, που αξιώνει σεβασμό στη δημοκρατία και στην πλουραλιστική ενημέρωση» τόνισε ο Παναγιώτης Σκουρλέτης.

Στο μεταξύ, χθες η Γενική Συνέλευση των δημοσιογράφων της ΕΡΤ υιοθέτησε κατά πλειοψηφία το παρακάτω ψήφισμα:

Οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ εκφράζουμε για μία ακόμη φορά την απερίφραστη καταδίκη μας στην πρωθυπουργική απόφαση της 11ης Ιουνίου που επιχείρησε να επιβάλλει το «μαύρο» στις οθόνες των Ελλήνων πολιτών και στις δημόσιες συχνότητες.

Καταδικάζουμε τη συνεχιζόμενη επιχείρηση να «κατέβουν» οι πομποί με συνέργεια αστυνομικών δυνάμεων και ιδιωτών τεχνικών.

Καταδικάζουμε, επίσης κάθε απόπειρα παράνομης εκπομπής εκτός των κεντρικών και περιφερειακών εγκαταστάσεων της ΕΡΤ.

Διατυπώνουμε ρητές επιφυλάξεις και αντιρρήσεις για όσες από τις προτάσεις του κ. Καψή ανατρέπουν βίαια τις εργασιακές σχέσεις παρά τις τεκμηριωμένες προτάσεις που έχουμε καταθέσει.

Οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ έχουμε να παρατηρήσουμε ότι είναι ανάγκη ο υφυπουργός να γίνει πιο συγκεκριμένος, ουσιαστικός και με σαφές χρονοδιάγραμμα λύσεων. Δεν βοηθάει κανένα όταν στις θεσμικά και νομικά τεκμηριωμένες προτάσεις των εργαζομένων ο αρμόδιος υφυπουργός προσερχόμενος στο διάλογο απαντά κυρίως με γενικόλογες πολιτικές παρατηρήσεις και αιτιάσεις.

Οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ συνεχίζουμε να είμαστε εδώ και ζητάμε από τον υφυπουργό, αρμόδιο για τη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση, να συνεχίσει το διάλογο και να εφαρμόσει αυτό που δημοσίως έχει υποστηρίξει «ότι οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ είναι μέρος της λύσης», προκειμένου να εκπέμψει ξανά το σήμα της Δημόσιας Ραδιοφωνίας – Τηλεόρασης μόνο από τις εγκαταστάσεις και τις συχνότητες της ΕΡΤ, σεβόμενος τις αποφάσεις του ΣτΕ.