Από τον Αύγουστο ανακύπτει το θέμα του χρηματοδοτικού κενού που το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι θα έχει το ελληνικό πρόγραμμα το 2014. Αν δεν κλείσει αυτό το κενό δεν θα μπορέσει να συνεχίσει τη δανειοδότηση το ΔΝΤ, σύμφωνα με τον Κανονισμό του.

Ωστόσο, η επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, όταν ρωτήθηκε χθες, επεσήμανε με νόημα ότι οι Ευρωπαίοι που έχουν στο παρελθόν αντιμετωπίσει αντίστοιχα προβλήματα θα βρουν τρόπο να το κάνουν και τώρα, υπό την προϋπόθεση ότι θα ικανοποιηθούν κάποιες απαιτήσεις τους. Μάλιστα, η ίδια εξήρε το γεγονός ότι η Ελλάδα αναμένεται να παρουσιάσει πρωτογενές πλεόνασμα το 2013. Με αυτόν τον τρόπο άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός κουρέματος του χρέους από τους Ευρωπαίους, όπως πιέζει το ΔΝΤ.

Στην ανακοίνωσή του το Eurogroup μιλάει για πρώιμα σημάδια που υποδεικνύουν επιστροφή στην ανάπτυξη το 2014. Σε ανάλογη αναφορά του ανακοινωθέντος της τρόικας, ωστόσο, προστίθεται ότι «οι προοπτικές παραμένουν αβέβαιες».

Επίσης, το Eurogroup εκφράζει ικανοποίηση για την πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα και για την προσήλωση των Αρχών στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, καθώς και την εκτίμησή του για τις προσπάθειες των ελλήνων πολιτών. Ωστόσο, προσθέτει ότι χρειάζεται περαιτέρω δουλειά τις επόμενες εβδομάδες για την ικανοποίηση των προαπαιτουμένων, ώστε να εκταμιευθεί η δόση του Ιουλίου. Ειδική αναφορά κάνει στη δημόσια διοίκηση και τη βελτίωση της συλλογής φόρων. Την απόφαση θα πάρει το EuroWorking Group.

«Αν και εξακολουθεί να σημειώνεται σημαντική πρόοδος, η εφαρμογή του προγράμματος καθυστερεί σε ορισμένους τομείς», αναφέρει η χθεσινή ανακοίνωση της τρόικας.

«Οι ελληνικές Αρχές», συνεχίζει η ανακοίνωση, «δεσμεύθηκαν να λάβουν μέτρα για αποτελεσματική εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στη δημόσια διοίκηση, όπως η ολοκλήρωση των οργανογραμμάτων μέχρι το τέλος του έτους και η εφαρμογή καθεστώτων κινητικότητας και εσωτερικής ανακατανομής προσωπικού».